7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Szarlotka Wandy (sypana)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Czy mąkę pszenna można zastąpić orkiszowa?
~Kate Mar 8, 2018

Kiedy wyjęłam ciasto z piekarnika byłam zawiedziona - spód wyszedł mi strasznie suchy. Jednak po kilku godzinach nasiąkł od jabłek i szarlotka jest przepyszna. Rodzina się zachwyca!
Olenika92 Sep 12, 2016

dziękuję zaskakująco dobre i szybkie ciasto. Zrobiłam w dużej tortownicy, też ok
mańka Mar 20, 2016


Super przepis, smaczne ciasto , polecam , stało się ulubioną i często pieczoną słodkością w moim domu. Całą rodzina uwielbia.
Stokrotka75 Mar 11, 2016

da się zrobić w prodigy (prodiżu ;>). czasem tylko rozwala się przy wyjmowaniu, ale zapieka się wszystko elegancko!
~żyrafa Dec 19, 2015

da się zrobić w prodziżu czy raczej nie?
~veg Nov 10, 2015

~Zofija,wspaniały pomysł. Myślę, że będzie lepszy niż olej z pestek winogron, który ja używam. Przepis "wstawiony" do puszka.pl w 2000r, stąd margaryna w składzie. Nie słyszałam wówczas o oleju kokosowym i wielu innych potrawach/składnikach.
Dana Oct 3, 2015

Zamiast margaryny polecam olej kokosowy :) wychodzi super
~Zofija Sep 30, 2015


z masłem wyszła piękna, ale że staram się unikać nabiału spróbowałam z olejem i porażka :/ nie wiem jak wy robicie tą "kruszonkę" :/ może spróbuję zamiast masła dać dobrze schłodzony olej kokosowy.
Ogólnie chyba nie zrobię więcej w tortownicy bo płyn wycieka a w środku zostaje suchy "piasek" mimo że do jabłek dolałam ze dwie szklanki wody.
Pierwszego dnia trochę się rozwalała ale drugiego była już super.
Jeżeli ktoś robi wersję z masłem to warto wybrać na prawdę kwaśne jabłka bo wychodzi trochę mdłe :) ale ogólnie będę powtarzać i próbować różnych opcji z górą bez masła bo szarlotka jest prosta i dobra
dorotap Aug 8, 2015


Ta jedna szklanka cukru, to zdecydowanie za dużo. Myślę, że spokojnie za dobrą proporcję można potraktować tą opcje z zastąpieniem części cukru mieszanką pozostałych suchych składników. Poza tym - pyszne :)
niemamjuzpomysl Aug 3, 2015


Obłędna!!! Do wierzchniej warstwy dodałam jeszcze pół szklanki zmielonych orzechów włoskich. Cukru w sumie trochę ponad pół szklanki.
Zrobię na pewno jeszcze nie raz :)
Sowa90 Mar 24, 2015

Szarlotka wyszła przepyszna, polecam ten przepis, bo robi się szybko (najbardziej czasochłonne to obranie i utarcie jabłek) i jest super łatwy :)
~Mortycja Feb 10, 2015


Bardzo łatwa, szybka, pyszna, a w tortownicy wygląda elegancko jak torcik jabłkowy.
Na stałe zastępuje u mnie tradycyjną, "żmudną" szarlotkę :).
martusiak Sep 25, 2014

naprawdę super ciasto. szybko się robi, można do niego wykorzystać kwaśne jabłka, bo i tak wyjdzie słodkie (dodaję mało cukru, ze 2 łyżki do mąki, czyli tyle co do jabłek, za to dużo cynamonu), jest dobre na 2. jak i na 3. dzień i nie potrzeba do niego wymyślnych składników. jedyne co bym zmieniła w przepisie, to moment dodania 'kruszonki' (z olejem) na górę - gdy wysypywałam ją przed pieczeniem to robiła się twarda, spieczona, ale wystarczy dodać ją mniej więcej po 30 minutach, żeby było ok. a gdyby ktoś potrzebował urozmaicenia, to polecam zrobić kruszonkę z posiekanymi orzechami, nadają fajny aromat :)
pathologist Sep 13, 2014

czy Wam też wychodzi ta szarlotka taka miękka? zastanawiam się czy za krótko ją piekłam, czy ona właśnie taka jest. nie rozwalała się co prawda, ale miałam wrażenie, że mogę ją zgiąć w pół i nic by się nie rozkruszyło :D
majczi Mar 22, 2014


bardzo dobra szarlotka. co prawda nie aż tak dobra jak na kruchym spodzie, ale jak na taki czas przygotowania to naprawdę nie mogę się do niczego przyczepić (ok. 20 minut, bo tyle zajęło mi obranie i starcie jabłek, plus jakieś 3 minuty na mieszanie suchych składników). zrobiłam z mąki razowej z niewielką domieszką białej, następnym razem zrobię z razowej i owsianej. proszek do pieczenia sobie odpuściłam, a kruszonkę zrobiłam z olejem. polecam:)
majczi Mar 20, 2014

zrobiłam niedawno! cudne ciacho! robiłam z mąki pszennej razowej i wyszło super! do jabłek musiałam dodać 1,5 szkl wody :) bo prawie soku nie puściły.. dodałam również tylko 1/3 szkl cukru i to był dobry pomysł. Wyszło słodkie, pyszne! także polecam:) właśnie zabieram się znów za nie:)
~muszka:) Sep 28, 2013

Baaardzo pyszna ta szarlotka! Robię ją już któryś raz, a ciągle ludzie nie dowierzają że jest wegańska :)
Nibeneth Sep 19, 2013

ja mam pytanie- jak można podgrzac szarlotkę na drugi dzień? tzn. w jakiej temperaturze najlepiej żeby się nie spaliła, a przy okazji mocno podgrzała w środku? dodam, że mikrofalówką nie dysponuje;)
~PAULA Apr 26, 2013


Pycha!!! Naprawdę, baardzo smaczne, szkoda tylko, że mało ciasta mi wyszło, taki cienki spód... Ale i tak bomba :)
zielenieję Mar 10, 2013


Pyszna!
Raisa Mar 2, 2013

Tak, można też brak soku uzupełnić gorzką herbatą.
ryfka Feb 4, 2013

Najwyraźniej za mało soku. Jak ja mam za mało, to dolewam wody do startych jabłek. Czasem po prostu są mało soczyste lub nieco wysuszone.
Luna7 Feb 4, 2013

Szarlotka wyszła bardzo dobra! Pyszna też z lodami.
Ale mam pytanie o taki mały szczegół techniczny (który raczej nie miał wpływu na smak) Dlaczego spód pozostał sypki? Ta pierwsza warstwa była taka sama jak po nasypaniu do formy. Czy to za mało soku z jabłek było, czy co?
MrAdelinek Feb 4, 2013

Haha, tak, biszkopt i drożdżowe to zdecydowanie inna bajka :D
patrycccja Dec 19, 2012

Wierz był twardy, ale żeby przypalony czy coś to absolutnie nie. Dodałam więcej wody i oleju, gdyż wydawało mi się, że za dużo zostało luźnego materiału. Następnym razem wyjmę od razu z piekarnika. Mama zawsze zostawia na trochę, żeby ciasto nie opadło, ale ona robi biszkopty z jajkami, więc to inna sprawa ;-)
Belka Dec 19, 2012

Belka - a wierzch byl bardzo spieczony ? jesli tak to pewnie za dlugo trzymalas :P
Ja robie zawsze wersje z olejem i kruszonka smakuje mi nawet najbardziej z tego ciasta :D hehe :D niej est wogole twarda ,a taka dobra ze starsza siostra pierwsze tez kruszonke wybiera bo tak jej smakuje :P ja nwet czasami dodaje jezcze z 0.5 porcji na kruszonke bo tak ja lubie :P
i faktycznie jablka musza byc wodniste a nie suche,kiedys robilam inna szarlotke sprawdzona z tym ,ze uzylam suchych jablek i zero wody dalam i to byla porażka :P
OpenWorld Dec 18, 2012

Brlka, za dużo wody dodałaś do kruszonki, a do tego może faktycznie trochę za długo trzymałaś :) Ale przede wszystkim chodzi o proporcje wody i tłuszczu - woda nadaje spójności ciastu, a tłuszcz kruchości.
patrycccja Dec 17, 2012

Przypomniało mi się, że po tych 50ciu minutach nie wyjęłam ciasta z piekarnika, tylko zostawiłam może na 15 minut. Może dlatego. Albo dałam za dużo kruszonki.
Belka Dec 17, 2012

Zrobiłam to ciasto, ale dałam 7 średnich soczystych gruszek i pół łyżeczki sody zamiast proszku. Zrobiłam kruszonkę wege (na początku 2 łyzki oleju+3 wody, ale w trakcie ucierania dodałam jeszcze po 1). Ciasto fajnie wyszło, tylko że wierzchnia warstwa to niemalże skorupa. Jak kroję, to muszę mocno dociskać i wtedy gruszki po bokach wypływają :-( inny sposób to zdjęcie skorupki ręcznie i dopiero można kroić. Czy Wam też wyszła taka twarda ta kruszonka? Co zrobić, żeby była miękka? Może dodać mleka zamiast wody?
Belka Dec 17, 2012

Uwielbiam :)
agnmid Nov 5, 2012

mniam! ale faktycznie też wolę mniej cukru :)
Pepper nice Nov 5, 2012


Pyszna szarlotka. Robi się ją błyskawicznie. Robiłam pierwszy raz i następnym razem dam dużo mniej cukru, bo szklanka to dla mnie za dużo. Polecam! :)
Nula Nov 5, 2012

Mówiąc o ogromnej ilości margaryny, pisałam w odniesieniu do innych przepisów na szarlotki
niesia12 Oct 15, 2012

Ja zrobiłam z 2/3 szklanki cukru, wersję wegańską i wyszło super! Świetny przepis:) Najbardziej spodobało mi się, że ogromną ilośc niezdrowej margaryny (wegańskiej, czy też nie), można zastąpic odrobiną oleju:)
niesia12 Oct 15, 2012

za 5 minut wyciągam z piekarnika, nie mogę się już doczekać jak wyszło mmm :)
saymaybe Sep 19, 2012

Zrobiłam ze zmieloną kaszą jaglaną, bo nie miałam manny. Wersja wegańska. Cukru połowa a i tak bardzo słodkie. Wyszło pysznie. Nie mam na razie porównania z taką z manną, ale tej nic nie brakuje. Jedliśmy na ciepło z bitą śmietaną z mleka kokosowego. Wyśmienite. Dziękuję za przepis.
~ivool Sep 2, 2012

Dzisiaj robię szarlotkę po raz drugi. Właśnie do mnie doszło, że tym razem miałam dodać 1/4 szklanki cukru... a znowu dodałam połowę... no nic. I tak będzie pyszne :-)
nanak Aug 12, 2012

Daga, ale dzieci uczulone na białko mleka krowiego mogą jeść wersję wegańską.. tj. kruszonka z olejem.
Czy coś mi się pomyliło? ;-)
nanak Aug 12, 2012

~amelka zależy jakim alergikom, bo jeżeli są uczuleni na gluten lub białko mleka krowiego to raczej bym nie polecała ;-)
~daga Jun 18, 2012

Witam serdecznie
Dziękuję za przepis na pyszną szarlotke, moja 2 letnia alergiczna Córeczka zajadała się, aż miło było popatrzeć, dziś robię ją po raz drugi. Polecam przepis małym alergikom.
~amelka Jun 6, 2012

Dobre i w miarę szybkie ;)
Miniszarlotka dla jednej osoby z jednego jabłuszka znikła jeszcze ciepła ;) Dodałam też nieco płatków owsianych, a proszku w ogóle, bo dla tak małej porcji to i tak by nie zrobiło różnicy ;)
Cudnie pachniało cynamonem ;)
Luna7 May 8, 2012

Też daję tylko 2-3 łyżki brązowego cukru i razową mąkę. Dodaję rodzynki i suszone daktyle do jabłek. Zdarza mi się nie co zaburzyć proporcje - nie zastępuję cukru manną czy mąką ale to ciasto i tak zawsze wychodzi. Zdarzyło mi się dodać gorzkie kakao i wiśnie z nalewki domowej (oprócz jabłek), też super!
babzla Apr 20, 2012

Pyszna szarlotka (: udała się niedoświadczonemu cukiernikowi. Dziekuje za przepis
~siostra weganina Mar 18, 2012


Super! Na bazie tego przepisu nieziemsko bawi się składnikami. Zrobiłam już całą masę różnych ciast, w tym warzywnych zainspirowana tą szarlotką! :)
Polecam wymieszanie części jabłek ze starkowaną marchewką i herbatą, która z racji tego że marchew soczysta nie jest, zastąpi jej sok. ;) Rewelacja! :)
pczr Feb 21, 2012

"Genialna!" Mój mąż skwitował: "ale DOBROĆ! jeszcze kawałek, prooooszę" a trzeba zaznaczyć, że jedliśmy jeszcze ciepłą:)
dodałam tylko 1 łyżkę cukru trzcinowego do jabłek, bo były dość słodkie i 4 łyżki do części sypanej, resztę "cukrowej" szklanki uzupełniłam manną i mąką pszenno-razową w równych ilościach, no i masełko na wierzchu, mniam...
luik Feb 11, 2012

Olejku nie dodawałam ;)
Za to dodałam cukru wanilinowego nieco ;)
nanak Feb 8, 2012


Udała mi się wyśmienicie! :)
Idealna była ta uwaga o słodkości, bo dodałam tylko połowę porcji cukru i wg. mnie jest nadal bardzo słodka - następnym razem dodam mniej :)
Ponadto, użyłam 1.5 kg jabłek, nie dodawałam wody (bo soku sporo wyciekło) :)
Idealne ciasto!!!
nanak Feb 8, 2012

Tym razem, żeby było bardziej świątecznie, do jabłek dodałam rodzynki, więcej cynamonu i olejek pomarańczowy zamiast wanilinowego (czasem dodaję migdałowy). Ciasto w każdym wariancie jest obłędne.
ryfka Dec 25, 2011

Bardzo pyszne ciasto. Robiłam je już kilka razy i zawsze jest ok. Ostatnio musiałam je trochę zmodyfikować i zastąpiłam kaszę manną otrębami pszennymi. Wyszło rownież bardzo dobre.
bożka Dec 13, 2011

to jest rewelacyjne ciasto. mama Patrycccji może znalazla ten przepis w zeszytach z przepisami wydawanych przez Prószyńskiego i sk. To było pierwsze ciasto, jakie samodzielnie zrobiłyśmy z siostrą jeszcze w podstawówce na imieniny mamy.
krecik Dec 1, 2011

patrycccja, ale ładne warstwy Ci wyszły :) U mnie się wszystko bardziej zlewa, ale i tak jest pyszne. Z antonówkami the best!:D Z boskopami pewnie też byłoby dobre, muszę przetestować:)
sunflower_ren Oct 25, 2011

Szklanka cukru to za dużo, ciasto wychodzi za słodkie. I jest o wiele lepsze na drugi dzień. To nie zmienia faktu, że PYCHOTA! :)
Cleevlen Oct 21, 2011

Olga tu kiedyś napisała, że robi bez proszku i tak samo robiła jej babcia. Ja zawsze z przyzwyczajenia go dodaję, ale też muszę spróbować czy bez proszku wyjdzie taka sama. Bo faktycznie po co dodawać jak nie trzeba :)
patrycccja Oct 10, 2011

Czy ktoś mi może wytłumaczyć po co dodaje się do tej szarlotki proszek do pieczenia? Czy ona wyrasta? Czy jak nie dodam proszku to coś zmieni? (Nie znoszę smaku proszku do pieczenia).
~Marta Oct 9, 2011

REWELACJA!!!
Dana Oct 6, 2011

Szarlotka jest rewelacyjna! Pyszna, łatwa i tania :) Cała rodzina była zachwycona :)
~Paula Sep 24, 2011

Zrobiłam ją w równą godzine (+ pieczenie), wyszła ok :D Ale dałam 1kg jabłek i 1,5szkl wody co okazało sie za dużo, szarlotka jest troche zbyt "mokra", nast razem dam mniej wody ;) No i ta kruszonka z oleju jest taka sobie, z masła lepsza, jak kupie weganskie to nast razem zrobie z masłem :) Ale przepis super, na pewno jeszcze nie raz ją zrobię! <3
Smile Sep 24, 2011

Szarlotka jest pyszna i szybka w zrobieniu :) Najlepiej smakuje mi kruszonka zrobiona z oleju,maki,cukru i kaszy manny :)
Ja raz zrobiłam z podwojnej porcji z malinami i czekolada na wierzchu.byla pyszna ale warstwy nie upiekly sie tak dobrze jak z jednej porcji dlatego polecam trzymania się przepisu :D
Ja daje kilogram jablek i zdecydowanie wiecej kruszonki ,którą tak ubóstwiam :)
OpenWorld Aug 16, 2011

Znam ten przepis, choć jeszcze nie piekłam.. ale jadłam:))) jadłam podane jako porcja w osobnej żaroodpornej miseczce.Super i pięknie:)
~Magdalena Aug 16, 2011

pyszna! właśnie upiekłam pierwszy raz i jem jeszcze ciepłą :) zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie z 5 dużych antonówek i wyszła genialna!
~agu Aug 7, 2011

Świetny przepis. Jak na pierwszy raz to szarlotka dobrze mi wyszła. Następnym razem postaram się, aby warstwy były bardziej widoczne, a nie zlewające się.
Nie potrzeba myć jabłek, jeśli się je później obiera. Myślę, że każdy to zauważył i ich nie mył ;).
~michu Jun 9, 2011

:D Cóż, musiało być przekonująco, bo wiem jak trudno się oprzeć... Ta uwaga o łakomczuchach i do mnie się stosuje ;)
patrycccja Apr 22, 2011

patrycccja, robiłam wczoraj tę szarlotę i się do Ciebie śmiałam za "NIE PODPIJAĆ SOKU ŁAKOMCZUCHY JEDNE" - strasznie ten Twój wcinek lubię. Uzyłam jabłek boskop - teraz nie pora na szarlotki, jest kwiecien - i miały troche za mało soku, ale wszystko poszło gładko i ciasto i tak jest dobre. Pozdrawiam!
Karaba Apr 22, 2011

Uprzejmie donosze, ze ciasto wyszlo wspaniale. Wykorzystalam ligole, z ktorych jednak zaden sok nie wyplynal (dobrze, ze zamiescilas ten komentarz o podpijaniu soku), wiec dolalam soku jablkowego :) i wyszlo suuuper!
Mam juz zamowienia na to ciasto na Wielkanoc :)
pardita Apr 20, 2011

Pardita, jeszcze bojkeny są dobre - to taka "zimowa antonówka" :) A co do rozwalania - z formą silikonowa nie musisz nic robić, nawet wysypywać niczym, ale koniecznie zostaw ciasto do wystygnięcia i dopiero je wyjmij. Inaczej jabłka się rozjadą i będzie ciężko kroić. Do wyjmowania tez zabrałabym się tak, że na górze położyłabym deskę lub talerz i całość odwróciła, a później to samo jeszcze raz, żeby góra szarlotki wylądowała u góry ;) Być może i bez tego byłoby ok, ale nie wiem - szarlotka nie jest zbyt sztywna sama w sobie.
patrycccja Apr 11, 2011

Ooo, już doczytałam,że poza renetami jeszcze antonówki dobre. Ta szarlotka ma być sypana..hm.. czy ona mi się nie rozwali, jak będę ja z tej silikonowej formy wyciągać?
[zależy mi na tej formie, bo jst w kształcie serca:) a ciasto będę piec z okazji 4 rocznicy z moim Ukochanym :)]
pardita Apr 9, 2011

Alez to ciasto ma wzięcie!! Też chcę je zrobić we wtorek. Stąd mam 2 pytania:
1. jakie gatunki jabłek polecacie? widzialam tu juz renety, czy jeszcze jakieś są dobre?
2. mam taką miękką formę silikonową, którą chciałabym od tego użyć. jak coś takiego się obsługuje? Czy powinnam wyłożyć ją pergaminem/wysypac bułką tartą?
Mój 'chłopski rozum' podpowiada mi,żeby po prostu wsadzić tam ciasto bez niczego, ale wolę się upewnić.. ;)
pardita Apr 9, 2011

Olu, nie martw się,mnie tez to nie wyszło. Nawet tam , gdzie nie było margaryny dalej została mąka z kaszką manną białe i sypkie. Ja też nie wiem, jak One to robią,że im tak się udaje.
~Sebana Apr 2, 2011

Mi wyszło idealnie :) A to trzecia próba pieczenia ciasta w moim mini-piekarniczku i dwie poprzednie były nieudane! Już myślałam, że nie będę go w tym celu używać, a tu taki sukces! ;) Dzięki!
kasiarka Mar 30, 2011

Do SHIN - to ciasto naprawdę udaje się. Jabłka muszą jednak być tak soczyste, żeby po utarciu, dodaniu cukru i wymieszaniu (najlepiej aż wygnieść łapką) pojawiło się naprawdę sporo cieczy. I oczywiście jak najwięcej jabłek - ja piekąc prawie co tydzień daję minimum 9-10 sztuk sporych renet (a czasem i więcej)
olka50 Mar 29, 2011

Ja nie wiem jak wam to wychodzi... robilam juz 3 razy to ciasto i 3 razy klapa! Dół i srodek sa nadal sypkie :( Jablka byly soczyste. Eh.... juz wiecej sie za ten przepis nie biore... :(
~shin Mar 29, 2011

Ja nie trę jabłek (z lenistwa :)) Kroję je w kawałki (byle jakie) wrzucam do gara i smażę, na koniec dodaję duuużo cynamonu. Wychodzi mega pychota.
Irminna Feb 15, 2011

Kiedy margaryna zaczęła się topić, ani odrobinę nie przypominając klasycznej kruszonki - zwątpiłam. O dziwo, wyszło jadalne, ba, nawet bardzo smaczne ciasto.
ToniJoHenry Jan 9, 2011

pyyyyszna
choć ja dodałam za dużo cukru i była przesłodzona ale następnym razem wsypie mniej :)
hanah Jan 8, 2011

Jeszcze jedna rada, tym razem starej gospodyni: do każdego ciasta, a więc i tej szarlotki, powinno dodawać się odrobinę soli (oczywiście do sypkich produktów). Naprawdę smak jest bardziej wyrazisty i wcale nie słony.
Aaaaa, i jeszcze moja drobna zmiana - jeżeli chcę mieć trochę inną szarlotkę, do jabłek daję minimalną ilość cynamonu, a za to spoooro smażonej skórki pomarańczowej (jako leń kupuje gotową). Całość jest tez pyszna, a trochę inna
olka50 Dec 5, 2010

szarlotka przepyszna :)
puposzyja Nov 27, 2010

dziekuję za odpowiedź. spróbuję jeszcze raz. tym razem z sokiem :)
~mon Nov 17, 2010

Za mało soczyste jabłka... przykro mi. Żaden proszek nie ma prawa zostać. Ja do przeleżałych antonówek dolewam nawet pół szkl. płynu, bo prawie w ogóle go w nich nie ma.
~pat Nov 17, 2010

spód się chyba nie dopiekł, składniki były wciąż sypkie. a wierzch ciasta się przypiekł. dlaczego?
~mon Nov 17, 2010

ja też robiłam wczoraj, został mały kawałek dzisiaj i musze powiedziec ze ciasto, ktore troche sobie polezy jest jeszcze lepsze niz swiezo po wystygnieciu
aleksandra Oct 25, 2010

Robiłam to ciasto już kilka lat temu i zawsze wychodziło pyszne :-). Teraz jest właśnie w piekarniku i niedługo będziemy zajadać szarlotkę, mniaamm...
kamysz12 Oct 24, 2010

Moje ukochane wegańskie ciasto :) świetnie smakuje też z gruszkami zamiast jabłek. Dzisiaj postanowiłam zrobić mały eksperyment i zastąpiłam owoce marchewką (starłam kilo marchwi, do masy dodałam szklankę soku marchewkowego, żeby suche składniki miały się czym "nawodnić"). I o dziwo wyszło całkiem niezłe. Ja bardzo często robię je na mące orkiszowej lub razowej. Polecam wszystkim :)
Dezyda Oct 16, 2010

Wyszło super no i jest błyskawiczne :)
~seidthe Sep 13, 2010

A dałoby radę zrobić to ze śliwkami? Bo jestem teraz nimi dosłownie zasypana:)?
~Silva Sep 7, 2010

Wczoraj zaserwowałam rodzince i wyszła rewelacyjnie. Obawiałam się, że może się rozpadać przy krojeniu, ale moje obawy były bezpodstawne. Zwiększyłam jedynie proporcje, bo mam większą tortownice.
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo wszyscy się rzucili na ciacho :)
Natka Sep 5, 2010

1) Nie wiem - na oko ;) Łyżkę, 3 łyżki... tym więcej, im bardziej lubisz cynamon.
2) Tak, powinny być równe. Mniej więcej.
patrycccja Sep 1, 2010

Pytanka:
1)Ile cynamonu nalezy dodac?
2)Czy te 3 czesci musza byc rowne?
~Kancana-beli dd. Aug 31, 2010

Ciasto super, polecam :]
matirishh Aug 6, 2010

znam to ciasto z pesto.pl i absolutnie polecam :) jest pyszne, szczególnie z lodami lub bitą śmietaną)
MEDeah Aug 2, 2010

To moje pierwsze ciasto w życiu i wyszło!:) więc dla laików kompletnych idealne. Dodałam aromatu migdałowego, niecałą łyżeczkę cynamonu i też taką cukru waniliowego. Bardzo się obawiałam efektu bo nie mogłam nic spróbować, jestem na ścisłej diecie. Pachniało pięknie a rodzina zachwycona :))
~pau Jul 3, 2010

zrobilam to ciacho i wyszło mega smakowicie. Pomimo, ze użylam jabłek w ćwiartkach ze słoika. Kruszonka sie spaliła ale to akurat wina piekarnika ;)
xpaproszekx Jun 18, 2010

Kola, w przepisie (punkt 8b) właściwie jest to napisane. Dla tych co potrzebują dokładniejszych informacji dodałam jednak przepis: puszka.pl/przepis/5662-kruszonka_na_ciasto-jak_zrobic.html
Asia, odsącz jabłka najlepiej na sitku ustawionym nad jakimś garnkiem.
admin Apr 28, 2010

Witam!
Mam szybkie pytanie, zaraz zabieram się za robienie tej szarlotki, czy mógłby mi ktoś napisac jak robi się kruszonkę?;> dzieki z góry : )
~kola Apr 23, 2010

A co zrobić jeśli sie piecze zwykłą tradycyjną szarlotkę i chce się odsączyć jabłka?? Jak je odsączyć, żeby mi sok nie zalał ciasta?? Proszę o pomoc!!
~Asia Apr 22, 2010

właśnie upiekłam=) bałam się, że dałam za mało soku, bo jabłka były średnio soczyste, ale i tak wyszło =) następnym razem użyje odmiany jabłek o wyraźniejszym smaku, bo teraz jest trochę za mdłe. tak więc radzę używać kwaśnych jabłek. albo dodania do startych owoców soku z cytryny. ogólnie-przepis bardzo dobry, na pewno będę do niego często wracać. gratuluję autorce=]
SummerWine Apr 1, 2010

A zachowałaś idealnie proporcje? Moja siostra piekła to ciasto już kilka razy i zawsze wychodziło, tylko raz zdarzyło się, że trochę jej zabrakło jednego składnika, czy dała więcej jabłek, nie pamiętam. W każdym razie lekko zaburzyła proporcje i też wyszedł zakalec. Może to było przyczyną.
gosiak Mar 29, 2010

Cynamon na pewno nie ma znaczenia. Co do proszku to nie wiem - ja zawsze dodaję, ale MEDeah napisała w komentarzach, że robi bez. Nie mam pojęcia czemu ci nie wyszła, ale w życiu nie piekłam ciasta 2 godz. W przypadku tej szarlotki 50 min. zawsze wystarczało. Naprawdę nie wiem co ci doradzić, bo ja jeśli miałam problemy, to z za mało soczystymi jabłkami i czasem na dole zostawało mi trochę suchego proszku...
patrycccja Mar 29, 2010

a czy to mozliwe ze po prawie 2 godzinach sie nie dopiekla? gora wyszla smaczna i chrupka jak tu pisza ale dol jak zakalec. wyrzucilam:( moze to wina tego, ze nie dalalam cynamonu( bo nie lubie) i proszku do pieczenia? zrobie jeszcze raz. czyli nie wyjmowac od razu z blachy, kroic jak wystygnie i co jeszcze?
~astroo Mar 28, 2010

Zrobiłam w wersji wegańskiej. Źle wymieszałam jabłka z sokiem i gdzieniegdzie go zabrakło. Wyszło dobre, nawet bardzo, choć na słowo wegańskie wszyscy się krzywili, to w końcu smakowało ;)) Polecam
~Karen Mar 27, 2010

Szarlotka musi wystygnąć, żeby nabrała odpowiedniej konsystencji i nie rozjeżdżała się ;) Wtedy można kroić. Co do ciasta to nie przypomina np. ciasta drożdżowego. Kaszka manna nadaje mu lekko gumiastą konsystencję, choć na pewno nie powiedziałabym że jest gumiaste. Jak zawsze proponuję więc: zrób to jeszcze raz, ale z kimś drugim - robione inną ręką może wyjdzie nieco inne, może będzie ci bardziej odpowiadać :)
patrycccja Mar 27, 2010

chyba nie wyszla, ciasto sie zgumowalo, co zepsulam?
~astroo Mar 27, 2010

zrobilam, ale nie wiem czy wyszlo, wydaje mi sie "mokre" nie wiem kiedy wyjac z tortownicy, nie wiem czy na pewno sie upieklo i kiedy mozna kroic?
~astroo Mar 27, 2010

znam ten przepis, też daję pół szklanki cukru a więcej kaszy i maki daję :)
nie dodaję proszku do pieczenia a warstwy idą tak:

1. pół suchej mieszanki na blachę,
2. pół jabłek,
3. reszta suchej mieszanki
4. reszta jabłek
- margaryna.

na jabłuszka sypię cynamon i czasem rodzynki.
ewentualnie dodaję gruszkę lub brzoskwinkę :)

mniaaaam
MEDeah Mar 9, 2010

Taką szarlotkę robiła moja Babcia laaaaaata temu. Tak jak tutaj po 1 szklance mąki, manny i cukru, ale BEZ PROSZKU DO PIECZENIA (bo po co? - to jest kruszonkowe ciasto, nie wyrasta - po co się truć?) i bez cukru w jabłkach. U mnie w domu cynamon dodajemy do masy suchej (moja Ciotka dodaje też imbir - pycha, taki smaczek cytrusowy się robi).
Acha, i wersja z olejem też była przerabiana, ale bez mieszania z masą suchą - po prostu polewa się na górze ciasto 5-6 (tak, tak) łyżkami oleju. Pod wpływem ciepła olej "spłynie" do ciasta do suchych warstw.
I jeszcze jedno: jabłka muszą być soczyste i drobno poszatkowane (można wrzucić do maszyny).
~olga Feb 22, 2010

Moje modyfikacje miały głównie na celu "zbicie" kaloryczności ciasta i ograniczenie w nim mąki (no mam awersję do mąki jak nic, taka moja uroda...). Miałam tylko pięć jabłek, więc dorzuciłam dwie gruszki ;)

Składniki: 450g utartych jabłek (jedno utarłam na drobniutkich oczkach, żeby było więcej soku), 200g utartych gruszek, szklanka (55g) otrębów pszennych, szklanka (130g) kaszy manny, pół szklanki (70g) mąki, 100g trzcinowego nierafinowanego cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka oleju ryżowego (15ml), łyżka syropu klonowego (15ml), mielone goździki, cynamon.

Ubzdurało mi się, że owoców też mają być trzy warstwy, stąd te gruszki... Utarte jabłka posypałam 15g (czubata łyżka) cukru i mielonymi goździkami (miałam malusio cynamonu, goździki też fajnie pasują, nie należy jednak z nimi przesadzić), utarte gruszki 5g (niecała płaska łyżka) cukru i cynamonem. Suche składniki (otręby, kaszę, mąkę, cukier [pół szklanki - 80g], proszek do pieczenia) wymieszałam i podzieliłam na trzy części. Do tortownicy posmarowanej odrobiną oleju wkłożyłam: pierwszą część "proszku", połowę jabłek, drugą część "proszku", drugą połowę jabłek (z trzeciej części proszku odsypałam trzy czubate łyżki, dodałam łyżkę oleju i syrop klonowy, powstała piękna kruszonka), trzecią część "proszku", gruszki, kruszonkę. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Przed rozpięciem tortownicy przejechałam profilaktycznie nożem wokół ciasta. Wyszło pysznie. Dołączam foto. Pokroiłam na 12 części, z których każda dostarcza 142 kcal. Kaloryczność można jeszcze zbić wymieniając te pół szklanki mąki na otręby i olej na syrop klonowy (lub na wodę, albo po prostu go pominąć, bo syrop klonowy jest kleisty i kruszonka i tak wyjdzie).

Wyszło dość słodkie mimo, że dodałam połowę cukru (pół szklanki), więc myślę, że ilość cukru też można jeszcze trochę zmniejszyć.
mathilda Feb 7, 2010

Mathilda, pewnie ze napisz jakie modyfikacje wprowadzilas. Moze ktos skorzysta. Ja sama za kazdym razem cos zmieniam w tym przepisie i mam wrazenie, ze jest on do tego stworzony :)
ryfka Feb 7, 2010

Właśnie zajadamy ;) Wyszło pyszne. Wprowadziłam pewne modyfikacje do przepisu, mogę napisać tu jakie? Ktoś jest ciekawy? Ciasto świetne!!!
mathilda Feb 6, 2010

wspaniałe ! Wyszło idealnie ,być może troszkę za wilgotne ,ale i tak cudoooowne w smaku :)
~ania Jan 10, 2010

Kolejna moja modyfikacja: poza esencją migdałową zamiast całej szklanki cukru dałam 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki mielonych migdałów i 1/3 szklanki zarodków pszennych. Podoba mi się to, jak z tym ciastem można eksperymentować :P
ryfka Jan 6, 2010

Robiłam to ciasto po raz kolejny, tym razem w troszeczkę zmienionej formie - polecam zamiast esencji waniliowej dodać esencję migdałową, naprawdę wychodzi niesamowite ciasto!
ryfka Dec 26, 2009

Taka byłam napalona na to ciasto, a nie wyszło :( użyłam tartych jabłek ze słoika. Myślałam, że będą dostatecznie soczyste, ale okazało się, że nie, bo warstwy ciasta były kompletnie suche i sypkie. Żal mi, bo miałam wziąć tą szarlotkę do szkoły dla znajomych, ale na szczęście upiekłam w zastępstwie kruche ciastka. Kiedyś wrócę do tego przepisu.
xxl Dec 20, 2009

Uwielbiam to ciacho. Super przepis dla leniwych ;) Dzięki Patrycja
~anjuta Dec 17, 2009

Niebywałe! Jestem absolutnym mistrzem w "kładzeniu" ciast, potrafię zrobić zakalca dokładnie ze wszystkiego. Poszukiwałam przepisu, którego nie "położę" i to jest ten właśnie! Wprawdzie dolna warstwa tylko częściowo mi przemokła i po upieczeniu na tortownicy pozostała garść ciasta w proszku, ale to z powodu za grubej warstwy. Następne będzie idealne.
~gnoo Nov 29, 2009

Piekę to ciasto bez cukru dodając do jabłek suszonych owoców albo słodu, a polewam olejem. Też się udaje.
~puszczyk Nov 25, 2009

O, dobrze wiedzieć o tej kaszce kukurydzianej :) A co do cukru dodawanego do jabłek to jest on po to, żeby puściły więcej soku. Więc jeśli zmniejszam ilość cukru, to w składnikach sypkich (ostatnio robię z 1/3 szkl. cukru i naprawdę nie jest zbyt mało słodkie :).
patrycccja Oct 27, 2009

Ja znam ten przepis z proporcjami: 1 szklanka mąki, 1 szklanka kaszy, 0,5 szklanki cukru i bez dodatku cukru do jabłek, więc mniej słodki (dla mnie wystarczająco). Ponieważ uwielbiam kaszę kukurydzianą, więc gdzie tylko mogę, zastępuję nią kaszę mannę, w tym przepisie też. Tak, Jessico, jak najbardziej można tu użyć kaszy kukurydzianej.
~Magda Oct 25, 2009

Pyszne ciasto! Cukru dodałam pół szklanki, a do jabłek tylko 1 łyżkę (nie lubię słodkich ciast) - wyszło super!!
żaba Oct 24, 2009

pyszne :) i bardzo proste :):)
lakijka Oct 7, 2009

Czy mannę można zastąpić kaszką kukurydzianą ( grysikiem)?
Odpowiedzcie proszę!
~jessica Sep 21, 2009

Boska!!! Chyba nigdy jeszcze nie jadłam tak pysznego ciasta :) Zrobiłam mężowi na urodziny i pół tortownicy zjedliśmy we dwoje za pierwszym posiedzeniem :)
~edi Sep 15, 2009

Pycha! Nic więcej dodawać nie trzeba :)
ryfka Sep 10, 2009

Fantastyczny przepis. Wszystko wyszło jak trzeba. Pracy niewiele a efekt rewelacyjny::::::))))))
bursztynka Aug 19, 2009

Zrobiam jak alis. Użyłam papierówek.
Fajny przepis. Aż trudno uwierzyć, że wegańskie ciasto może być takie proste i pyszne.
~hipiska Jul 21, 2009

Zrobiłam z mąką orkiszową,bez proszku do pieczenia i dodatkowo górną warstwę zalałam cieniutko olejem , dopiero potem a'la kruszonka.
Super.
~alis Jul 20, 2009

Właśnie piekę i niestety zorientowałam się , że nie dodałam proszku do pieczenia.....Ciekawe co z tego wyjdzie....?
~agawa Jul 11, 2009

Rany, Alis, przeczytaj dokładniej przepis :) Napisałam odnośnie ostatniej warstwy: "dodać 3-4 łyżki oleju (część można zastąpić wodą)", więc tak, można dodać trochę wody, ale ostrożnie - ona spowoduje że masa będzie bardziej elastyczna, ciągliwa. Co do polewania olejem góry to już napisałam, ze nie uważam tego za dobry pomysł - kiedyś próbowałam i o wiele lepiej sprawdza się wersja z "kruszonką". Odwagi! Upiecz wreszcie tę szarlotkę! ;D
patrycccja Jul 6, 2009

Tak, zrobię 3 warstwy, górną wymieszam z olejem. Patrycja, mam tylko jeszcze jedno pytanie - czy do tej górnej warstwy, do której dodaje olej nie powinno się też dodać odrobiny wody? Bo tak przeczytałam w przpisie na wege szarlotkę ( właściwie taką samą jak twoja ) w puszce. I tam też jest napisane żeby górną wasrtwę jabłek zalać cieniutką warstwą oleju. Myślisz, że to dobry pomysł?
~alis Jul 5, 2009

Alis, skoro już doszłaś do wniosku, że zrobisz zgodnie z przepisem 3 warstwy (moim zdaniem słusznie, bo kiedyś w tej samej formie co zwykle zrobiłam podwójna porcję i właśnie miejscami został suchy proszek), to dlaczego reszty też nie zrobisz jak w przepisie, czyli ostatniej porcji proszku nie wymieszasz z olejem? Tak jak napisałam: to wcale nie jest kruszonka, tylko podobnie wygląda. Po przyklepaniu to będzie po prostu kolejna warstwa ciasta. Polewając olejem nie zrobisz tego wystarczająco dokładnie no i raczej zużyjesz go więcej niż 3-4 łyżki i ciasto będzie bardziej tłuste. Spróbuj zgodnie z przepisem, a później ew. będziesz wprowadzać modyfikacje, jak ci nie podpasuje, hę? :)
patrycccja Jul 5, 2009

Wyczytałam w komentarzach, że ważne jest staranne wygładzenie warstw i w związku z tym wnioskuje, że 2 warstwy zamiast 3 to nie jest dobry pomysł, bo będą za grube. Ale jak z tym olejem? Ile go dodać? Tak mniej więcej ???
~alis Jul 4, 2009

I ile by trzeba było dodać tego oleju? I czy można zmienić proporcje - tzn nie zmienić tylko zrobić z proporcji 2 szklanki mąki na 1 szklankę kaszy? Czytałam, że mąka dodaje twardości, a ja lubię twarde ciasta, a poza tym nie przepadam za manną i dlatego wolałabym , aby w smaku dominowała jednak mąka;-) Ale jeśli ciasto ma wtedy nie wyjść, to już wolę zrobić je tradycyjnie. Więc jak sądzicie?????????
~alis Jul 3, 2009

Czy wie ktoś może czy wyjdzie jeśli ciasto podzielę na 2 części i z górnej warstwy nie zrobię kruszonki tylko poleję ją równomiernie olejem? Bo nie wiem czy ta dolna część nie będzie zbyt gruba i w związku z tym zbyt sucha? I czy jeśli dodam olej a nie margarynę to czy wyjdzie coś przypominającego konsystencją ciasto, a nie sypankę ciastową ;-)
~alis Jul 3, 2009

Robi się super łatwo i szybko, smakuje wyśmienicie i .... mało zmywania!!! To lubię!!!
Dana Apr 23, 2009

polecam do ciasta mąkę żytnią!
merigold6 Mar 14, 2009

Pyszne ciasto. Robiłam parę razy i za każdym wychodziło idealne. Podwójna porcja w sam raz wychodzi w blasze o wymiarach 23,5cm (szerokość) na 34,5 (długość) na 4,5cm (wysokość).
Gienek Mar 10, 2009

Co do wątpliwości z margaryną: nie wiem jak w przypadku margaryn, ale masło roślinne zazwyczaj zawiera serwatkę :o Ale mniejsza z tym. Margaryny (i wiele innych produktów) zawierają mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) - nie wiadomo jakiego pochodzenia! Polecam www.food-info.net/pl/e/e471.htm - w razie wątpliwości warto odwiedzać ten serwis. Zawiera kompetentne informacje, a dodatkowo uwzględnia ograniczenia żywieniowe dla osób uczulonych, wegetarian, wegan, różnych grup religijnych itp.
patrycccja Feb 26, 2009

kobieta_z_magda, twoje problemy mogły się wziąć stąd że albo użyłaś wyjątkowo mało soczyste jabłka albo nie trzymałaś się proporcji albo warstwy poszczególnych składników nie były wystarczająco równe (płaskie). Ja zawsze wygładzam starannie łyżką, bo kiedyś mi właśnie nie wyszło, jak mało starannie zrobiłam. A co do odmiany spróbuj może użyć ligole, bo też są kwaskowate (choć bez porównania z antonówkami) i na pewno wystarczająco soczyste.
patrycccja Feb 26, 2009

poniewaz do margaryny uzywa sie witaminy D3 ktora jest niewegetarianska
~Silverka Feb 26, 2009

Wydaje mi się, że tak...
Co prawda czasami wit. D3 jest uzyskiwana z jakiejś wątroby dorsza czy coś takiego, ale wiem, że ogólnie wegetarianie jedzą i masła i margaryny, także myślę, że tak:D
Olga Feb 24, 2009

Czyli bedac wegetarianka , nie weganka moge je jesc,tak
~milka Feb 24, 2009

milka, chodzi o to, że margaryny w Polsce zawsze, jeśli nie są określone jako wegańskie, muszą być wzbogacone witaminą D3, która jest uzyskiwana z jajek. Podobno jest jakiś przepis, który to określa, i faktycznie ta witamina jest we wszystkich smarowidłach oprócz Planty. To samo dotyczy maseł roślinnych, w wegańskich margarynach jest D2.
Ponadto chyba wszystkie margaryny mają mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, które też zwykle są z jajek, choć podobno mogą być roślinne lub syntetyczne, ale to już tylko producent Ci powie:)
Olga Feb 24, 2009

Słyszałam, że margaryny nie są wege. Dlaczego? Proszę mnie uświadomić? Czy odnosi się to również do najzwyklejszych margaryn piekarskich, używanych np. do produkcji słodkich bułek razowych futuro.
Bardzo proszę o odpowiedź!!!!
~milka Feb 24, 2009

Patrycja, co zrobiłam źle?? Warstwa sypka na samym spodzie pozostała sypka :/ a na nastepny dzień wartwa środkowa zrobiła się kleista(wczesniej nie bylo zakalca) i przypominała warstwe z samej kaszy mannej. Zrobiłam wszystko jak w przepisie :(
kobieta_z_magda Feb 23, 2009

Nie, jest ze zwykłej, białej pszennej mąki. Dopiero mam zamiar spróbować zrobić z razowej - idę o zakład, że wyjdzie ekstra :) Ponieważ jednak baaaaaardzo rzadko piekę ciasta... to razowe zdjęcie raczej nieszybko się tu pojawi ;)
patrycccja Feb 17, 2009

Czy ta szarlotka na zdjęciu jest z mąki razowej? Bo tak wygląda;-) Proszę o odpowiedź!!!!
~ONA Feb 17, 2009

Upiekłam dzisiaj to ciasto z przeświadczeniem, że musi być dobre skoro wszyscy tak zachwalają i niestety bardzo się zawiodłam.Najbardziej przeszkadzający jest posmak proszku do pieczenia.Ja nie polecam tego ciasta, szkoda czasu i składników.
malgoska8 Jan 20, 2009

pychota!
~izus Jan 5, 2009

wyszło bardzo smaczne:) jak powiedziałam moim anty wege gościom, że jest wegańskie, to im miny zrzedły, gdyż wcześniej wychwalali je pod niebiosa:)
kiń Dec 14, 2008

czy można je upiec bez cukru ??? próbował ktoś?
martina Nov 13, 2008

Nie mam pojęcia kto to wymyślił, ale jest genialne, genialne! Proste i pyszne, przepyszne. A jak pachnie! Połowa poszła dziś (na ciepło ;), połowa - na szczęście! - została na jutro. Za tydzień powtórka :)
EwaH Sep 13, 2008

naprawdę niezłe! Początkowo miałam ogromne wątpliwości odnośnie "sypkości ciasta", ale... wyszło bardzo smaczne :) szybka szarlotka dla zapracowanych :)
Abulla Sep 11, 2008

A czy można użyć mąki pszennej razowej?
~hipiska Aug 17, 2008

Zrobiłam dzis i ja tzw. nic nie jedzące dziwactwo (42kg) zjadłam sama wszystko tzn. prawie wszystko bo w swojej głupocie:) chciałam strzepnąć nadmiar mąki nad zlewem i połowa ciasta przepadła, ale i tak było pycha i jutro robie raz jeszcze ;) ;):):):)
Olenika92 Aug 13, 2008

Zrobiłam na swoje urodziny, mojej cioci (zawsze mówi, że jestem blada i żebym zaczęła jeść mięso) tak smakowało że zjadła całą blaszkę i poprosiła o przepis :D To chyba najlepszy dowód, że ta szarlotka jest pyszna. Polecam !
VegePancur Aug 2, 2008

Wczoraj piekłam. Pychotka, tylko rzeczywiście bardzo słodka. Kolejną wypróbuję z mniejszą ilością cukru :))) A i jeszcze margarynę dobrze włożyć na jakiś czas do zamrażalnika - lepiej się będzie ucierać. Chociaż ciekawi mnie też efekt z pół szklanką oleju. I jeszcze dodałabym do jabłek banana lub dwa (i też najpierw banana przydałoby się dobrze schłodzić w zamrażalniku, żeby się lepiej ucierał) :))))
~yetta Oct 11, 2007

wspaniala szarlotka z tego przepisu, ale znika z blachy, nim jeszcze dobrze ostygnie ;)
~turkuaz Sep 23, 2006

własnie zaraz sie zabieram za pieczenie za okolo godzine sie okarze czy dobre:)
~Oika Apr 28, 2006

Ja polewam ciasto połową szklanki oleju zamiast masła lub margaryny i też się udaje.
~puszczyk Feb 1, 2006

mam pytanie, jesli pieke w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem, jaka powinna byc temperatura i czas pieczenia?
~moni Nov 7, 2005

ciacho pycha najpierw się zasatanawiałam 3 dni czy zrobic ale wyszło tak dobre, że przepis dałam dalej, jest proste i smaczne ja piekłam w 190 stopniach i 60 min.
~Meryl Oct 17, 2005

szarlotka wspaniała. zniknęła błyskawicznie, dzieki!
~Joanka Oct 7, 2005

szarlotka pychotka, dzieki za przepis, a jesli chodzi o temperature to mysle ze 180 jest odpowiednia
~nico Apr 25, 2005

ja posypuje jeszcze płatkami owsianymi i rozpuszczonym miodem - jeszcze przed utarta margaryna (sa margaryny tylko roslinne)
~dorcia Dec 9, 2004

Jedno słowo: PYSZNE! mniam, mniam... :]
~Bogusia Nov 26, 2004

Błagam,podajcie przepisy KOMPLETNE:tu zabrakło temperatury pieczenia, z reszta w wielu przepisach brakuje tej cennej informacji.
~poi_girl Sep 26, 2004

Świetny pomysł na bombowe ciasto.
~gefryda Aug 21, 2003

i ja dzisiaj zaryzykowałam, zrobiłam proporcje x1,5 bo chciałam na średniej blaszce, margaryna nie bardzo chciała się "wiórować" - chyba z racji temperatury, ale i tak wyszło REWELACYJNIE!!! (jak dla mnie to trochę za dużo cukru, ale reszta rodzinki nie podziela tej opinii. Proste, a jakże spektakularne ciasto.
~beba Jul 23, 2003

Poczatkowo podeszlam do tego przepisu nieco sceptycznie.Jednak wczoraj marzylo mi sie cos slodkiego i upieklam te szarlotke,pyyycha!!!!!!!!!!!!!
~DeeDee Aug 27, 2002

Szarlotka jest banalnie prosta do wykonania i znika z talerzy w niesamowitym tempie.Myśle,że ten przepis będę wykorzystywać często.
~Katarzyna Aug 4, 2002

niby dlaczego? a masło roślinne? i margaryna też nie? przepraszam, ale o co chodzi. pierwsze słyszę.
autor anonimowy Sep 3, 2000

w przepisach weganskich nie urzywa sie masla ani margaryny!!!!!!
~edyta Aug 26, 2000

Moja ciocia robila dokladnie taka sama szarlotke... To bylo z 15 lat temu. Nawet mnie nauczyla ja robic bo faktycznie co tu sie moze nie udac? A efekt bardzo pyszny.
~Xpert Jun 22, 2000

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas