7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Szarlotka z budyniem

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Właśnie jem, na ciepło, prawie mruczę ze szczęścia. Przepyszna! Zrobiłam pół porcji, na mleku orzechowym (próbuję przerobić tony orzechów ze spiżarni), a budyń po prostu robiony ze skrobi. Nie przykrywałam folią, upiekła się w 30 minut (w keksówce).
~J. Aug 27, 2016

1/2 kg mąki pszennej ile to szklanek? dwie i pół?
~MałyCzłowiek Mar 16, 2014

Pierwszą w życiu szarlotkę postanowiłam zrobić właśnie z tego przepisu. Udała się rewelacyjnie. Wykonanie banalnie proste a smak genialny!
Swaq Oct 28, 2013


Ta szarlotka jest naprawdę bajeczna :) Chciałam jednak przyspieszyć cały proces i się udało! Pierwszą część na spód rozwałkowałam od razu i dałam na niecałą godzinę do lodówki, drugą dałam do zamrażalnika na troszkę dłużej (w tym czasie zajęłam się jabłkami, budyniem). Ciasto udało mi się w większej części zetrzeć na tarce. Wszystkim bardzo smakowało :)
czeska_kulka Sep 22, 2013


Cudowna szarlotka!! Prosta i szybka w wykonaniu a efekt.. powalający!!
LalaAla Sep 18, 2013

Ciasteczko jest super! Polecam!
~mak May 25, 2013

Przepyszne! Tylko ja za dużo jabłek dałam (na oko, nie ważyłam), no i kupy się tak trzymać nie chciało. Bardzo słodka, dzięki czemu nie zjem od razu wszystkiego :)
RudyRydz Mar 25, 2013

U mnie nie było problemu - a robiłam już 2 razy, przy czym za pierwszym trzymałam ciasto długo w lodówce i zamrażarce (jak w przepisie), a za 2gim tylko tyle, ile zajęły mi inne przygotowania. Drugim razem ciasto było trochę za mało zamarznięte i ciężej się ścierało, ale to żaden problem - rozkruszone czy porozrywane w palcach też jest super. Trochę inaczej wygląda, ale nic poza tym :) Krupczatka podobno jest najlepsza do ciasta kruchego - nie wiem jak tu by się sprawdziła.
patrycccja Dec 6, 2012


Szarlotka jest przepyszna, wszystkożercy bardzo chwalą. :) Mam taką jedną uwagę - zamrożone ciasto z mąki pszennej ciężko się ścierało i ostatecznie porozrywałam je palcami. Ktoś jeszcze miał ten problem? Może do tego celu warto byłoby wykorzystać krupczatkę?
Zazu Dec 6, 2012

Miałam na nią smaka odkąd wrzuciłas przepis, a już szczególnie po apetycznym zdjęciu Patrycji :) Przepyszna! Co prawda trochę przypiekłam spód ciasta, ale następnego dnia zmiękł pod wpływem wilgoci z jabłek.
ryfka Nov 30, 2012

Hej ! Musze dodac , że ta szarlotka jest bardzo dobra bez budyniu :):)
OpenWorld Nov 6, 2012

No ja właśnie, tak jak napisałam, robiłam tą wyższą wersję. Mi się nawet wszystkie jabłka nie zmieściły! Miałam dokładnie 1,5 kg pokrojonych antonówek, ale część została, bo bałam się, że mi budyń z formy wypłynie ;) A robiłam w takiej standardowej, największej prostokątnej formie, jaka chyba jest też na twoim zdjęciu. Następnym razem zrobię podobnie jak piszesz - będę chłodzić/mrozić ciasto tylko tyle czasu, ile potrzebuję na inne czynności. Tylko muszę dużo znajomych zaprosić, żeby miał nam kto pomóc sprzątnąć całą blachę ;D
Podoba mi się też pomysł Juke, żeby spróbować zrobić budyń na soku z jabłek... ciekawe jak wyjdzie.
patrycccja Sep 18, 2012

patryccja - ciesze sie bardzo ,że Ci smakowalo :) a wiesz ostatnio to ciasto zrobilam bardzo szybko - znacznie dluzej schodzilo mi zrobienie placka czeskiego przekladanego weganskiego ktore ostatnio tez robilam :P Polecam uzycie wiekszej ilosci jablek i mleka (budyniu) wychodzi wyzsza - nie robilam zdjecia ale wyszla mi teraz ladniejsza niz poprzednio :P
Ja raz jak ja robilam to zrobilam tak ze ten pierwszy kawalek ciasta trzymalam pol godziny w lodowce a jak sie podpieklo w pikearniku ,zrobilam budyn,i wszystko bylo gotowe to wyjelam to drugie z zamrazalnika - czyli po okolo godzinie i bylo okej i dawalo sie scierac na tarce bez problemu :P
OpenWorld Sep 18, 2012

Veganjihad, nie wiem czy pytasz, w którym momencie dodać bułkę tartą czy jaka jest jej rola. Więc, tak jak mówi przepis, blaszkę z ciastem "wyjmujemy i posypujemy bułką tartą". Bułka wchłania nadmiar wilgoci z jabłek i w ten sposób zabezpiecza ciasto - inaczej mogłaby powstać cienka warstwa niedopieczonego, wilgotnego ciasta.
patrycccja Sep 18, 2012

ciasto rzeczywiscie wygląda apetycznie :)
ryfka Sep 17, 2012

Moja babcia robi podobne- z tym, że budyń gotuje na soku jabłkowym- wszystkim zawsze bardzo smakuje.
~juke Sep 17, 2012


Jest to najbardziej pracochłonne ciasto, jakie w życiu zrobiłam - choć fakt że nie robiłam ich zbyt dużo ;) Z drugiej strony muszę przyznać, że wyszło fantastyczne :) Pierwszy raz spotkałam się z krojeniem jabłek na szarlotkę, żeby nie puściły zbyt dużo soku - świetne. Spód jest bardzo fajny, a całość śliczna i apetyczna :) Co mnie pozytywnie zaskoczyło, to że bez problemu wyjęłam pierwszy kawałek mimo że szarlotka jeszcze nie do końca ostygła. Faktycznie najlepsza, gdy jeszcze ciepła :) Głównie ze względu na budyń - później jest znacznie gęściejszy i mniej aromatyczny. Tak jak Majczi dałam więcej jabłek (u mnie antonówki) i 3 budynie na litr mleka. Następnym razem zrobię rzadszy budyń i nic poza tym nie zmienię :) Choć zastanawiam się, czy to ciasto faktycznie trzeba tak długo chłodzić... W wersji z masłem, które pewnie było w oryginale, to ma sens, ale z olejem?
patrycccja Sep 17, 2012

Do czego w przepisie ma służyć bułka tarta?
veganjihad Sep 17, 2012

A i mozna uzyc zamiast bulki tartej kasze manną - ona rowniez wchłania wilgoć.
OpenWorld Sep 3, 2012

Znowu ja robilam - zajelo mi to o wiele mniej czasu niz ostatnio :P i faktycznie tego ciasta w zamrazalniku nie trzeba trzymac az dwie godziny - akurat wystarczy ponad godzine .uzylam nie jak ostatnio 3 duzych szklanek mleka ale 2 duze i troche czyli ok 700 ml i tez byla pyszna ale od teraz zawsze bede robic z litrem mleka i przynajmniej 1.3 kg obranych i pokrojonych juz jablek - wychodzi wiecej bo tak to jeden dzien i cala znika :P
OpenWorld Sep 2, 2012

Polecam wyłożenie ciasta na spód na blaszkę zaraz po jego zagnieceniu, i tak przygotowaną do lodówki na określony w przepisie czas; ja stosuję zwykle inne chłodzenie: wyjmuję środkową szufladę z zamrażarki i wkładam w jej miejsce blaszkę ,a 15-20 min. - wiktuałom z szuflady w tym czasie kompletnie nic się nie stanie, a cisto szybciutko się chłodzi i od razu po przygotowaniu nadzienia (tutaj jabłek i budyniu) można je dokańczać i piec :-) a druga część na górę też nie musi się tak długo chłodzić, jeśli ciasto, jak każde kruche, zagniatane jest szybko.
~cassia Feb 29, 2012


dziś upiekłam tę szarlotkę i właśnie spróbowałam - przepyszna! pierwszy raz robiłam w ogóle ciasto kruche, ale nie miałam z nim żadnych problemów, wyszło idealnie.
użyłam 1,5 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych), ugotowałam też więcej budyniu - 3 opakowania na litr mleka (waniliowego z biedry). był to dobry pomysł, ciasto wyszło dość wysokie, a piekłam w całkiem sporej prostokątnej blaszce.
jest dość pracochłonne (głównie obróbka jabłek), ale efekt wszystko rekompensuje :). co więcej, ciężko się zorientować, że to wegańska szarlotka, będzie smakowała nawet wybrednym wszystkożercom.
dziękuję za przepis i polecam go wszystkim!
majczi Feb 26, 2012

Paradoksalnie, niewegańskie są tylko "budynie wegetariańskie" dr Soya czy coś podobnego ;)
Dorota Feb 25, 2012

Tak , są ja sie jeszcze nie spotkałam z budyniem nie wegańskim -czy to waniliowym czy to śmietankowym.
Zawsze możesz sama zrobić budyń Wegański jeśli wolisz :)
OpenWorld Feb 25, 2012

czy budynie w sklepach są vegańskie?
~iga Feb 25, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas