Nie toleruję i nigdy nie tolerowałam selera, jednak w tej potrawce świetnie komponuje się z resztą warzyw. Po prostu zmienia swoje oblicze ;-D
Marchewkada pyszna jest sama, z puree ziemniaczanym lub ryżem, ale można też jej użyć jako bazę do innego wielowarzywnego sosu lub wrzucić do niej podsmażone kotlety sojowe.
Żadne halo, właściwie jest to przepis na marchewkę (niemożebnie pyszną), ale we trójkę naprawdę fajnie smakuje (tzn. nie we trzech biesiadników, a z frytkami i kotletami sojowymi ;)
To taka wariacja na temat najbardziej popularnych jarzynek. Może stanowić przystawkę lub samodzielne, lekkie danie. Ślicznie się prezentuje na talerzu!
W oryginalnym przepisie były pataty, ale marchewka też się świetnie nadaje. Idealna jako przystawka lub część dania głównego. Doskonała sama w sobie. Porcja 150 g dostarcza 110 kcal.
"Markov po kareysku" pochodzi nie od Korei a od Karelii - pogranicze fińsko-rosyjskie. Przepis bardzo popularny w krajach dawnego ZSRR, głównie w Rosji i na Ukrainie.
Dla zabieganych, na szybki i pyszny obiad! Przepyszne mleko kokosowe jest w ogóle rewelacyjnym dodatkiem do słodkich warzyw, ale też do słodkich czarnych herbat!
Super pomysł na obiad! Znalazłam ten przepis gdzieś w internecie i wyszło pysznie. 1 porcja: 116 kcal, białko - 3.0 g, sól - 0.59 g, tłuszcz - 5 g, w tym tłuszcze nasycone - 3 g, węglowodany - 16 g.
Można ją zamrozić.
Takie purée jest idealne zamiast popularnych zapychaczy, do obiadu. Stworzone do lunch boxu. Świetnie nadaje się też na kanapki. Pyszne na ciepło i na zimno. Doskonałe w swej prostocie. Dwustugramowa porcja dostarcza 96 kalorii.
Potrawa charakterystyczna dla Krymu, choć podobno nie należy ani do kuchni ukraińskiej, ani rosyjskiej, ani tatarskiej. Stanowi smakowity, ostry dodatek do łagodniejszych potraw.
Słodycz marchewki przełamana słonym smakiem - wspaniałe! Podawać jak marchew duszoną (również do obiadu) lub jako potrawę samodzielną z dodatkiem pieczywa.