Babeczki mają lekki posmak kawy. Przepis pochodzi z książki pt. "Vegan cupcakes, take over the world". Są delikatne w smaku, z góry polecam dać czekoladę i posypać kolorową posypką. Ładnie wyglądają i dobrze smakują :)
Kolejna odsłona ciast kokosowych. Krem bardzo przypomina krem do karpatki czy napoleonek. Ciasto jest bardzo słodkie, idealne do filiżanki kawy. Jeżeli lubisz kokos, to nie ma co się zastanawiać :)
Jak byłam młodsza, to mama często robiła nam taka "szarlotkę". Postanowiłam więc zrobić ją znowu, tylko że w wersji wegańskiej. Jest naprawdę pyszna, a najlepiej smakuje jeszcze na ciepło :)
Przepis powstał zupełnie przypadkiem. Próbowałam zrobić kulki kakaowe otoczone wiórkami kokosowymi. Jednak masa na kulki wyszła mi za rzadka - nie dało się z tego formować kulek. Dosypanie suchych składników dla zagęszczenia masy niewiele pomogło z racji tego, że niewiele miałam już maku do dosypania. Postanowiłam uratować masę dodając proszek do pieczenia i tworząc z tego ciasto. Wyszło super!
Uwielbiam jeść zupy-kremy i choć najbardziej lubię dwa sprawdzone warianty - tzn. z dyni oraz z kalafiora - to lubię czasami dodać jakieś inne warzywko, zwłaszcza jak mam ze swojej uprawy :P Takie zupy są pyszne, łatwe do zrobienia, zdrowe i bardzo sycące, a jeśli podać zupę-krem z grzankami, to chyba nikt nie będzie już myślał o drugim daniu do obiadu :P
Surówka ratująca życie :) Bardzo przydaje się, gdy jeszcze za oknem zima. Do wiosny co prawda już bliżej niż dalej, ale jeszcze chwilkę na nowalijki musimy poczekać. A za surownizną tęskno...
Puddingowsianka, czyli pudding w wersji wegańskiej (bez mleka) z płatkami. Idealnie nadaje się też dla osób na diecie, ze względu na bardzo małą liczbę kalorii. Dobry pomysł na śniadanie, a sam pudding jako przekąska w kryzysowym momencie potrzeby czegoś słodkiego :)