| 
 
 
  puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union | << wróć do wizytówki 
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					
						 
							  
							Gulasz z fasolki szparagowej i innych warzyw
							
							Pyszny, lekki, wegański gulasz w sam raz na lato!
						 
							  
							Zupa z młodej kapusty z brązowym ryżem
							
							Bardzo przyjemna, lekka, ale sycąca zupa z dodatkiem brązowego ryżu, który jest dużo zdrowszy niż biały.
						 
							 
						 
							  
							Krem z kalarepy z mlekiem kokosowym
							
							Pyszna zupa w nieco egzotycznej wersji.
						 
							  
							Jogurtowe ciasto z rabarbarem
							
							Pyszne ciasto o mocnym cynamonowo-jogurtowym smaku, słodzone stewią.
						 
							  
							Pesto z marchewki z ciecierzycą i bulgurem
							
							To pesto jest naprawdę the besto (kto ogląda seria Przyjaciele, ten wie o co chodzi ;-)
						 
							  
							Gulasz fasolowo-ziemniaczany
							
							Świetny pomysł na smaczny obiad, a na dodatek bardzo prosty w przygotowaniu i wystarcza na dwa dni ;-)
						 
							  
							Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku
							
							Pyszna, wielofunkcyjna pasta - nadaje się do kanapek, do makaronu, a także do nadziewania jajek, więc polecam ją bardzo na Wielkanoc, bo to rzeczywiście niecodzienne zestawienie smaków, jak wynika z nazwy :)
						 
							 
						 
							  
							Razowa cytrynowa babka z makiem
							
							Mocno cytrynowa babka, która mimo tego, że jest w większości z mąki razowej smakuje bardzo delikatnie. Polecam! :)
						 
							  
							Kluseczki z pęczaku
							
							Inna wersja klusek, zdecydowanie może konkurować z tymi z ziemniaków :)
						 
							  
							Figowe batoniki muesli bez cukru
							
							Myślę, że stanowią całkiem zdrową przekąskę, a na pewno są zabójczą konkurencją pod tym względem w stosunku do kupnych. Są też oczywiście pyszne, ale patrząc na skład jest to dość oczywiście ;-)
						 
							  
							Zupa z dynią i ciecierzycą
							
							Pyszna rozgrzewająca zupa, w sam raz na wzmocnienie po długim spacerze :)
						 
							  
							Chleb zapiekany z pieczarkami i serem
							
							Przepis jest banalnie prosty, możecie użyć także kupionego chleba, niezbyt dużego bochenka. Jedyne co zabiera trochę czasu to upchnięcie sera i pieczarek w nacięciach :) A i maku dobrze dać dwie łyżki, nie tyle co ja, ale gdy go nasypywałam spadła mi pokrywka z pojemnika, w którym go przechowuję ;-) A że wleciał do masła zmieszanego ze szczypiorkiem ciężko było go wybrać :)
						 
							  
							Domowy slow fast food :)
							
							Wszystko zrobione własnoręcznie od podstaw: placki, surówka, falafele i sos :)
						 
							  
							Walentykowe buraczkowe "ravioli"
							
							Buraki pokroiłam w bardzo cienki plasterki, a serduszka wycinałam wykrawaczką do ciastek. Za nadzienie posłużyło puree z pęczaku i pieczonej dyni doprawione pikantną sambar masalą. Do tego prosty sos jogurtowo-pietruszkowy z czosnkiem i efektowny obiad lub kolacja jak znalazł. Polecam! :)
						 
							  
							Ekspresowe razowe racuszki bananowe
							
							Robi się je naprawdę ekspresowo, kilka minut i mamy gotowe śniadanie!
						 
							  
							Razowy pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem
							
							Chleb, na który przepis podaję niżej to typowy razowiec, bez dodatku jasnej mąki. Jest ciemny, bogaty w smaku, ma wilgotny, zwarty miąższ. Nie ma z nim dużo roboty, więc poradzą sobie z nim także początkujący.
						 
							  
							Krem z selera i pietruszki
							
							Muszę przyznać, że minus 20 nie oglądałam na moim termometrze od dobrych kilku lat :) W taki dzień trzeba się koniecznie rozgrzać czymś smakowitym, a nada się do tego doskonale gęsta, gorąca zupa!
						 
							  
							Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami
							
							Wykonanie jest bardzo proste, a do nadzienia możemy użyć swoich ulubionych składników modyfikując je w zależności od zawartości lodówki. Efekt jest naprawdę przepyszny, a wizualnie prezentuje się też całkiem nieźle :) Nadzienie świetnie skomponuje się z każdym razowym pieczywem, ja użyłam domowych bagietek na zakwasie. Można także użyć pieczywa o innym kształcie :)
						 
							 
						 
							  
							Pizza z kiszoną kapustą i ziemniakami
							
							Tak, wiem kontrowersyjna idea, ale efekt przepyszny, więc polecam :) 
Przepis ze strony essen und trinken, zmniejszyłam ilość drożdży, a mąki użyłam jasnej, orkiszowej.
						 
							  
							Serowe sufleciki i jabłka zapiekane z granolą
							
							Świetne zestawienie na śniadanie, a przygotowania nie zajmują 
więcej niż 25 minut, polecam! :)
						 
							  
							Czekoladowy przekładaniec z daktylami
							
							Przepis mój, polecam! :) Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie wymaga dużej ilości czasu, co jest niewątpliwą zaletą. Ciasto można upiec wieczorem, a na drugi dzień zrobić masę i je przełożyć. W jego składzie nie ma mąki, więc jest jak znalazł dla osób uczulonych na gluten.
						 
							  
							Sałatka z pietruszki, fasoli i marynowanych pieczarek
							
							Po prostu przepyszna :) Czasem robię w wersji minimalistycznej, tylko pietruszkę, bo zamarynowana w sosie i ziołach smakuje po prostu fantastycznie. Wolę ją także bez dodatku sałaty, a cukier zamieniam na miód. Do zestrugania pietruszki używam julienownicy, aby paseczki były cieńsze, bo wtedy pietruszka lepiej przechodzi marynatą, ale jeżeli jej nie macie wystarczy zwykła obieraczka. |