s.gaba: "Dla miłośników kuchni meksykańskiej. Świetnie nadaje się do tacos czy buritos. Salsa serowa jest do kupienia w sklepie, ale jej cena poraża. Zrobiona w domu jest bardzo smaczna, o ile nie smaczniejsza"
Nie wierzyłam, że się uda... ale naprawdę wyszedł z tego twarożek ;-) Ja do mojej pierwszej próby dodałam zioła prowansalskie.. poczekałam chwilę, aż się przegryzie i to było pyszne! Chlebuś, serek i rzodkieweczka...mmmm, palce lizać;-)
Pyszny po upieczeniu i na surowo. Idealny na przyjęcia duże i małe. Produktem ubocznym jest śmietan(k)a, którą można wykorzystać do sosu lub innego dania.
Ser topiony produkuje się z sera żółtego (nie oszukujmy się, zazwyczaj z odpadków) poprzez dodanie topników (i ew. dodatków smakowych) oraz podgrzanie. Można też zrobić go samemu w domu.
Jest to sos, który serwują w jednej z wrocławskich pizzerii. Jak dla mnie - nie równa się z nim żaden sos na bazie majonezu czy śmietany, które zwykle podaje się w pizzeriach. Oprócz tego, że jest smaczniejszy i lżejszy, jest też o wiele, wiele zdrowszy. No i ma piękny zielony kolor ;)