
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Korzenna zupa-krem ze strączkowców i mieszanych warzyw
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:mieszanka warzywna: marchewka, pietruszka, kukurydza, groszek, kalafior, por... u mnie w większości z mrożonki [*]
2-3 ziemniaki mieszanka ziaren: czerwona soczewica, kasza jaglana, bób, groch, soja... u mnie gotowa gałka muszkatołowa mielone nasiona kolendry ewentualnie inne korzenne przyprawy sól pieprz biały pieprz cytrynowy ewentualnie kostka warzywna Przygotowanie:
Mieszankę warzywną zalać wodą (warzywa - te, które trzeba - pokroić w kostkę), przyprawić i zagotować. Gdy wszystko zmięknie, zmiksować.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i ziarna. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż wszystko zmięknie. Ewentualnie doprawić. Można podawać z grzankami, np. ziołowymi. Wskazówki i uwagi:[*] Niedawno gdzieś czytałam, że takie mrożone warzywa mają więcej witamin niż świeże ze sklepu. Powodem jest to, że warzywa mrożone są zaraz po zerwaniu, a te ze sklepu tracą w transporcie wiele cennych składników.
Oczywiście mrożonka nie nadaje się do każdego dania, bo takie warzywa są mało sprężyste (delikatnie mówiąc), ale do zupy-krem są idealne. ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pomysł superowy, ale ja niestety zdecydowanie przesadziłam z ostrymi przyprawami ;) Sypnęłam hojnie pieprzu, a dodatkowo jeszcze imbir - i okazuje się, że trzeba z tym uważać. Następnym razem się poprawię :) kasiarka Dec 16, 2011 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zupa-krem z warzyw śnieżnych (lakto-wege)Korzenna zupa cebulowa. (wegańska) Zupa-krem ziemniaczana z zieleniną (zielonymi warzywami) (lakto-wege) Zupa krem ze świeżych warzyw - 10 wariacji (wegańska) Krem z warzyw (wegańska) Zupa-krem z melisy (lakto-wege) Zupa-krem bakłażanowa (lakto-wege) Zupa krem warzywna (lakto-wege) Zupa-krem z pokrzywy (wegańska) Zupa krem z pieczarek (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
zrobiłam tę zupę w bardziej indyjskiej wersji - na oleju podsmażyłam słuszną ilość curry i kumin, dopiero na to warzywa: por, marchew, seler, pietruszka, dynia, cukinia, ziemniaki. sypnęłam jeszcze garść kaszy jaglanej i soczewicy brązowej (wcześniej ugotowanej). nie licząc krojenia warzyw całość gotowała mi się coś koło 10 minut. polecam, świetnie rozgrzewa :).
majczi Oct 22, 2012