puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Wariacje na temat kukurydzy gotowanej w kolbach
Gotowanej kukurydzy nie trzeba przedstawiać. Oprócz wersji klasycznej, z masłem i solą, można też jeść ją nieco inaczej.
-
-
-
Warzywa na parze w sosie sezamowym
Jest to danie z cyklu "zobaczmy, co mamy w lodówce". Praktycznie wszystkie warzywa da się zrobić na parze, więc proponowana mieszanka jest bardzo dowolną kombinacją.
-
Warzywa na parze w sosie sezamowym
Jest to danie z cyklu "zobaczmy, co mamy w lodówce". Praktycznie wszystkie warzywa da się zrobić na parze, więc proponowana mieszanka jest bardzo dowolną kombinacją.
-
-
-
Warzywne kotlety z ciecierzycy
autor: Olexy
dieta: wegańska
Ciecierzycę uwielbiam - jest zdecydowanie najczęściej używanym przeze mnie strączkiem. Falafel był do tej pory moim numerem jeden wśród warzywnych kotletów - jednak wiadomo, nie ma takiego dania, które nigdy się nie nudzi.
Przepis na kotlety dostałam od znajomej, która znając moją miłość do ciecierzycy, zapewniła, że zagoszczą w moim repertuarze dań na stałe. Nie myliła się. :)
-
Wasabi z groszku? Nie chrzań!
Miało być guacamole, ale nie było awokado. W temacie zielonej pasty chwyciłam więc za puszkę zielonego groszku. Przesadziłam z czosnkiem i ostrymi przyprawami. Wyszło prawdziwe wasabi, bez wasabi.
-
Wegańska panierowana mortadela
Z cyklu: smaki dzieciństwa :) Eksperyment kulinarny, który przyniósł nieoczekiwanie pozytywne rezultaty.
-
Wegańska "rybka" smażona
Alternatywa dla świątecznego "karpia".
-
Wegańska sałatka "z tuńczyka"
Pamiętacie tuńczyka z puszki w oleju? Ja trochę tęskniłam za prostą sałatką z tuńczyka i kukurydzy, więc wymyśliłam wegańską podróbę ;)
-
-
-
Wegański omlet bezglutenowy
Pomysł na omlet powstał, gdy w sklepie z produktami indyjskimi kupiłam mąkę z fasoli mung (Moong). Służy ona do robienia indyjskich placków. My jemy to na słono, ale jeśli dodać cukier waniliowy i owoce, może zmienić się w potrawę na słodko.
-
Wegański sos serowy
autor: Olexy
dieta: wegańska
Myślę, że sos ten posmakuje wszystkim osobom, którym brakuje sera w np. sosach do makaronu. Nie ciągnie się, ale całkiem dobrze imituje serowy smak. Świetnie smakuje z warzywami czy w wegańskiej wersji mac 'n' cheese. :)
-
Wegeburgery z grilla
Proste, smaczne i zaręczam, że znikają jako pierwsze :)
-
Wegeburgery z grilla
Proste, smaczne i zaręczam, że znikają jako pierwsze :)
-
-
-
Wegetariańska paella z kuskusem, papryką, groszkiem, marchewką i ciecierzycą
autor: pat
dieta: wegańska
Paella pochodzi z Hiszpanii i jest jak polski bigos, choć bez kapusty. Jest to danie typu "wszystko, co mamy w kuchni". Tradycyjnie paella nie jest wegetariańska, ale tutaj będzie: będą to warzywa i kuskus.
-
-
Wino selerowe na oczyszczenie organizmu
autor: Rena
dieta: wegańska
Wino selerowe usprawnia proces przemiany materii i sprzyja odchudzaniu. Leczy nerki.
-
Witaminowy przecier z rokitnika (do słoików)
autor: Rena
dieta: wegańska
Przecier ten warto dodawać do herbaty oraz do herbatek ziołowych i owocowych, bo posiada kwaskowaty smak przypominający cytrynę. Działa leczniczo i orzeźwiająco. Pragnienie doskonale gasi herbata miętowa z przecierem z rokitnika.
-
Wrap z tempehem i jarmużem (wegański, bezglutenowy)
Wrapy to dobry pomysł na imprezę, a także na lunch do pracy czy na wycieczkę. Smakuje i na zimno i na ciepło, choć w tym pierwszym wydaniu 'naleśnik' zwykle robi się dosyć suchy, ale wystarczy chwila w mikrofalówce lub podgrzanie na patelni z odrobiną wody, by to zmienić.
|