puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Zupa-krem warzywny bez gotowania, z pomidorem i awokado
autor: martta
dieta: wegańska & RAW
Pyszna, bardzo zdrowa i pożywna zupa krem na zimno, szybka w przygotowaniu.
-
Kuskus z bananem, na szybko
Fajne bo proste i smaczne.
-
Smaczny sos cukiniowo-pieczarkowo-marchwiowy
Dzisiaj właśnie pałaszowałam na obiad z kaszą jęczmienną :) Składniki wszystkie dawałam na oko. Mnie bardzo smakowało :)
-
Ryż pieczony z waniliowym musem jabłkowym
Jabłka, cynamon, wanilia. Jesiennie tak. Słodko. Przepis trochę fristajlowy, bo robiłam to raz, mocno na wyczucie, ale wyszło rewelacyjne jedzonko na deszczowy wieczór :)
-
Pierogi z mąką jęczmienną nadziewane kapustą
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ania D.: "Podaję przepis, który powstał kilka dni temu i jest już hitem u mnie. Zaczęłam piec tylko ma mące pełnoziarnistej, nie dodaję białej mąki, a sama razowa jest dla mnie (poza chlebem) trochę za bardzo otrębowa. Wymyśliłam więc dodatek innych mąk (jaglanej, gryczanej, jęczmiennej etc). Błyskawicznie się robi ciasto, żadnego zagniatania, robiłam je 5 minut."
-
Danie meksykańskie z granulatu (potrawka)
autor: moule
dieta: wegańska
Pyszne i sycące, ostre i rozgrzewające, bardzo smaczne!
-
Imprezowa sałatka makaronowo-puszkowa Agaty
Sałatka stworzona dla mnie przez moją przyjaciółkę Agatę. Bardzo kolorowa i bardzo mi smakuje!!! Doskonała na imprezy, nie nadwyręża domowego budżetu, z paczki makaronu wychodzi ogromna micha i większości osób bardzo smakuje.
-
-
Kiopołu - pasta z pieczonych bakłażanów i papryki + pomidor
autor: ~x
dieta: wegańska
Kiopołu jest jedną z ulubionych przystawek na stole bułgarskim. Znawcom na pewno od razu przyjdzie na myśl turecka lub grecka wersja tej przystawki. W odróżnieniu od bułgarskiej odmiany na ogół nie zawierają one papryki i pomidorów.
W Turcji pastę tę (patlican salatasi) doprawia się sokiem z cytryny i mielonym czarnym pieprzem. W Grecji natomiast tzw. melidzanosalata ( melitzanosalata) może zawierać także majonez i orzechy włoskie.
-
Kimchi (kim-chi) - kiszona, pikantna kapusta pekińska
Prof. dr inż. Jan Pajak: 'Owo kimchi (kim-chi) zjadane jest zwykle w formie surowej sałatki podawanej w Korei w niewielkich ilościach (ok.100g) jako dodatek do niemal każdego posiłku. W Korei nawet się żartuje, że "Koreańczycy lubią swoje kimchi bardziej niż swoje żony". Zdobyliśmy z żoną i precyzyjnie pospisywaliśmy autentyczną recepturę ludową na wykonywanie kim-chi, a ponadto uczestniczyliśmy w wykonywaniu tej potrawy aby dokładnie poznać wszelkie niuanse jej autentycznego sporządzania.
Kimchi powinno być aż tak "gorące" (tj. aż tak "pieprzne") aby typowy Polak mógł je utrzymywać nieruchomo w swoich ustach przez dłuższy czas tylko z trudem i musiał je obracać językiem bowiem dosłownie będzie go "parzyło", aby podczas przełykania niemal pojawiały się mu łzy w oczach, zaś po zjedzeniu około 50 do 100 gram musiał potem długo popijać wodę aby ukoić ostre palenie w ustach i przełyku które po nim pozostanie.'
-
-
Potrawka z grochu i granulatu sojowego
autor: ~wd
dieta: wegańska
Bardzo dobrze pasuje do kaszy i ogórków kiszonych lub surówki z kapusty kiszonej.
-
-
-
-
-
-
Zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - delicje!
Wydaje się, że imbiru jest podejrzanie sporo, ale w rezultacie wychodzi genialna, przepyszna zupa. Wcale nie ostra, choć z wyraźnym aromatem imbiru, którego piekący smak zostaje "utemperowany" przez mleko kokosowe. Pyszności!
-
-
Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem
Vegavani: "Pasztet w wersji, którą prezentujemy bardzo dobrze się kroi oraz rozsmarowuje na pieczywie, ponieważ nie wysusza się on podczas pieczenia. Ważne jest tylko aby kroić go dopiero po całkowitym wystudzeniu. Rozsmarować na kanapce można nawet gorący... mniam :)
Do przygotowania pasztetu najlepiej użyć czerwonej soczewicy, której zaletą jest krótki czas gotowania oraz to, że nie trzeba jej mielić. Pasztet ma także ładny kolor :)"
-
Tempeh sambal oelek (pikantny)
Proste, tradycyjne dajnie kuchni indonezyjskiej. Tempeh w pomidorach z mlekiem kokosowym i chili sambal oelek czyli indonezyjskim ostrym sosem.
-
Farsz do burrito (burito) na bazie kukurydzy i fasolki z puszki
autor: joa
dieta: wegańska
Prosty w wykonaniu i pyszny farsz do burritos. Proporcje na ok. 10-12 placków.
-
Tempeh złoty w delikatnym sosie
Danie jeszcze prostsze niż tempeh goreng. Tempeh sou-te, bez ostrych przypraw i dodatków, w pełni odkrywa swój apetyczny, delikatny smak.
-
Pasta serowa ostro-słodka (z czosnkiem i kukurydzą)
Wyśmienity dodatek do kanapek. Robi furorę nawet wśród niewegetarian, choć pomysł jedzenia chleba z kukurydzą wydaje się niektórym z początku dziwny.
-
|