7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Biszkopt wegański

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Upiekłam ten biszkopt zgodnie z zaleceniami autorki. Wyszedł przeolbrzymi, ale pękł mi z wierzchu. Jest to bardzo nieestetyczne, co zrobić, żeby wyrósł ładnie ale nie miał brzydkich bruzd, które nie wiem jak zasłonić? Czy to wynika z tego, że w cieśnie za dużo jest sody? (dałam mniej niż w przepisie 2,5 łyżeczki), czy może powinien piec się cały czas na termoobiegu?
Scansenmuseum 2015-03-28 16:32:58.575

Wiem, że odkopuję starą dyskusję, ale może kogoś uchroni to od głupiej wpadki, takiej jak moja :( Zaciekawiona przepisem podanym przez OpenWorld zrobiłam go, bez sprawdzenia u źródła (na blogu) i niestety, ale w oryginale jest: 2szkl mąki i 1szkl cukru, nie odwrotnie. Mojego "biszkopta" musiałam wylać a piekarnik oskrobać, bo ciasto najpierw się spieniło i wylało, a potem opadło i zostało takie płynne :( Ech, szkoda.
agamaja 2014-09-08 18:49:04.808

W jakiej wielkości tortownicy pieczecie, ten na 1,5 porcji? Rozumiem że do ciasta trzeba dodać i wodę i mleko?
~q85 2014-03-31 19:27:43.322

Przepis świetny! Właśnie dwa placki na tort już mam gotowe, wstawiłam trzeci, bo jednak na dużą blachę powinnam zrobić z 2 porcji, nie 1,5 ;)
Ja dodałam pół na pół proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, 15 łyżek oleju, 150 ml wody gazowanej oraz 350 ml mleka sojowego. Do ciemnego dodałam dwie łyżki kakao.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
~niko_deko 2012-11-09 10:56:15.098


świetny przepis, pięknie wyrasta (dodałam łyżkę octu) :)
agapotrykus 2012-09-16 10:39:12.086

A! Jeszcze jedno! Nie dodawałam sody, a jedynie proszek do pieczenia (3 łyżeczki), oleju dodałam 15 łyżek (nie patrzyłam na gramy), mleka roślinnego jedną filiżankę, wody gazowanej także jedną filiżankę (gdybym dodała 1.5 filiżanki ciasto wyszłoby za rzadkie) :)
Pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis!
nanak 2012-08-01 22:16:49.653


Przepis super! Robiłam wedle proporcji x1.5 ;)
Delikatny, dobrze nasączony... Przełożyłam dżemikiem wiśniowym - niebo w gębie :)
Swoją wersję dodałam na blogu: miszmasz-maszmisz.blogspot.com
nanak 2012-08-01 22:14:10.44

Dobra... próbuję. Biszkopt już siedzi w piekarniku ;)
nanak 2012-08-01 10:00:51.32

O to super ze z proszkiem tez wychodzi bo zawsze proszek w domu mam a z sodą to różnie bywa bo uzywam jej do czyszczenia roznych rzeczy :) jesli chodzi o smak sody bo nawet jak kiedys robilam inne biszkopty na sodzie i ktore nie wyrastaly to nigdy nie wyczuwalam jakiegos msaku sody wiec za bardzo nie wiem o co innym chodzi - moze za duzo sody daja po prostu ? ja przy biszkoptach zawszee mialam problem z wyrastaniem i z konsystencją ciasta - smak byl zawsze okej czy to na sodzie czy to na proszku
Biszkopt z tamtego bloga :
2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka proszku
1/2 szklanka oleju
1 szklanka mleka roslinnego (naisane tam jest ze z woda tez wychodzi ale wiadomo ze z mlekiem roslinnym smaczniejsze ::P)
Wymieszalam drewniana łyżką mąke z cukrem,dodalam proszek wymieszalam ,potem dodalam oleju dojkladnie rozmieszalam zeby grudek nie bylo,a na sam koniec mleko dolalam i dokladnie wymieszalam.
piekladm ok 45 minut w 180 stopniach.
OpenWorld 2012-06-05 13:35:10.36

A co do proszku do pieczenia zamiast sody, to akurat dzisiaj pieklam ten biszkopt na prezent i musiałam dodać proszek, bo sody nie miałam. Ciasto wyrosło świetnie, tak więc polecam :-)
P.S. I jeszcze jedno: OpenWorld możesz się podzielić tym przepisem z icantbelieveistvegan?
Iwo-na 2012-06-05 01:20:42.268

Hahahaha Dziewczyny! Mi też coś z tym blogiem nie pasowało, ale co tam! I z tym zamiennym stosowaniem... Hahahaha, ale ubaw :-) No nic życzę Wam mimo wszystko świetnych wypieków, bez względu na to z jakiego przepisu :-)
Iwo-na 2012-06-05 01:12:48.597

No coś mi z blogiem nie pasowało, ale stwierdziłam, że może się przejęzyczyłaś ;) I te 5 składników też mi średnio nie pasowało. Ale nie było linka do bloga... i skoro Iwo-na odpisała... ;) Ale ten polecam :P Naprawdę jest super :)
Luna7 2012-06-04 21:00:46.659

Znaczy sie chodzilo mi o biszkopt z bloga icantbelieveistvegan :) napisalam tu o tym bo jest naprawde super i tylko 5 skladnikow :)
ten tutaj napewno zrobie ale nie bylam pewna z tymi skladnikami i dopiero przeczytalam twoja wiadomosc jak zrobilam ten :P ale jak ten tez jest taki dobry to bede go stosowac zamiennie z tamtym :) Pzdr :)
OpenWorld 2012-06-04 20:46:03.613

Ha, wiedziałam, że Ci wyjdzie! Przecież mi wychodził ;) To najlepszy przepis na wegański biszkopt, jaki znam :) Chociaż przyznam, że wolę zamiast sody proszek, bo jak robię coś z sodą, to się boję, że sypnie mi się i zostanie posmak ;)
Luna7 2012-06-04 20:44:46.614

Poen World - cieszy mnie, ze biszkopt wyszedl :-) Smacznego!
Iwo-na 2012-06-04 20:31:36.26

W koncu nie czekalam bo robilam ciasto z galaretka ,truskawkami i kremem i upieklam ten biszkopt :
Nie wierzylam ze sie uda bo to tylko 5 skladnikow a moje wczesniejsze proby zrobienia biszkoptu jasnego z roznych przepisow byly beznadziejne i zawsze lądowaly w koszu ale jednak faktycznie ! Autorka bloga miala racje !
Biszkopt rewelacja ! wyrasta,nie robi sie zakalec ani nic ! Ja mieszalam drewniana lyzka wszystko dokladnie pieklam w 180 stopniach okolo 45 minut :)
Polecam ! dodam tez ze w miedzyczasie zrobilam biszkopt z innego przepisu ktory zawieral wiecej skladnikow i nie wyrosl jak ten z tego bloga i jeszcze byl gumowaty :P
Ten zrobie nastepnym razem i jak sie uda bede stosowac zamiennie z tamtym :)
OpenWorld 2012-06-04 08:16:24.072

Biszkopt upieczony wg oryginalnych ilości z tego przepisu był dla mnie za niski, dlatego piekę go zawsze z 1,5 porcji. Podałam jednak oryginalne ilości, żeby każdy z Was miał możliwość powiekszać/zmieniać ilości z "pozycji startowej".
A teraz jeszcze raz, mam nadzieję, że wyraźniej, przeliczenia ilości do tego przepisu:
2 filiżanki(150ml) maki - 1 filiżanka to 130g mąki x 2 = 260g x 1,5 porcji = 390g w przybliżeniu 400g mąki
1 filiżanka cukru - to 160g cukru x 1,5 porcji = 240g cukru
10 łyżek oleju - to (około) 125ml x 1,5 porcji = w przybliżeniu 190ml oleju
1,5 filiżanki wody/mleka to 225ml - x 1,5 porcji = 340ml w przybliżeniu 350ml wody/mleka.
Przepraszam za problemy, dziekuję za odpowiedzi tych, którzy zrozumieli i pozdrawiam Was serdecznie :-)
Iwo-na 2012-06-03 17:30:47.755

Przecież napisała, że w nawiasach to 1,5 porcji, z której zawsze robi ;)
Jak chcesz z oryginału, to bierzesz objętościowo 300 ml mąki, czyli ok. 200 g :) (szkl. 0,25 l mieści 17 dag mąki, a Iwo-na używa mniejszych filiżanek 0,15 l, ale da się przeliczyć) 1 kg mąki ma objętość 1,5 l, tak mniej więcej, chociaż to zależy, bo można mąkę nieco ubić albo mieć luźno wsypaną :)
Swoją drogą wcale się nie dziwię Iwo-nie, że robi z 1,5 porcji, bo też robiłam tak i nawet jeszcze miałam za mało, następnym razem zrobię z podwójnej porcji :)
Luna7 2012-06-03 14:52:54.516

Jeszcze tylko mam pytanie - w oryginale jest napisane 2 filizanki maki (150ml) a Ty dajesz 380 gramow
Zatem jezeli chce zrobic wedlug oryginalu to mam dac 2 filizanki mąki czyli 150 plus 150 równa się 300 ml mąki ?
tak ?
i czy 300 ml mąki to to samo co 300 gram ?
Pozdrawiam :)
OpenWorld 2012-06-03 14:06:44.752


Super biszkopt. Doskonale mi się sprawdził z kremem z tego przepisu: puszka.pl/przepis/5025-tartaletki_z_kremem_waniliowym_i_truskawkami_jagodami_innymi_owocami.html
Asiu 2012-05-07 21:07:14.964

OpenWorld - jesli do tego ciasta dodasz kakao to otrzymasz ciemny biszkopt na tort czekoladowy. Robilam tak juz wielokrotnie :-)
Iwo-na 2012-04-11 20:56:05.085

No właśnie, przeznaczenie jest ważniejsze niż jakieś detale. Bo nic z wegańskich wypieków biszkoptem nie jest - podstawą jego definicji są jajka :) Ja chciałam znaleźć najlepszy z biszkoptowych przepisów, który bym w przyszłości stosowała do tortów i muffinek. No ale że u mnie słodkie wypieki to rzadkość, to na razie mam tylko kilka przepisów z książek i netu i zero przeprowadzonych testów ;)
patrycccja 2012-04-11 11:13:40.168

patryccja - tutaj na puszce tego przepisu nie ma ale jest na blogu wiecej yofu -
korzystalam z niego juz kilka razy i zawsze jestem zadowolona -wczesniej korzystalam z innego przepisu i bylo o wiele gorzej wiec zostalam juz przy tym choc jakby ktos mi polecil inny przepsi na ciemny biszkopt to bym napewno spróbowala bo wierze ze zawsze ozna zrobic cos lepiej :)
wiecejyofu.blox.pl/2010/05/Czekoladowy-TORT-z-brzoskwiniami.html
-tylko nie wiem czy tak do konca mozna nazwac to biszkoptem ale ja uzywalam kilka razy do tortow i na dwa razy przekrajalam wiec chyba tak :P
OpenWorld 2012-04-11 10:11:28.22

OpenWorld, a ten idealny ciemny biszkopt to który? Bo w twoich przepisach z biszkoptów widzę tylko tort czekoladowy z wiśniami. W nim wystarczy zmienić mleko czeko na zwykłe i byłby jasny biszkopt. Czyli chyba chodzi o inny?
patrycccja 2012-04-11 09:24:31.657

OpenWorld zdjecie w przekroju dodaje. "majczi" swoj tort w barwach reggae [ puszka.pl/przepis/6934-tort_w_barwach_reggae.html ] piekla tez wg tego przepisu i zamiescila zdjecia w przekroju.
Iwo-na 2012-04-10 21:53:26.789

A mozecie dac zdjęcie w przekroju ?:P bo chcialabym zobaczyc jak wychodzi ?
Bo jak przepis na ciemny biszkopt ktory mi sie zawsze udaje mam to przepisu na idealny biszkopt jasny jeszcze nie mam :P ( korzystam z jednego sprawdzonego ale uwazam ze to jeszcze nie ideal)
i chcialabym zobaczyc jak ten wyglada w srodku ?:P
OpenWorld 2012-04-10 18:03:12.423

W komentarzu ponizej napisalam, ze mozna dodac ocet ze wzgledu na uzywana sode. Czytalam juz kilkakrotnie, tu na puszce, komentarze, ze tak nalezy robic. I jesli sprawdza sie to w 100% przy ciastach warzywnych, to w przypadku tego przepisu jest troche inaczej - po kilku probach stwierdzilam, ze biszkopt ten wyrasta lepiej bez octu!
I jeszcze jedna rzecz wykrylam przypadkowo - raz sypnelo mi sie odrobine wiecej maki, zamiast podanej przeze mnie ilosci 380g dodalam 400g i te 20g maki bardzo dobrze wplynelo na efekt koncowy! :-)
Iwo-na 2012-04-09 20:09:37.385

majczi - jestem kompletnie zaskoczona Twoim niepowodzeniem...! Pieke ten biszkopt juz od dwoch lat i nigdy nie wyczuwalam smaku sody, zreszta 3 lyzeczki na (prawie) 400g maki to raczej nie jest duzo. Mozna byloby jednak sprobowac z mniejsza iloscia sody, nic nie stoi na przeszkodzie :-)
Iwo-na 2012-04-09 19:26:20.012

A ja zrobiłam i wyszedł świetnie, piekł się 30 min. (pewnie to z powodu nagrzanego już piekarnika). Jedynie wyszło mi go nieco za mało i w za szerokiej blaszce był, ale to bardziej kwestia organizacji ;) Ba, niewegetariańska i niewegańska rodzina pytała, jak mi wyszedł taki biszkopt bez jaj :D Ja będę korzystać z tego przepisu, kiedy będę potrzebowała :)
Luna7 2012-04-09 16:43:42.942

wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem a jednak soda była tak wyczuwalna w cieście, że nie dało się go jeść i wylądowało w koszu :(. nie wiem czym to jest spowodowane, dodałam nawet ocet (niecałą łyżkę na 2 łyżeczki sody) a mimo to taka porażka. wstrzymam się od oceny, bo zdecydowanie zaniżyłaby średnią, ale niestety nie mogę polecić tego przepisu.
majczi 2012-04-09 13:37:52.498

katasia - dziekuje bardzo za wyjasnienia, swietnie mnie zrozumialas :-) ~Olalalala - a ja niejasno ujelam te 1,5 filizanki i 350ml. Chodzi mi o to, ze uzywam 1,5 filizanki x 1,5 porcji; to jest: 225ml x 1,5 = w przyblizeniu 350ml (a dokladnie 337,5ml).
Ciasto rzeczywiscie ladnie wyrasta za kazdym razem. Mozna dodac jeszcze okolo lyzki octu, bo soda potrzebuje kwasu, ale bez tego tez sie udaje. Nastepnym razem zrobie zdjecie w przekroju. Pozdrawiam!
Iwo-na 2012-03-28 00:34:43.616

no przecież wszystko jasne:)....filizanki maja po 150 ml, w pierwszej kolejnosci jest podana ilosc wg przepisu, a dalej w nawiasie zwiekszona porcja, ktora stosuje autorka....(tak przynajmniej ja to zrozumiałam)
czyli oryginal:
2 filiżanki(150 ml) mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 filiżanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego lub aromat
10 łyżek oleju
1 filiżanka wody (może być gazowana)
1/2 filiżanki mleka roślinnego ,
a w wersji alternatywnej:
-380 g mąki
-3 łyżeczki sody oczyszczonej
-240 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego lub aromat
190 ml oleju
1,5 filiżanki - 350 ml - mleka roślinnego
katasia 2012-03-26 22:55:04.715

Nie za bardzo jasne są dla mnie podane proporcje:
np. 2 filiżanki(150 ml) mąki (380 g).
Czy to znaczy, że używasz filiżanki (cup zapewne), która ma w przeliczeniu 150 ml? Chyba nie o to chodzi, bo potem piszesz, że mleka roślinnego dajesz 1,5 filiżanki. Kiepska jestem z matmy, ale 150x1,5 nijak nie wychodzi 350 ml.
Czy też może w nawiasach przeliczasz filiżanki i łyżki na ml i gramy? Ale potem przy wodzie nie piszesz ile w mililitrach...
Oj, nie wiem czy tylko ja jestem taka niekumata?
Iwo-na, czy możesz oddzielnie podać proporcje składników z oryginalnego przepisu, a oddzielnie to jak Ty robisz? Byłabym wdzięczna.
Ciasto wygląda na ładnie wyrośnięte, szkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju.
~Olalalala 2012-03-26 22:41:30.937

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas