7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Razowy pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem

Chleb, na który przepis podaję niżej to typowy razowiec, bez dodatku jasnej mąki. Jest ciemny, bogaty w smaku, ma wilgotny, zwarty miąższ. Nie ma z nim dużo roboty, więc poradzą sobie z nim także początkujący.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2 bochenki

200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
200 g śruty żytniej
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g zakwasu
10 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
150 g ziaren słonecznika
450 ml letniej wody

Przygotowanie:

Mąki mieszamy ze sobą, solą i śrutą. W letniej wodzie rozpuszczamy zakwas i drożdże. Miksturę dodajemy do suchych składników, wyrabiamy ciasto (można robotem z hakiem), aż składniki dobrze się połączą. Pod koniec wyrabiania dodajemy słonecznik.

Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 3h do wyrośnięcia. Przykrywamy je ściereczką.

Po tym czasie, ciasto przekładamy na blat/stolnicę wysypaną mąką, dzielimy na dwie części. Formujemy dwie kule, rozpłaszczamy i zakładamy brzegi jak kopertę do środka, a następnie wyrabiamy dwa zgrabne, okrągłe bochenki (będą nieduże i powinny być dość wysokie).

Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb jest gotowy do pieczenia, gdy po delikatnym naciśnięciu palcem wraca do poprzedniej pozycji (może to zająć nawet kolejne 2h).

Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C z blachą z wodą na dnie.
Gdy się nagrzeje, wyjmujemy blachę z wodą i wkładamy chleb.

Temperaturę zmniejszamy do 220 st. C. Po kolejnych 15 minut zmniejszamy do 200 st. C. i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Aby chleb miał chrupiącą skórkę możemy w trakcie pieczenia kilkakrotnie spryskać piekarnik wodą ze spryskiwacza.

Studzimy na kratce, kroimy dopiero na następny dzień, aby miąższ się ustabilizował.

Wskazówki i uwagi:

W składzie chleba jest śruta żytnia - czyli zmielone nie do końca ziarno żyta. Kupiłam w sklepie ekologicznym całe ziarno żyta i zmieliłam je w młynku do kawy. Zajęło mi to jakieś 10 minut. Niecałe :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: Feb 4, 2012
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/01/razowy-pszenno-zytni-na-zakwasie-ze.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Natko, możesz podmielić ziarno żytnie, ja tak zrobiłam. Ewentualnie daj otręby, ale z tych grubszych albo płatki. Agnmid, cieszę się bardzo :)
zielenina_blog Sep 2, 2012

Zielenino, mam pytanie czy śrutę mogę po prostu zastąpić mąką żytnią plus ewentualnie jakimiś otrębami?
Upiekłam właśnie pierwszy chleb na zakwasie mieszany foremkowy. Teraz chodzi za mną taki bochen, ale nie mam śruty:/
Natka Aug 29, 2012

cieszę się, ze smakował! :)
zielenina_blog Feb 6, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chleb razowy żytnio-pszenny na zakwasie (wegańska)
Pizza pszenno-żytnia razowa ze szpinakiem lub ananasem i kukurydzą (wegańska)
Naleśniki pszenno-żytnie na piwie (bez ograniczeń)
Chleb żytni cebulowy na zakwasie (wegańska)
Chleb żytni na zakwasie z drożdżami (wegańska)
Pizza pszenno-razowa (dla mnie najlepsza) (wegańska)
Prostokątna pszenno-żytnia pizza z cukinią (wegańska)
Pierniczki pełnoziarniste Ani D. (pszenno-żytnie) (wegańska)
Zakwas na tradycyjny żurek (z mąki żytniej) (wegańska)
Chleb razowy pszenno-owsiany (na drożdżach) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas