7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kluchy ryżowe z nadzieniem groszkowym (gotowane)Robiłam je pierwszy raz z farszem groszkowym, bo groszek miałam pod ręką, ale myślę, że można do środka włożyć każde nadzienie, także słodkie. Aha, kluchy są świetne z sosem grzybowym.
Średnia ocena:
[4.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [7]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:ciasto:
1 woreczek białego ryżu 1 łyżka mąki szczypta soli farsz: 1 cebula 1/2 puszki zielonego groszku ząbek czosnku sól pieprz łyżka oleju do smażenia Przygotowanie:Ryż gotujemy, odcedzamy. Wrzucamy do wysokiego naczynia, miksujemy dodając mąkę i szczyptę soli. Z powstałej masy formujemy kulę.
W między czasie na patelni dusimy (ok. 10 minut) posiekaną cebulę. Dorzucamy do niej groszek, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, odkrywamy patelnię, po odparowaniu zbędnych soków przekładamy farsz do miski, miksujemy. Z masy ryżowej odrywamy fragmenty tworząc w dłoniach półkola/miseczki, do których wkładamy po łyżeczce farszu, dobrze zaklejamy. Powstałe kulki wrzucamy do gotującej się wody, mieszamy aż zaczną wypływać, gotujemy 3-5 minut, odcedzamy, jemy;)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Spróbowałam dziś rano z zimnym ryżem - faktycznie dużo lepiej, nie klei się tak. Ale mimo wszystko łyżka mąki to za mało na taką ilość rzadkiej masy - dosypywałam stopniowo, aż wyszło ciasto dobre do lepienia kulek. Spokojnie szklanka weszła.
Zjadłam w formie kopytek, z bułką tartą podsmażoną na oleju i cukrem :) smak dzieciństwa :) amanii Mar 23, 2011
Brzmi ciekawie chyba spróbuję :) Dobry pomysł na szybką kolację bo ryż każdy ma zawsze w domu, jakaś puszka czy inne nadzienie też się znajdzie :)
Malwua Mar 22, 2011 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kulki ryżowo-groszkowe (wegańska)Pieczone pierogi z nadzieniem ryżowo-grzybowym (bez ograniczeń) Sajgonki z nadzieniem ryżowo-pieczarkowo-warzywnym (wegańska) Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska) Kluchy z sosem pomidorowym i awokado (wegańska) Sałatka groszkowa (wegańska & RAW) Sałatka groszkowo-tofuśna (ovo-wege) Zielona pasta groszkowo-brokułowa (wegańska) Gar groszkowy z tofu i grzankami (wegańska) Zupa krem groszkowo-imbirowa (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Faktycznie, mąki trzeba dać znacznie więcej, ale sama idea :) bardzo fajna.
sachmet Feb 9, 2013