Kiopołu jest jedną z ulubionych przystawek na stole bułgarskim. Znawcom na pewno od razu przyjdzie na myśl turecka lub grecka wersja tej przystawki. W odróżnieniu od bułgarskiej odmiany na ogół nie zawierają one papryki i pomidorów.
W Turcji pastę tę (patlican salatasi) doprawia się sokiem z cytryny i mielonym czarnym pieprzem. W Grecji natomiast tzw. melidzanosalata (melitzanosalata) może zawierać także majonez i orzechy włoskie.
Basia: "U moich teściów na święta zawsze jest gar kisielu i gar kompotu z suszu. Piją na przemian te napitki, objadają się jak to w Polsce bywa i problemów z przejedzenia nie mają, bo te napoje dobrze wpływają na trawienie."
Krystyna: "Przekazuję sympatycznym wegetarianom wypróbowany i chwalony przez wszystkich moich znajomych przepis na kiszone ogórki. Życzę udanych przetworów i smacznego."
Wersja orzeźwiającej letniej lemoniady z kiwi bogatym w wartości odżywcze i charakterystycznym słodkim smakiem. Szybki i prosty w przygotowaniu napój na gorące popołudnia :)
Kleik świetnie sprawdza się w ciastach: biszkoptowym, naleśnikowym, na placki. Pity na czczo działa osłaniająco na przewód pokarmowy - szczególnie polecane dla osób starszych, chorych, po przebytej chorobie nowotworowej. Szybko można go też przerobić na mleczko.
Wegańskie klopsiki na bazie granulatu i soczewicy. To tak naprawdę danie, do którego możemy dodać wszystko, co nam zalega w lodówce (ziemniaki, ryż z poprzedniego dnia, nawet pozostałości po paście do kanapek, otwarty koncentrat pomidorowy czy zalegającą włoszczyznę).
Robiłam je pierwszy raz z farszem groszkowym, bo groszek miałam pod ręką, ale myślę, że można do środka włożyć każde nadzienie, także słodkie. Aha, kluchy są świetne z sosem grzybowym.
Mama robiła nam dawniej te kluseczki ze zwykłego serka homogenizowanego. Potem bardzo za nimi tęskniłam, więc postanowiłam je też zweganizować;)) I są, świetne na kolację albo drugie danie, nie tylko dla dzieci!