7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Dżem z borówki brusznicy (czerwonej) z jabłkami i cynamonem

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Nie miałam porzeczek, dlatego zastąpiłam je antonówkami. Dżem wyszedł bardzo przyjemny, o idealnej konsystencji, ale za słodki, zdecydowanie za słodki. Zmieniłabym więc tyle, że cukru dałabym max. 1/2 szkl., a dodatkowo jeszcze trochę soku z cytryny lub przecieru z pigwowca - generalnie więcej kwaśnego smaku, którego antonówki jednak miały trochę za mało (bo też były dojrzałe, więc łagodniejsze). Dżem potraktowałam jeszcze takim czymś do ugniatania ziemniaków na puree, żeby nie zostało tyle całych borówek. Aha, kto lubi cynamon, może śmiało dać go więcej, bo właściwie go nie czuć - a szkoda :)
Z podwójnej porcji wyszło mi 5 słoiczków po 200 ml.
patrycccja Sep 2, 2012

Natka, Google twoim przyjacielem! Na prawdę! :) Jak nazwa przepisu wskazuje, borówka brusznica jest czerwona. Wygląda jak czerwona jagoda leśna. A jak niedojrzała, to biało-zielona :) Ja kupuję pod Halą Mirowską (W-wa). Już zresztą są, ale większy wysyp powinien być we wrześniu, a nawet początku października. A ten przepis na pewno wypróbuję! :)
patrycccja Aug 23, 2012

Gdzie dostać borówkę-brusznice? Jak to wygląda?
W mojej świadomości borówka jest amerykańska :)- duże, ciemne jagody.
Borówka to na Podhalu nic innego jak czarne jagody (leśne). Ale już smak lodów np. to jagodowy a nie borówkowy ;)
Brusznica na Podhalu to jeżyna-czarna, leśna.
U mnie to po prostu jeżyna (zbierana w lesie lub przy polnych drogach, czasem do kupienia w sklepie).
Stąd nie wiem, co to jest borówka-brusznica czerwona, mhm..:(
Natka Aug 22, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas