Skład i smak chłodnika jest uzależniony od zawartości lodówki i szafek kuchennych. Doskonały na obiad z młodymi ziemniaczkami, ewentualnie z jajkiem sadzonym lub jako samodzielne danie w plenerze.
Doskonale smakuje z młodymi gorącymi kartofelkami polanymi masełkiem i posypanymi koperkiem, albo z ciemnym chlebem. Dobrze smakuje z jajkami na twardo - pokroić na ćwiartki i włożyć do zupy na talerzu.
Przepis jest rodzinny. Wspaniały na letnie upały.
Ponieważ podstawowym składnikiem chłodnika jest zsiadłe mleko lub kefir, doskonale nadaje się na upalne dni. Można go podawać jako samodzielną potrawę lub do ziemniaków z duszoną cebulką i zieleniną (tak jak tradycyjnie podaje się ziemniaki ze zsiadłym mlekiem). Kolejna potrawa z dzieciństwa :)
Mając ochotę w gorące dni na szpinak, zdecydowałam się na przyrządzenie chłodnika ze szpinaku. Jest to z pewnością alternatywa dla chłodnikolubnych, którzy chcieliby na chwilę zapomnieć o oklepanym chłodniku z botwinki, czy rzodkiewki, które jak wiemy - smakują podobnie.