7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ptasie mleczko

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Nula, a po co dodajesz mleko w proszku? Żeby zbić trochę smak kokosa? Czy jest jakiś inny powód?
martina Jan 6, 2014

Nibeneth - jest to jakiś sposób, tylko czekolada musiałby być rozpuszczona w wąskim, wysokim naczyniu :)
Nula Jan 6, 2014

Może na wykałaczkę nabijać i topić w czekoladzie całą kostkę?
Nibeneth Jan 6, 2014

Wyglada nieapetycznie
~Tija Sep 22, 2013

Mogłoby to pomóc, czekolada byłaby bardziej płynna. Trzeba kombinować, a nóż się uda :)
Nula Mar 26, 2013

Może spróbujcie dodać do czekolady trochę mleka roślinnego...
Sama przymierzam się do tego przepisu i kombinuję jakby taki efekt uzyskać :)
VeGe Mar 25, 2013

OpenWorld wcześniej napisała: "nie papram tego mleczka w tej czekoladzie z 5 stron a potem jak zastygnie to od dolu tylko smaruje pedzelkiem albo lyzeczka kazdy bok i wychodzi wszystko ladnie i kazdy bok mleczka jest przykryta czekolada jak nalezy" :)
Nula Mar 23, 2013

Aha. Nie uzylem mleka w proszku i tez ok, jakby ktos sie zastanawial.
pythonpunk Mar 23, 2013

Genialny, prosty przepis. Efekt bezbledny. Wszyscy zachwyceni. Mi scielo sie bez zadnych problemow. Mialem tylko jeden problem. Jak zadzialac z czekolada zeby efekt byl jak sklepowe ptasie mleczko a nie jak na widocznych zdjeciach?
pythonpunk Mar 23, 2013

Dziwne, że nie zastygło... :(
Nula Mar 15, 2013

marcinS - a na jakim mleku robiłeś ? Spróbuj jeszcze raz :p moze z agarem cos bylo nie tak - przeterminowany byl albo uzyles go naprzyklad do zimnego mleka a nie gorącego ?:P no niewiem co moglo sie stac :P
ja lubie ptasie mleczko na agarze z uzyciem dowolnego mleka roslinnego najlepiej kupowanego kokosowego albo sojowego oblane w czekoladzie , ale polecam rowniez przepis na ptasie mleczko z tego bloga ,który jest bardzo fajny i sa w nim rozne inne ciekawe przepis wiec polecam :P
weganskarozpusta.blogspot.com/2013/03/ukwiecone-ptasie-mleczko.html
OpenWorld Mar 15, 2013

wyszło dobre, ale się nie ścieło. dodałem 2 łyżeczki płaskie agaru i na kilka godzin do lodoówki, więc jeszcze raz podgrzałem i dodałem 2 łyżeczki płaskie agaru i nic ,zjadłem w wersji płynnej.
marcinS Mar 14, 2013

A ja kiedyś próbowałam z podobnego przepisu zrobić wegańskie marshmallow :P Ale nie bardzo chciało wyjść, może powinnam zamiast agaru użyć gumy guar, pektyny, nie wiem, czegokolwiek innego... bądź co bądź aby uzyskać takie pianki (jak też i jest prawdziwe ptasie mleczko) należy ścinającą się masę potraktować mikserem czy trzepaczką, po prostu napowietrzyć i dać jej zastygnąć. Takie puszyste cosik dopiero pokroić i oblać czekoladą, to dopiero coś!
...może ktoś się odważy ;) Ja na razie mam dość, cieszę się też niepuszystym ptasim mleczkiem ;) Z agarem w każdym razie nie wychodzi - albo nie umiem wyczuć momentu.
Luna7 Mar 10, 2013

LalaAla, z agarem trzeba bardzo uważać. 4 łyżeczki to moim zdaniem za dużo.
Nie wiem jakie w smaku jest mleko sojowe z Biedronki, ale robiłam podobny deser z Alpro waniliowym. 1 L mleka, 3 PŁASKIE łyżeczki agaru (wystarczy), łyżeczka esencji waniliowej, słodzone "na oko" syropem z agawy. Metoda przygotowania podobna do opisanej powyżej, ja to wszystko jeszcze miksuję, żeby się agar rozprowadził dokładnie.
Ja to potem rozlewam do małych miseczek, dekoruję owocami i wstawiam do lodówki. Super deser na lato, jak jest za gorąco żeby włączyć piekarnik.
Lepiej dać mniej agaru, jeśli się nie zetnie, to zawsze można podgrzać jeszcze raz i dodać trochę więcej.
Na razie tak zimno, że o tym deserze nie myślę, pączki dzisiaj będę smażyć, te tutaj puszka.pl/przepis/4100-paczki_weganskie.html
~Marta Mar 10, 2013

Ja jak kiedyś robiłam ptasie mleczko na mleku sojowym z biedronki -czy to czekoladowym czy naturalnym czy waniliowym to zawsze dawalam cos do slodzenia i to nie lyzeczke ale wiecej - zreszta potem zawsze probowalam ,pierwsze mleko podgrzewalam i rozpuszczalam miod,czy cukier czy cos innego a potem dopiero agar ,ale ile agaru dawalam to nie pamietam bo to bylo dawno - pamietam ze kilka razy probowalam az doszlam do perfekcyjnej miekkosci :P
OpenWorld Mar 6, 2013

Możliwe, że to przez agar. Kiedyś nadużyłam agaru i deser wyszedł mi kompletnie niejadalny. Ale z drugiej strony na taką ilość mleka chyba nie wystarczą 2 łyżeczki, trzeba by spróbować. A jeśli chodzi o cukier to lepiej jest coś dodać, nawet niewielką ilość :)
Nula Mar 5, 2013

Słuchajcie zrobiłam z mleka sojowego z Biedry. Z 800 ml, dałam 4 łyżeczki agaru i pomyślałam, że skoro mleko sojowe jest słodkie to nie będę dodawać cukru. No i wyszła katastrofa :( Mleczko ścięło się prawie na kamień (chrupało w zębach) i było TOTALNIE bez smaku.. Porażka :( Powinnam była dodać cukier i mniej agaru?
LalaAla Mar 4, 2013


Rewelacyjne :) Polecam gorąco!!
LalaAla Mar 3, 2013

A ja zrobiłam z podwójnej porcji i z mleka kokosowego własnej roboty, i nic mi wodą nie podchodziło. Zastygło błyskawicznie, część masy wsadziłam do różnokształtnych foremek do lodu :D Tych z foremek już nie paprałam czekoladą.
Aaa i jak za szybko zastyga, to można nieco podgrzać, żeby nie było grudkowate, a potem znowu ładować w foremki ;)
Luna7 Mar 3, 2013

LalaAla :
polecam dodanie do takiego ptasiego jeszcz troszke weganskiego mleka skondensowanego wtedt tez smak wychodzi fajniejszy :P albo ekstraktu waniliowego :)
A co masz na mysli piszac ze podchodzilo wodą ? mi nic sie nie dzialo jak robilam na sojowym z biedry ,na kokosowym rowniez :P
moje ptasie wygladaly jak ze sklepu :P tzn rozmiarem przypominaly takie sklepowe no i czekolada byla rowniez ladnie wysmarowana :P
ja robie zawsze tak jak napisalam z tym ze zapomnialam dodac ,że nie papram tego mleczka w tej czekoladzie z 5 stron a potem jak zastygnie to od dolu tylko smaruje pedzelkiem albo lyzeczka kazdy bok i wychodzi wszystko ladnie i kazdy bok mleczka jest przykryta czekolada jak nalezy hehe :P:P
OpenWorld Mar 3, 2013

Zrobiłam :) Wyszło rewelacyjne!! Uważam, że nie ma różnicy między tym mleczkiem a kupnym firmy ciut gorszej niż Wedel :) Jednak następnym razem zrobię z mleka sojowego z Biedry. A powiedzcie- czy Wam też mimo kilkugodzinnego chłodzenia odrobinkę podchodziło wodą? I powiem jedno- nie ma opocji, żeby obtoczyć je ze wszystkich stron w czekoladzie ;P
LalaAla Mar 3, 2013

Tak, wszystko jedno :)
Nula Mar 1, 2013

Rozumiem, że skoro gotujemy to wszystko jedno czy mleko będzie całe płynne czy zestalona śmietana kokosowa? :)
LalaAla Mar 1, 2013

OpenWorld - dzięki :) Spróbuję Twoim patentem :)
Nula Feb 28, 2013

Uwielbiam ptasie mleczko :P
Ja jak kiedys mialam agar to tez takie cos robilam tylko ze z mleka sojowego waniliowego,czekoladowego,naturalnego :P
do slodzenia dawalam rozne rzeczy -czasami cukier,miod majowkowy,cukier w,czasami dalam tez aromat waniliowy choc ekstrakt zdecydowanie lepiej sie nada do tego :P
Obtoczyc w czekoladzie nie jest trudno jak sie zna pewien patent :
Trzeba tylko ropzuscic czekolade i potem jak juz mamy kostki ptasie to od gory i po bokach posmarowac czekolada , nastepnie dac do lodowki na kilka godzin i wtedy posmarowac znowu rozpuszczona czekoladą dol kazdej kostki i znowu do lodowki az stezeje :P proste a wtedy cala kostka jest w czekoladzie jak prawdziwe ptasie mleczko :P
OpenWorld Feb 28, 2013

OMG bardzo fajne. Mam wszystkie skladniki w domu i chyba zrobie. Bardzo dziekuje za zamieszczenie.
helutka67 Feb 28, 2013

Dzieki za przepis. Nigdy nie bylam straszna wielbocielka ptasiego mleczka ale chetnie skorzystam, tylko agaru chwilowy brak
tubbsik Feb 27, 2013

Też się przymierzam do tego ;)
Luna7 Feb 27, 2013

Puszka 400 ml, 82% (mleko lidlowskie :) )
Nula Feb 27, 2013

1 puszka czyli ile? Puszki są różne... Przy okazji, ilu %-ego mleka użyłaś?
patrycccja Feb 27, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas