
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Szarlotka Wandy (sypana)- Komentarze do przepisu -![]() Olenika92 Sep 12, 2016 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Super przepis, smaczne ciasto , polecam , stało się ulubioną i często pieczoną słodkością w moim domu. Całą rodzina uwielbia. Stokrotka75 Mar 11, 2016
da się zrobić w prodigy (prodiżu ;>). czasem tylko rozwala się przy wyjmowaniu, ale zapieka się wszystko elegancko!
~żyrafa Dec 19, 2015
da się zrobić w prodziżu czy raczej nie?
~veg Nov 10, 2015 ![]() Dana Oct 3, 2015
Zamiast margaryny polecam olej kokosowy :) wychodzi super
~Zofija Sep 30, 2015 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() z masłem wyszła piękna, ale że staram się unikać nabiału spróbowałam z olejem i porażka :/ nie wiem jak wy robicie tą "kruszonkę" :/ może spróbuję zamiast masła dać dobrze schłodzony olej kokosowy. Ogólnie chyba nie zrobię więcej w tortownicy bo płyn wycieka a w środku zostaje suchy "piasek" mimo że do jabłek dolałam ze dwie szklanki wody. Pierwszego dnia trochę się rozwalała ale drugiego była już super. Jeżeli ktoś robi wersję z masłem to warto wybrać na prawdę kwaśne jabłka bo wychodzi trochę mdłe :) ale ogólnie będę powtarzać i próbować różnych opcji z górą bez masła bo szarlotka jest prosta i dobra dorotap Aug 8, 2015 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ta jedna szklanka cukru, to zdecydowanie za dużo. Myślę, że spokojnie za dobrą proporcję można potraktować tą opcje z zastąpieniem części cukru mieszanką pozostałych suchych składników. Poza tym - pyszne :) niemamjuzpomysl Aug 3, 2015 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Obłędna!!! Do wierzchniej warstwy dodałam jeszcze pół szklanki zmielonych orzechów włoskich. Cukru w sumie trochę ponad pół szklanki. Zrobię na pewno jeszcze nie raz :) Sowa90 Mar 24, 2015
Szarlotka wyszła przepyszna, polecam ten przepis, bo robi się szybko (najbardziej czasochłonne to obranie i utarcie jabłek) i jest super łatwy :)
~Mortycja Feb 10, 2015 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bardzo łatwa, szybka, pyszna, a w tortownicy wygląda elegancko jak torcik jabłkowy. Na stałe zastępuje u mnie tradycyjną, "żmudną" szarlotkę :). martusiak Sep 25, 2014
naprawdę super ciasto. szybko się robi, można do niego wykorzystać kwaśne jabłka, bo i tak wyjdzie słodkie (dodaję mało cukru, ze 2 łyżki do mąki, czyli tyle co do jabłek, za to dużo cynamonu), jest dobre na 2. jak i na 3. dzień i nie potrzeba do niego wymyślnych składników. jedyne co bym zmieniła w przepisie, to moment dodania 'kruszonki' (z olejem) na górę - gdy wysypywałam ją przed pieczeniem to robiła się twarda, spieczona, ale wystarczy dodać ją mniej więcej po 30 minutach, żeby było ok. a gdyby ktoś potrzebował urozmaicenia, to polecam zrobić kruszonkę z posiekanymi orzechami, nadają fajny aromat :)
pathologist Sep 13, 2014 ![]() majczi Mar 22, 2014 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bardzo dobra szarlotka. co prawda nie aż tak dobra jak na kruchym spodzie, ale jak na taki czas przygotowania to naprawdę nie mogę się do niczego przyczepić (ok. 20 minut, bo tyle zajęło mi obranie i starcie jabłek, plus jakieś 3 minuty na mieszanie suchych składników). zrobiłam z mąki razowej z niewielką domieszką białej, następnym razem zrobię z razowej i owsianej. proszek do pieczenia sobie odpuściłam, a kruszonkę zrobiłam z olejem. polecam:) majczi Mar 20, 2014
zrobiłam niedawno! cudne ciacho! robiłam z mąki pszennej razowej i wyszło super! do jabłek musiałam dodać 1,5 szkl wody :) bo prawie soku nie puściły.. dodałam również tylko 1/3 szkl cukru i to był dobry pomysł. Wyszło słodkie, pyszne! także polecam:) właśnie zabieram się znów za nie:)
~muszka:) Sep 28, 2013
Baaardzo pyszna ta szarlotka! Robię ją już któryś raz, a ciągle ludzie nie dowierzają że jest wegańska :)
Nibeneth Sep 19, 2013
ja mam pytanie- jak można podgrzac szarlotkę na drugi dzień? tzn. w jakiej temperaturze najlepiej żeby się nie spaliła, a przy okazji mocno podgrzała w środku? dodam, że mikrofalówką nie dysponuje;)
~PAULA Apr 26, 2013 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pycha!!! Naprawdę, baardzo smaczne, szkoda tylko, że mało ciasta mi wyszło, taki cienki spód... Ale i tak bomba :) zielenieję Mar 10, 2013 ![]() Luna7 Feb 4, 2013 ![]() Ale mam pytanie o taki mały szczegół techniczny (który raczej nie miał wpływu na smak) Dlaczego spód pozostał sypki? Ta pierwsza warstwa była taka sama jak po nasypaniu do formy. Czy to za mało soku z jabłek było, czy co? MrAdelinek Feb 4, 2013
Wierz był twardy, ale żeby przypalony czy coś to absolutnie nie. Dodałam więcej wody i oleju, gdyż wydawało mi się, że za dużo zostało luźnego materiału. Następnym razem wyjmę od razu z piekarnika. Mama zawsze zostawia na trochę, żeby ciasto nie opadło, ale ona robi biszkopty z jajkami, więc to inna sprawa ;-)
Belka Dec 19, 2012 ![]() Ja robie zawsze wersje z olejem i kruszonka smakuje mi nawet najbardziej z tego ciasta :D hehe :D niej est wogole twarda ,a taka dobra ze starsza siostra pierwsze tez kruszonke wybiera bo tak jej smakuje :P ja nwet czasami dodaje jezcze z 0.5 porcji na kruszonke bo tak ja lubie :P i faktycznie jablka musza byc wodniste a nie suche,kiedys robilam inna szarlotke sprawdzona z tym ,ze uzylam suchych jablek i zero wody dalam i to byla porażka :P OpenWorld Dec 18, 2012 ![]() patrycccja Dec 17, 2012
Przypomniało mi się, że po tych 50ciu minutach nie wyjęłam ciasta z piekarnika, tylko zostawiłam może na 15 minut. Może dlatego. Albo dałam za dużo kruszonki.
Belka Dec 17, 2012
Zrobiłam to ciasto, ale dałam 7 średnich soczystych gruszek i pół łyżeczki sody zamiast proszku. Zrobiłam kruszonkę wege (na początku 2 łyzki oleju+3 wody, ale w trakcie ucierania dodałam jeszcze po 1). Ciasto fajnie wyszło, tylko że wierzchnia warstwa to niemalże skorupa. Jak kroję, to muszę mocno dociskać i wtedy gruszki po bokach wypływają :-( inny sposób to zdjęcie skorupki ręcznie i dopiero można kroić. Czy Wam też wyszła taka twarda ta kruszonka? Co zrobić, żeby była miękka? Może dodać mleka zamiast wody?
Belka Dec 17, 2012 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pyszna szarlotka. Robi się ją błyskawicznie. Robiłam pierwszy raz i następnym razem dam dużo mniej cukru, bo szklanka to dla mnie za dużo. Polecam! :) Nula Nov 5, 2012 ![]() niesia12 Oct 15, 2012 ![]() niesia12 Oct 15, 2012
Zrobiłam ze zmieloną kaszą jaglaną, bo nie miałam manny. Wersja wegańska. Cukru połowa a i tak bardzo słodkie. Wyszło pysznie. Nie mam na razie porównania z taką z manną, ale tej nic nie brakuje. Jedliśmy na ciepło z bitą śmietaną z mleka kokosowego. Wyśmienite. Dziękuję za przepis.
~ivool Sep 2, 2012 ![]() nanak Aug 12, 2012 ![]() Czy coś mi się pomyliło? ;-) nanak Aug 12, 2012
~amelka zależy jakim alergikom, bo jeżeli są uczuleni na gluten lub białko mleka krowiego to raczej bym nie polecała ;-)
~daga Jun 18, 2012
Witam serdecznie
Dziękuję za przepis na pyszną szarlotke, moja 2 letnia alergiczna Córeczka zajadała się, aż miło było popatrzeć, dziś robię ją po raz drugi. Polecam przepis małym alergikom. ~amelka Jun 6, 2012 ![]() Miniszarlotka dla jednej osoby z jednego jabłuszka znikła jeszcze ciepła ;) Dodałam też nieco płatków owsianych, a proszku w ogóle, bo dla tak małej porcji to i tak by nie zrobiło różnicy ;) Cudnie pachniało cynamonem ;) Luna7 May 8, 2012
Też daję tylko 2-3 łyżki brązowego cukru i razową mąkę. Dodaję rodzynki i suszone daktyle do jabłek. Zdarza mi się nie co zaburzyć proporcje - nie zastępuję cukru manną czy mąką ale to ciasto i tak zawsze wychodzi. Zdarzyło mi się dodać gorzkie kakao i wiśnie z nalewki domowej (oprócz jabłek), też super!
babzla Apr 20, 2012
Pyszna szarlotka (: udała się niedoświadczonemu cukiernikowi. Dziekuje za przepis
~siostra weganina Mar 18, 2012 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Super! Na bazie tego przepisu nieziemsko bawi się składnikami. Zrobiłam już całą masę różnych ciast, w tym warzywnych zainspirowana tą szarlotką! :) Polecam wymieszanie części jabłek ze starkowaną marchewką i herbatą, która z racji tego że marchew soczysta nie jest, zastąpi jej sok. ;) Rewelacja! :) pczr Feb 21, 2012
"Genialna!" Mój mąż skwitował: "ale DOBROĆ! jeszcze kawałek, prooooszę" a trzeba zaznaczyć, że jedliśmy jeszcze ciepłą:)
dodałam tylko 1 łyżkę cukru trzcinowego do jabłek, bo były dość słodkie i 4 łyżki do części sypanej, resztę "cukrowej" szklanki uzupełniłam manną i mąką pszenno-razową w równych ilościach, no i masełko na wierzchu, mniam... luik Feb 11, 2012 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Udała mi się wyśmienicie! :) Idealna była ta uwaga o słodkości, bo dodałam tylko połowę porcji cukru i wg. mnie jest nadal bardzo słodka - następnym razem dodam mniej :) Ponadto, użyłam 1.5 kg jabłek, nie dodawałam wody (bo soku sporo wyciekło) :) Idealne ciasto!!! nanak Feb 8, 2012 ![]() ryfka Dec 25, 2011
Bardzo pyszne ciasto. Robiłam je już kilka razy i zawsze jest ok. Ostatnio musiałam je trochę zmodyfikować i zastąpiłam kaszę manną otrębami pszennymi. Wyszło rownież bardzo dobre.
bożka Dec 13, 2011
to jest rewelacyjne ciasto. mama Patrycccji może znalazla ten przepis w zeszytach z przepisami wydawanych przez Prószyńskiego i sk. To było pierwsze ciasto, jakie samodzielnie zrobiłyśmy z siostrą jeszcze w podstawówce na imieniny mamy.
krecik Dec 1, 2011 ![]() sunflower_ren Oct 25, 2011
Szklanka cukru to za dużo, ciasto wychodzi za słodkie. I jest o wiele lepsze na drugi dzień. To nie zmienia faktu, że PYCHOTA! :)
Cleevlen Oct 21, 2011 ![]() patrycccja Oct 10, 2011
Czy ktoś mi może wytłumaczyć po co dodaje się do tej szarlotki proszek do pieczenia? Czy ona wyrasta? Czy jak nie dodam proszku to coś zmieni? (Nie znoszę smaku proszku do pieczenia).
~Marta Oct 9, 2011
Szarlotka jest rewelacyjna! Pyszna, łatwa i tania :) Cała rodzina była zachwycona :)
~Paula Sep 24, 2011 ![]() Smile Sep 24, 2011 ![]() Ja raz zrobiłam z podwojnej porcji z malinami i czekolada na wierzchu.byla pyszna ale warstwy nie upiekly sie tak dobrze jak z jednej porcji dlatego polecam trzymania się przepisu :D Ja daje kilogram jablek i zdecydowanie wiecej kruszonki ,którą tak ubóstwiam :) OpenWorld Aug 16, 2011
Znam ten przepis, choć jeszcze nie piekłam.. ale jadłam:))) jadłam podane jako porcja w osobnej żaroodpornej miseczce.Super i pięknie:)
~Magdalena Aug 16, 2011
pyszna! właśnie upiekłam pierwszy raz i jem jeszcze ciepłą :) zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie z 5 dużych antonówek i wyszła genialna!
~agu Aug 7, 2011
Świetny przepis. Jak na pierwszy raz to szarlotka dobrze mi wyszła. Następnym razem postaram się, aby warstwy były bardziej widoczne, a nie zlewające się.
Nie potrzeba myć jabłek, jeśli się je później obiera. Myślę, że każdy to zauważył i ich nie mył ;). ~michu Jun 9, 2011 ![]() patrycccja Apr 22, 2011
patrycccja, robiłam wczoraj tę szarlotę i się do Ciebie śmiałam za "NIE PODPIJAĆ SOKU ŁAKOMCZUCHY JEDNE" - strasznie ten Twój wcinek lubię. Uzyłam jabłek boskop - teraz nie pora na szarlotki, jest kwiecien - i miały troche za mało soku, ale wszystko poszło gładko i ciasto i tak jest dobre. Pozdrawiam!
Karaba Apr 22, 2011
Uprzejmie donosze, ze ciasto wyszlo wspaniale. Wykorzystalam ligole, z ktorych jednak zaden sok nie wyplynal (dobrze, ze zamiescilas ten komentarz o podpijaniu soku), wiec dolalam soku jablkowego :) i wyszlo suuuper!
Mam juz zamowienia na to ciasto na Wielkanoc :) pardita Apr 20, 2011 ![]() patrycccja Apr 11, 2011
Ooo, już doczytałam,że poza renetami jeszcze antonówki dobre. Ta szarlotka ma być sypana..hm.. czy ona mi się nie rozwali, jak będę ja z tej silikonowej formy wyciągać?
[zależy mi na tej formie, bo jst w kształcie serca:) a ciasto będę piec z okazji 4 rocznicy z moim Ukochanym :)] pardita Apr 9, 2011
Alez to ciasto ma wzięcie!! Też chcę je zrobić we wtorek. Stąd mam 2 pytania:
1. jakie gatunki jabłek polecacie? widzialam tu juz renety, czy jeszcze jakieś są dobre? 2. mam taką miękką formę silikonową, którą chciałabym od tego użyć. jak coś takiego się obsługuje? Czy powinnam wyłożyć ją pergaminem/wysypac bułką tartą? Mój 'chłopski rozum' podpowiada mi,żeby po prostu wsadzić tam ciasto bez niczego, ale wolę się upewnić.. ;) pardita Apr 9, 2011
Olu, nie martw się,mnie tez to nie wyszło. Nawet tam , gdzie nie było margaryny dalej została mąka z kaszką manną białe i sypkie. Ja też nie wiem, jak One to robią,że im tak się udaje.
~Sebana Apr 2, 2011
Mi wyszło idealnie :) A to trzecia próba pieczenia ciasta w moim mini-piekarniczku i dwie poprzednie były nieudane! Już myślałam, że nie będę go w tym celu używać, a tu taki sukces! ;) Dzięki!
kasiarka Mar 30, 2011
Do SHIN - to ciasto naprawdę udaje się. Jabłka muszą jednak być tak soczyste, żeby po utarciu, dodaniu cukru i wymieszaniu (najlepiej aż wygnieść łapką) pojawiło się naprawdę sporo cieczy. I oczywiście jak najwięcej jabłek - ja piekąc prawie co tydzień daję minimum 9-10 sztuk sporych renet (a czasem i więcej)
olka50 Mar 29, 2011
Ja nie wiem jak wam to wychodzi... robilam juz 3 razy to ciasto i 3 razy klapa! Dół i srodek sa nadal sypkie :( Jablka byly soczyste. Eh.... juz wiecej sie za ten przepis nie biore... :(
~shin Mar 29, 2011 ![]() Irminna Feb 15, 2011
Kiedy margaryna zaczęła się topić, ani odrobinę nie przypominając klasycznej kruszonki - zwątpiłam. O dziwo, wyszło jadalne, ba, nawet bardzo smaczne ciasto.
ToniJoHenry Jan 9, 2011 ![]() choć ja dodałam za dużo cukru i była przesłodzona ale następnym razem wsypie mniej :) hanah Jan 8, 2011
Jeszcze jedna rada, tym razem starej gospodyni: do każdego ciasta, a więc i tej szarlotki, powinno dodawać się odrobinę soli (oczywiście do sypkich produktów). Naprawdę smak jest bardziej wyrazisty i wcale nie słony.
Aaaaa, i jeszcze moja drobna zmiana - jeżeli chcę mieć trochę inną szarlotkę, do jabłek daję minimalną ilość cynamonu, a za to spoooro smażonej skórki pomarańczowej (jako leń kupuje gotową). Całość jest tez pyszna, a trochę inna olka50 Dec 5, 2010
dziekuję za odpowiedź. spróbuję jeszcze raz. tym razem z sokiem :)
~mon Nov 17, 2010
Za mało soczyste jabłka... przykro mi. Żaden proszek nie ma prawa zostać. Ja do przeleżałych antonówek dolewam nawet pół szkl. płynu, bo prawie w ogóle go w nich nie ma.
~pat Nov 17, 2010
spód się chyba nie dopiekł, składniki były wciąż sypkie. a wierzch ciasta się przypiekł. dlaczego?
~mon Nov 17, 2010
ja też robiłam wczoraj, został mały kawałek dzisiaj i musze powiedziec ze ciasto, ktore troche sobie polezy jest jeszcze lepsze niz swiezo po wystygnieciu
aleksandra Oct 25, 2010 ![]() kamysz12 Oct 24, 2010 ![]() Dezyda Oct 16, 2010
Wyszło super no i jest błyskawiczne :)
~seidthe Sep 13, 2010
A dałoby radę zrobić to ze śliwkami? Bo jestem teraz nimi dosłownie zasypana:)?
~Silva Sep 7, 2010 ![]() Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo wszyscy się rzucili na ciacho :) Natka Sep 5, 2010 ![]() 2) Tak, powinny być równe. Mniej więcej. patrycccja Sep 1, 2010
Pytanka:
1)Ile cynamonu nalezy dodac? 2)Czy te 3 czesci musza byc rowne? ~Kancana-beli dd. Aug 31, 2010 ![]() MEDeah Aug 2, 2010
To moje pierwsze ciasto w życiu i wyszło!:) więc dla laików kompletnych idealne. Dodałam aromatu migdałowego, niecałą łyżeczkę cynamonu i też taką cukru waniliowego. Bardzo się obawiałam efektu bo nie mogłam nic spróbować, jestem na ścisłej diecie. Pachniało pięknie a rodzina zachwycona :))
~pau Jul 3, 2010 ![]() xpaproszekx Jun 18, 2010 ![]() Asia, odsącz jabłka najlepiej na sitku ustawionym nad jakimś garnkiem. admin Apr 28, 2010
Witam!
Mam szybkie pytanie, zaraz zabieram się za robienie tej szarlotki, czy mógłby mi ktoś napisac jak robi się kruszonkę?;> dzieki z góry : ) ~kola Apr 23, 2010
A co zrobić jeśli sie piecze zwykłą tradycyjną szarlotkę i chce się odsączyć jabłka?? Jak je odsączyć, żeby mi sok nie zalał ciasta?? Proszę o pomoc!!
~Asia Apr 22, 2010
właśnie upiekłam=) bałam się, że dałam za mało soku, bo jabłka były średnio soczyste, ale i tak wyszło =) następnym razem użyje odmiany jabłek o wyraźniejszym smaku, bo teraz jest trochę za mdłe. tak więc radzę używać kwaśnych jabłek. albo dodania do startych owoców soku z cytryny. ogólnie-przepis bardzo dobry, na pewno będę do niego często wracać. gratuluję autorce=]
SummerWine Apr 1, 2010 ![]() gosiak Mar 29, 2010 ![]() patrycccja Mar 29, 2010
a czy to mozliwe ze po prawie 2 godzinach sie nie dopiekla? gora wyszla smaczna i chrupka jak tu pisza ale dol jak zakalec. wyrzucilam:( moze to wina tego, ze nie dalalam cynamonu( bo nie lubie) i proszku do pieczenia? zrobie jeszcze raz. czyli nie wyjmowac od razu z blachy, kroic jak wystygnie i co jeszcze?
~astroo Mar 28, 2010
Zrobiłam w wersji wegańskiej. Źle wymieszałam jabłka z sokiem i gdzieniegdzie go zabrakło. Wyszło dobre, nawet bardzo, choć na słowo wegańskie wszyscy się krzywili, to w końcu smakowało ;)) Polecam
~Karen Mar 27, 2010 ![]() patrycccja Mar 27, 2010
chyba nie wyszla, ciasto sie zgumowalo, co zepsulam?
~astroo Mar 27, 2010
zrobilam, ale nie wiem czy wyszlo, wydaje mi sie "mokre" nie wiem kiedy wyjac z tortownicy, nie wiem czy na pewno sie upieklo i kiedy mozna kroic?
~astroo Mar 27, 2010 ![]() nie dodaję proszku do pieczenia a warstwy idą tak: 1. pół suchej mieszanki na blachę, 2. pół jabłek, 3. reszta suchej mieszanki 4. reszta jabłek - margaryna. na jabłuszka sypię cynamon i czasem rodzynki. ewentualnie dodaję gruszkę lub brzoskwinkę :) mniaaaam MEDeah Mar 9, 2010
Taką szarlotkę robiła moja Babcia laaaaaata temu. Tak jak tutaj po 1 szklance mąki, manny i cukru, ale BEZ PROSZKU DO PIECZENIA (bo po co? - to jest kruszonkowe ciasto, nie wyrasta - po co się truć?) i bez cukru w jabłkach. U mnie w domu cynamon dodajemy do masy suchej (moja Ciotka dodaje też imbir - pycha, taki smaczek cytrusowy się robi).
Acha, i wersja z olejem też była przerabiana, ale bez mieszania z masą suchą - po prostu polewa się na górze ciasto 5-6 (tak, tak) łyżkami oleju. Pod wpływem ciepła olej "spłynie" do ciasta do suchych warstw. I jeszcze jedno: jabłka muszą być soczyste i drobno poszatkowane (można wrzucić do maszyny). ~olga Feb 22, 2010 ![]() Składniki: 450g utartych jabłek (jedno utarłam na drobniutkich oczkach, żeby było więcej soku), 200g utartych gruszek, szklanka (55g) otrębów pszennych, szklanka (130g) kaszy manny, pół szklanki (70g) mąki, 100g trzcinowego nierafinowanego cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka oleju ryżowego (15ml), łyżka syropu klonowego (15ml), mielone goździki, cynamon. Ubzdurało mi się, że owoców też mają być trzy warstwy, stąd te gruszki... Utarte jabłka posypałam 15g (czubata łyżka) cukru i mielonymi goździkami (miałam malusio cynamonu, goździki też fajnie pasują, nie należy jednak z nimi przesadzić), utarte gruszki 5g (niecała płaska łyżka) cukru i cynamonem. Suche składniki (otręby, kaszę, mąkę, cukier [pół szklanki - 80g], proszek do pieczenia) wymieszałam i podzieliłam na trzy części. Do tortownicy posmarowanej odrobiną oleju wkłożyłam: pierwszą część "proszku", połowę jabłek, drugą część "proszku", drugą połowę jabłek (z trzeciej części proszku odsypałam trzy czubate łyżki, dodałam łyżkę oleju i syrop klonowy, powstała piękna kruszonka), trzecią część "proszku", gruszki, kruszonkę. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Przed rozpięciem tortownicy przejechałam profilaktycznie nożem wokół ciasta. Wyszło pysznie. Dołączam foto. Pokroiłam na 12 części, z których każda dostarcza 142 kcal. Kaloryczność można jeszcze zbić wymieniając te pół szklanki mąki na otręby i olej na syrop klonowy (lub na wodę, albo po prostu go pominąć, bo syrop klonowy jest kleisty i kruszonka i tak wyjdzie). Wyszło dość słodkie mimo, że dodałam połowę cukru (pół szklanki), więc myślę, że ilość cukru też można jeszcze trochę zmniejszyć. mathilda Feb 7, 2010 ![]() ryfka Feb 7, 2010 ![]() mathilda Feb 6, 2010
wspaniałe ! Wyszło idealnie ,być może troszkę za wilgotne ,ale i tak cudoooowne w smaku :)
~ania Jan 10, 2010 ![]() ryfka Jan 6, 2010 ![]() ryfka Dec 26, 2009 ![]() xxl Dec 20, 2009
Uwielbiam to ciacho. Super przepis dla leniwych ;) Dzięki Patrycja
~anjuta Dec 17, 2009
Niebywałe! Jestem absolutnym mistrzem w "kładzeniu" ciast, potrafię zrobić zakalca dokładnie ze wszystkiego. Poszukiwałam przepisu, którego nie "położę" i to jest ten właśnie! Wprawdzie dolna warstwa tylko częściowo mi przemokła i po upieczeniu na tortownicy pozostała garść ciasta w proszku, ale to z powodu za grubej warstwy. Następne będzie idealne.
~gnoo Nov 29, 2009
Piekę to ciasto bez cukru dodając do jabłek suszonych owoców albo słodu, a polewam olejem. Też się udaje.
~puszczyk Nov 25, 2009 ![]() patrycccja Oct 27, 2009
Ja znam ten przepis z proporcjami: 1 szklanka mąki, 1 szklanka kaszy, 0,5 szklanki cukru i bez dodatku cukru do jabłek, więc mniej słodki (dla mnie wystarczająco). Ponieważ uwielbiam kaszę kukurydzianą, więc gdzie tylko mogę, zastępuję nią kaszę mannę, w tym przepisie też. Tak, Jessico, jak najbardziej można tu użyć kaszy kukurydzianej.
~Magda Oct 25, 2009
Pyszne ciasto! Cukru dodałam pół szklanki, a do jabłek tylko 1 łyżkę (nie lubię słodkich ciast) - wyszło super!!
żaba Oct 24, 2009
Czy mannę można zastąpić kaszką kukurydzianą ( grysikiem)?
Odpowiedzcie proszę! ~jessica Sep 21, 2009
Boska!!! Chyba nigdy jeszcze nie jadłam tak pysznego ciasta :) Zrobiłam mężowi na urodziny i pół tortownicy zjedliśmy we dwoje za pierwszym posiedzeniem :)
~edi Sep 15, 2009
Fantastyczny przepis. Wszystko wyszło jak trzeba. Pracy niewiele a efekt rewelacyjny::::::))))))
bursztynka Aug 19, 2009
Zrobiam jak alis. Użyłam papierówek.
Fajny przepis. Aż trudno uwierzyć, że wegańskie ciasto może być takie proste i pyszne. ~hipiska Jul 21, 2009
Zrobiłam z mąką orkiszową,bez proszku do pieczenia i dodatkowo górną warstwę zalałam cieniutko olejem , dopiero potem a'la kruszonka.
Super. ~alis Jul 20, 2009
Właśnie piekę i niestety zorientowałam się , że nie dodałam proszku do pieczenia.....Ciekawe co z tego wyjdzie....?
~agawa Jul 11, 2009 ![]() patrycccja Jul 6, 2009
Tak, zrobię 3 warstwy, górną wymieszam z olejem. Patrycja, mam tylko jeszcze jedno pytanie - czy do tej górnej warstwy, do której dodaje olej nie powinno się też dodać odrobiny wody? Bo tak przeczytałam w przpisie na wege szarlotkę ( właściwie taką samą jak twoja ) w puszce. I tam też jest napisane żeby górną wasrtwę jabłek zalać cieniutką warstwą oleju. Myślisz, że to dobry pomysł?
~alis Jul 5, 2009 ![]() patrycccja Jul 5, 2009
Wyczytałam w komentarzach, że ważne jest staranne wygładzenie warstw i w związku z tym wnioskuje, że 2 warstwy zamiast 3 to nie jest dobry pomysł, bo będą za grube. Ale jak z tym olejem? Ile go dodać? Tak mniej więcej ???
~alis Jul 4, 2009
I ile by trzeba było dodać tego oleju? I czy można zmienić proporcje - tzn nie zmienić tylko zrobić z proporcji 2 szklanki mąki na 1 szklankę kaszy? Czytałam, że mąka dodaje twardości, a ja lubię twarde ciasta, a poza tym nie przepadam za manną i dlatego wolałabym , aby w smaku dominowała jednak mąka;-) Ale jeśli ciasto ma wtedy nie wyjść, to już wolę zrobić je tradycyjnie. Więc jak sądzicie?????????
~alis Jul 3, 2009
Czy wie ktoś może czy wyjdzie jeśli ciasto podzielę na 2 części i z górnej warstwy nie zrobię kruszonki tylko poleję ją równomiernie olejem? Bo nie wiem czy ta dolna część nie będzie zbyt gruba i w związku z tym zbyt sucha? I czy jeśli dodam olej a nie margarynę to czy wyjdzie coś przypominającego konsystencją ciasto, a nie sypankę ciastową ;-)
~alis Jul 3, 2009 ![]() Dana Apr 23, 2009 ![]() Gienek Mar 10, 2009 ![]() patrycccja Feb 26, 2009 ![]() patrycccja Feb 26, 2009
poniewaz do margaryny uzywa sie witaminy D3 ktora jest niewegetarianska
~Silverka Feb 26, 2009
Wydaje mi się, że tak...
Co prawda czasami wit. D3 jest uzyskiwana z jakiejś wątroby dorsza czy coś takiego, ale wiem, że ogólnie wegetarianie jedzą i masła i margaryny, także myślę, że tak:D Olga Feb 24, 2009
Czyli bedac wegetarianka , nie weganka moge je jesc,tak
~milka Feb 24, 2009
milka, chodzi o to, że margaryny w Polsce zawsze, jeśli nie są określone jako wegańskie, muszą być wzbogacone witaminą D3, która jest uzyskiwana z jajek. Podobno jest jakiś przepis, który to określa, i faktycznie ta witamina jest we wszystkich smarowidłach oprócz Planty. To samo dotyczy maseł roślinnych, w wegańskich margarynach jest D2.
Ponadto chyba wszystkie margaryny mają mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, które też zwykle są z jajek, choć podobno mogą być roślinne lub syntetyczne, ale to już tylko producent Ci powie:) Olga Feb 24, 2009
Słyszałam, że margaryny nie są wege. Dlaczego? Proszę mnie uświadomić? Czy odnosi się to również do najzwyklejszych margaryn piekarskich, używanych np. do produkcji słodkich bułek razowych futuro.
Bardzo proszę o odpowiedź!!!! ~milka Feb 24, 2009
Patrycja, co zrobiłam źle?? Warstwa sypka na samym spodzie pozostała sypka :/ a na nastepny dzień wartwa środkowa zrobiła się kleista(wczesniej nie bylo zakalca) i przypominała warstwe z samej kaszy mannej. Zrobiłam wszystko jak w przepisie :(
kobieta_z_magda Feb 23, 2009 ![]() patrycccja Feb 17, 2009
Czy ta szarlotka na zdjęciu jest z mąki razowej? Bo tak wygląda;-) Proszę o odpowiedź!!!!
~ONA Feb 17, 2009
Upiekłam dzisiaj to ciasto z przeświadczeniem, że musi być dobre skoro wszyscy tak zachwalają i niestety bardzo się zawiodłam.Najbardziej przeszkadzający jest posmak proszku do pieczenia.Ja nie polecam tego ciasta, szkoda czasu i składników.
malgoska8 Jan 20, 2009
pychota!
~izus Jan 5, 2009 ![]() kiń Dec 14, 2008 ![]() EwaH Sep 13, 2008 ![]() Abulla Sep 11, 2008
A czy można użyć mąki pszennej razowej?
~hipiska Aug 17, 2008 ![]() Olenika92 Aug 13, 2008 ![]() VegePancur Aug 2, 2008
Wczoraj piekłam. Pychotka, tylko rzeczywiście bardzo słodka. Kolejną wypróbuję z mniejszą ilością cukru :))) A i jeszcze margarynę dobrze włożyć na jakiś czas do zamrażalnika - lepiej się będzie ucierać. Chociaż ciekawi mnie też efekt z pół szklanką oleju. I jeszcze dodałabym do jabłek banana lub dwa (i też najpierw banana przydałoby się dobrze schłodzić w zamrażalniku, żeby się lepiej ucierał) :))))
~yetta Oct 11, 2007
wspaniala szarlotka z tego przepisu, ale znika z blachy, nim jeszcze dobrze ostygnie ;)
~turkuaz Sep 23, 2006
własnie zaraz sie zabieram za pieczenie za okolo godzine sie okarze czy dobre:)
~Oika Apr 28, 2006
Ja polewam ciasto połową szklanki oleju zamiast masła lub margaryny i też się udaje.
~puszczyk Feb 1, 2006
mam pytanie, jesli pieke w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem, jaka powinna byc temperatura i czas pieczenia?
~moni Nov 7, 2005
ciacho pycha najpierw się zasatanawiałam 3 dni czy zrobic ale wyszło tak dobre, że przepis dałam dalej, jest proste i smaczne ja piekłam w 190 stopniach i 60 min.
~Meryl Oct 17, 2005
szarlotka wspaniała. zniknęła błyskawicznie, dzieki!
~Joanka Oct 7, 2005
szarlotka pychotka, dzieki za przepis, a jesli chodzi o temperature to mysle ze 180 jest odpowiednia
~nico Apr 25, 2005
ja posypuje jeszcze płatkami owsianymi i rozpuszczonym miodem - jeszcze przed utarta margaryna (sa margaryny tylko roslinne)
~dorcia Dec 9, 2004
Jedno słowo: PYSZNE! mniam, mniam... :]
~Bogusia Nov 26, 2004
Błagam,podajcie przepisy KOMPLETNE:tu zabrakło temperatury pieczenia, z reszta w wielu przepisach brakuje tej cennej informacji.
~poi_girl Sep 26, 2004
Świetny pomysł na bombowe ciasto.
~gefryda Aug 21, 2003
i ja dzisiaj zaryzykowałam, zrobiłam proporcje x1,5 bo chciałam na średniej blaszce, margaryna nie bardzo chciała się "wiórować" - chyba z racji temperatury, ale i tak wyszło REWELACYJNIE!!! (jak dla mnie to trochę za dużo cukru, ale reszta rodzinki nie podziela tej opinii. Proste, a jakże spektakularne ciasto.
~beba Jul 23, 2003
Poczatkowo podeszlam do tego przepisu nieco sceptycznie.Jednak wczoraj marzylo mi sie cos slodkiego i upieklam te szarlotke,pyyycha!!!!!!!!!!!!!
~DeeDee Aug 27, 2002
Szarlotka jest banalnie prosta do wykonania i znika z talerzy w niesamowitym tempie.Myśle,że ten przepis będę wykorzystywać często.
~Katarzyna Aug 4, 2002
niby dlaczego? a masło roślinne? i margaryna też nie? przepraszam, ale o co chodzi. pierwsze słyszę.
autor anonimowy Sep 3, 2000
w przepisach weganskich nie urzywa sie masla ani margaryny!!!!!!
~edyta Aug 26, 2000
Moja ciocia robila dokladnie taka sama szarlotke... To bylo z 15 lat temu. Nawet mnie nauczyla ja robic bo faktycznie co tu sie moze nie udac? A efekt bardzo pyszny.
~Xpert Jun 22, 2000 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Kate Mar 8, 2018