7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Razowa tarta z zielonym nadzieniem

W sam raz na Wielkanoc :)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 8

Na formę 20x20 cm.

na ciasto:
125 g mąki jasnej pszennej
125 g mąki pszennej razowej
125 g masła, zmiękczonego
50 ml zimnej wody
szczypta soli

nadzienie:
1/2 szklanki średniej kaszy orkiszowej
kostka dobrej jakości bulionu warzywnego
200 g mrożonych liści szpinaku
100 ml śmietany 18%
2 jajka z chowu wolnowybiegowego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
kumin
ostra papryka
2 spore garście ulubionych orzechów (u mnie nerkowce)

Przygotowanie:

Z podanych na ciasto składników wyrabiamy dość gładkie ciasto, które rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę. Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut, można je także zamrozić na później. Ciasto podpiekamy w 190 st. C przez ok. 10 minut, obciążona fasolą, żeby się nie wygięło.

Kaszę płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z bulionem do całkowitej miękkości. Szpinak rozmrażamy i dobrze odparowujemy na patelni, a gdy ostygnie odciskamy z pozostałej ewentualnie wody.

Nagrzewamy piekarnik do 190 st. C.

Kaszę i szpinak razem z czosnkiem mielimy w blenderze na jednolitą masę.

Jajka ubijamy ze śmietaną na gładki sos, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Przypraw musi być sporo, aby całość nie była mdła. Sos mieszamy z nadzieniem, całość wykładamy na ciasto, posypujemy posiekanymi grubo orzechami.

Zapiekamy ok. 20-25 minut aż nadzienie się zetnie. Można podawać także na zimno, kroi się świetnie niezależnie od temperatury :) Polecam!
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: Mar 30, 2012
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/03/razowa-tarta-z-zielonym-nadzieniem-z.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Może źle doprawiłam albo coś ale nadzienie nie powaliło mnie na kolana. Muszę jednak przyznać, że przepis na kruche ciasto jest jednym z lepszych jakie do tej pory jadłam:)
dak0ta Aug 20, 2013

cieszę się bardzo, dzięki za ciepłe słowa! :)
zielenina_blog Apr 11, 2012


Pychota, zrobiła furorę na Wielkanoc! Użyłam kaszy jaglanej, a całość posypałam płatkami migdałowymi. Niestety zapomniałam przetrzymać ciasta w lodówce, ale i tak wyszło smaczne i kruche. Niestety, upiekłam tartę na dwa dni przed Świętami i wilgoć z nadzienia przeszła do ciasta po tych dwóch dniach (aczkolwiek, jak wyżej pisałam, próbowałam zaraz po upieczeniu i wtedy było wyśmienite). Ogólnie bardzo dobry przepis, godny polecenia.
Cleevlen Apr 10, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tarta na razowym, jęczmiennym spodzie z pikantnym dyniowo-serowym nadzieniem (bez ograniczeń)
Tarta z nadzieniem z pora (bez ograniczeń)
Tarta z cukinią, pomidorami i trzema serami (nadzienie) (lakto-wege)
Samosy razowe z zielonym farszem z brokułami, groszkiem i soją (wegańska)
Ryż z zielonym groszkiem (wegańska)
Tortilla z nadzieniem (wegańska)
Tortilla razowa (ovo-wege)
Razowe placuszki (wegańska)
Canelloni z zielonym groszkiem w pomidorach (bez ograniczeń)
Makaron z zielonym, brokułowym sosem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas