7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Lasagna z dynią

Lasagna nie wymaga wielkich umiejętności ani szczególnych składników. Kluczem do sukcesu jest dużo beszamelu, dobrze doprawione nadzienie i przede wszystkim wielki kawał dyni. W zależności od grubości skóry i ilości pestek potrzeba około 2,5 - 3 kilogramów. Jeżeli mamy pod ręką dynię o cienkiej skórze, to spokojnie powinien wystarczyć 2,5 kg kawałek, a jeśli ma grubą skorupę i dużo pestek w środku, to lepiej mieć w zanadrzu nawet 3 kilogramy.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: mnóstwo :)

składniki na farsz dyniowy, na naczynie o wymiarach 37x25 cm:
2,5 kg kawałek dyni ze skórą
15 sztuk suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
10 kaparów
2-3 ząbki czosnku, przeciśniętych przez praskę
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek

składniki na sos:
800 ml ciepłego mleka - użyłam owsianego
3 łyżki masła roślinnego lub zwykłego
3 łyżki mąki
spora szczpyta świeżo startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Dynię pokroić na duże dzwonki, oczyścić z pestek, posmarować oliwą i piec przez 30 minut, uważając, aby się nie przypaliła.

W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. Na dnie garnka roztopić masło, kiedy będzie całkiem płynne i złote zmniejszyć ogień pod rondlem i dodać mąkę. Od razu zacząć intensywnie mieszać drewnianą szpatułką, żeby uzyskać jednolitą mieszankę mąki i masła. Kiedy się połączą i zaczną pienić wlać mleko, zwiększyć ogień i nie przestawać mieszać. Kiedy sos zacznie gęstnieć mieszać szczególnie uważnie, żeby zapobiec powstawaniu grudek. Gęsty sos doprawić solą, pieprzem oraz gałką i odstawić na bok.

Upieczoną dynię oddzielić od skóry, miąższ przełożyć do dużej miski i rozgnieść praską do ziemniaków na gładkie puree. Następnie połączyć go z resztą składników nadzienia.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, a następnie kilkoma łyżkami nadzienia. Wyłożyć płaty makaronu, wylać warstwę dyniową, przykryć kolejną warstwą suchych płatów, wylać sos beszamelowy i tak na zmianę aż do skończenia się nadzienia. Lepiej, żeby lasagna miała więcej cienkich warstw niż kilka zbyt grubych. Jeżeli zostanie trochę dyniowego nadzienia to przelać je do szczelnego woreczka i zamrozić, doskonale sprawdzi się jako sos do makaronu.

Ostatnią warstwę polać kilkoma łyżkami sosu beszamelowego i dokładnie go rozsmarować bo miejsca bez sosu się spieką. Ozdobić kilkoma suszonymi pomidorami i piec w 200 st. C przez 30-40 minut lub do czasu, aż będzie złota, a sos na wierzchu zacznie tworzyć bąble.

Wskazówki i uwagi:

Nawet jeśli zostanie trochę dyniowego farszu, to nic się nie zmarnuje - doprawiony farsz wystarczy zamrozić i będzie w sam raz jako sos do pasty na bardziej zajęte dni. Buon appetito!
Nadesłał(a) Jadłonomia, dnia: Dec 6, 2012
Źródło/autor przepisu: http://www.jadlonomia.com/2012/11/nietrudna-lasagna-z-dynia.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Lasagna (bez ograniczeń)
Spaghetti z dynią (wegańska)
Imbirowe tagliatelle z dynią (ovo-wege)
Placuszki z dynią na słodko (ovo-wege)
Ryż na mleku z dynią (lakto-wege)
Curry z dynią i jabłkiem (wegańska)
Hummus z pieczoną dynią (wegańska)
Paczuszki z dynią lub cukinią (wegańska)
Zupa z dynią i ciecierzycą (wegańska)
Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas