Lasagna nie wymaga wielkich umiejętności ani szczególnych składników. Kluczem do sukcesu jest dużo beszamelu, dobrze doprawione nadzienie i przede wszystkim wielki kawał dyni. W zależności od grubości skóry i ilości pestek potrzeba około 2,5 - 3 kilogramów. Jeżeli mamy pod ręką dynię o cienkiej skórze, to spokojnie powinien wystarczyć 2,5 kg kawałek, a jeśli ma grubą skorupę i dużo pestek w środku, to lepiej mieć w zanadrzu nawet 3 kilogramy.
składniki na farsz dyniowy, na naczynie o wymiarach 37x25 cm: 2,5 kg kawałek dyni ze skórą
15 sztuk suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
10 kaparów
2-3 ząbki czosnku, przeciśniętych przez praskę
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
składniki na sos: 800 ml ciepłego mleka - użyłam owsianego
3 łyżki masła roślinnego lub zwykłego
3 łyżki mąki
spora szczpyta świeżo startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Dynię pokroić na duże dzwonki, oczyścić z pestek, posmarować oliwą i piec przez 30 minut, uważając, aby się nie przypaliła.
W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. Na dnie garnka roztopić masło, kiedy będzie całkiem płynne i złote zmniejszyć ogień pod rondlem i dodać mąkę. Od razu zacząć intensywnie mieszać drewnianą szpatułką, żeby uzyskać jednolitą mieszankę mąki i masła. Kiedy się połączą i zaczną pienić wlać mleko, zwiększyć ogień i nie przestawać mieszać. Kiedy sos zacznie gęstnieć mieszać szczególnie uważnie, żeby zapobiec powstawaniu grudek. Gęsty sos doprawić solą, pieprzem oraz gałką i odstawić na bok.
Upieczoną dynię oddzielić od skóry, miąższ przełożyć do dużej miski i rozgnieść praską do ziemniaków na gładkie puree. Następnie połączyć go z resztą składników nadzienia.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, a następnie kilkoma łyżkami nadzienia. Wyłożyć płaty makaronu, wylać warstwę dyniową, przykryć kolejną warstwą suchych płatów, wylać sos beszamelowy i tak na zmianę aż do skończenia się nadzienia. Lepiej, żeby lasagna miała więcej cienkich warstw niż kilka zbyt grubych. Jeżeli zostanie trochę dyniowego nadzienia to przelać je do szczelnego woreczka i zamrozić, doskonale sprawdzi się jako sos do makaronu.
Ostatnią warstwę polać kilkoma łyżkami sosu beszamelowego i dokładnie go rozsmarować bo miejsca bez sosu się spieką. Ozdobić kilkoma suszonymi pomidorami i piec w 200 st. C przez 30-40 minut lub do czasu, aż będzie złota, a sos na wierzchu zacznie tworzyć bąble.
Wskazówki i uwagi:
Nawet jeśli zostanie trochę dyniowego farszu, to nic się nie zmarnuje - doprawiony farsz wystarczy zamrozić i będzie w sam raz jako sos do pasty na bardziej zajęte dni. Buon appetito!
Nadesłał(a) Jadłonomia,
dnia: Dec 6, 2012
Źródło/autor przepisu: http://www.jadlonomia.com/2012/11/nietrudna-lasagna-z-dynia.html