7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Wegański omlet bezglutenowy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Source could pretty much be "any major city in the US"
~cardcubby Aug 11, 2017

OK, przy odwrotnych proporcjach (1/4 kubka mąki na 1 kubek wody) to już w ogóle była porażka. Ciasto się nie lało, tylko było wodą z odrobiną mąki. W ogóle nie chciało się usmażyć - od spodu już przywierało, w środku nadal "buzowało" (soda przy tak rzadkim cieście po prostu je spieniała). Może spróbuję proporcje pół na pół.... Po twoim zdjęciu widać, że może wyjść - pytanie tylko o właściwe proporcje.
W przepisie póki co przywrócę pierwotny zapis... przynajmniej coś wychodzi.
patrycccja Jan 13, 2014

Przed świętami już nie wrzucę wiec podaje źródło
pinkcake.blox.pl/2013/04/Pyszne-ciasto-bez-jajek.html
Moją modyfikacją była zmiana mąki na tę z fasoli moong. Zawsze daje więcej wanilii i kakao. Zeby zmniejszyć aromat mąki. I pasuje też z mlekiem ryżowym zamiast wiśniowego kompotu , ale wiśnie z czekoladą dobrze leżą:)
Podałam raz z masą z kaszy jaglanej
OlaKuczara Dec 19, 2013

Ola, to podziel się innymi przepisami, zwł. właśnie tym bezglutenowym ciastem czekoladowym :)
patrycccja Dec 19, 2013

Bo ta mąka jest naprawdę genialna. Nadaje sie np na ciasto czekoladowe. Trzeba dodac wnili I cynamonu, żeby zagłuszyć jej specyficzny zapach I ciasto jest nie wiarygodne! Weganskie, bezglutenowe a puszyste.
OlaKuczara Dec 19, 2013

O, odwrotne proporcje wyglądają na słuszne :) Już je zmieniłam w przepisie i niedługo przetestuję. Jak widać proporcje można dość swobodnie modyfikować - mój omlet o dziwo nie był za suchy, czego się obawiałam.
patrycccja Dec 18, 2013

Na swoją obronę powiem tylko, że bylam niezwykle podekscytowana faktem, ze jest omlet!
Proporcje powinny byc odwrotne wiecej wody niz maki ciasto wtedy sie leje.
Ja soli za bardzo nie używam, ale oczywiście solic w razie potrzeby, zwlaszcza, ze te maki sa lekko slodkawe.
Pieklam z maki fasolki chleb, z maki cieciorkowej robie panierki. Wspanialy material na wszelkie bezlglutenowe, weganskie dania.
OlaKuczara Dec 18, 2013

Niestety, w tej postaci przepis nie zasługuje na wysoką ocenę, choć ewidentnie ma potencjał. Na 1 szkl. mąki potrzebowałam nawet ciut więcej niż 1/2 szkl. wody, żeby w ogóle zrobiło się ciasto. Czy je wlałam na patelnię? Raczej przełożyłam i jeszcze lekko rozsmarowałam. W przepisie brakuje też soli. My jedliśmy omlet z sosem sojowym.. Tyle dobrze, że szybko wsiąkał w ciasto i całość była odpowiednio słona. Przydałoby się też trochę wskazówek dla początkujących, jak choćby orientacyjny czas smażenia, czy konieczność zmniejszenia grzania po wlaniu ciasta, jak duża ma być patelnia czy jak gruba warstwa wlanego ciasta. Na szczęście to nie był mój pierwszy omlet, ale i tak nie wyszedł tak jakbym chciała. Warzywa na dole się trochę przypaliły. Przepis ewidentnie wymaga dopracowania. Ola, proponuję, żebyś zrobiła omlet jeszcze raz i poprawiła przynajmniej proporcje.
patrycccja Dec 17, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas