
7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
w tym 4924 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
"Kiszona" kapusta pekińska * KIM-CHEE * (kimchi)Przepis kuchni koreańskiej. Kim chee podaje się z ryżem.
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:kapusta pekińska (musi być zbita i niezbyt dojrzała)
dobra sól średnio mielona, najlepiej morska świeże lub suszone chili dodatkowo: - czosnek - imbir - lub inne zioła dające tę "inną" nutę + garnek do kiszenia, najlepiej gliniany polewany z dopasowanym drewnianym wieczkiem z dziurką (standardowe narzędzie do kiszenia) Przygotowanie:Kim chi robi się prosto:
Kapustę pekińską nacinasz przy głąbie na krzyż (równolegle do osi symetrii kapusty :-) na głębokość 2-3 cm. Następnie delikatnie rozdzielasz i dostajesz ćwiartki kapusty. Każdą z ćwiartek solisz mniej więcej płaską łyżeczka od herbaty i posypujesz rozdrobnionym chili świeżym lub suszonym. Nacierasz to wszystko odrobiną imbiru. Co do przypraw, to jest tyle kombinacji, ile osób robiących kim chi. Ja używam tartego imbiru i odrobiny czosnku. Układasz cztery części ciasno w garnku i przykrywasz wieczkiem. Czas kiszenia to kilka dni w temp. pokojowej. Co jakiś czas dociskasz denko, aby sok całkowicie pokrył kapustę. Po ukiszeniu odlewasz sok. Każdą z części kroisz na 3-4 porcje i do lodówki. Powinieneś ją zjeść w ciągu kilku dni. Wskazówki i uwagi:Można sprawę uprościć stosując specjalną zalewę do kiszenia do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością bądź w internecie.
BeataSz z pl.rec.kuchnia: "Nie robiłam niestety kimchi własnoręcznie, udało mi się tylko podpatrzeć jak to robią inni. Jak pisze Adam, kombinacji jest mnóstwo, więc powiem czym różniła się ta 'moja' ;-) Kapusta przecięta na pół lub ćwiartki, w zależności od wielkości, była najpierw obficie posypana solą (można też zamoczyć w solance) i pozostawiona tak na kilka godzin. Potem opłukana, osączona i dopiero natarta mieszaniną przypraw - każdy liść osobno. Reszta jak u Adama. Dodam, że kimchi jest robione nie tylko z kapusty pekińskiej, chociaż to jest najbardziej "klasyczne", ale i z innych warzyw - białej rzodkwi, ogórków, cebulki ze szczypiorkiem plus mieszane. [...]"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Wow, nie ma to jak konstruktywna krytyka. Po co się w ogóle wypowiadać w taki sposób? Może przynajmniej humor sobie Adam poprawił, bo jego wpis absolutnie nic tu nie wniósł...
Ja przepisu nie wypróbuję, bo kim-chee to okropnie ostre draństwo, a ja nie należę do osób, które lubią sobie wypalać kubki smakowe ;) ~Fauna Dec 11, 2009
Nie masz pojęcia o robieniu kim chee, ponieważ nie znasz oryginalnego smaku tej kiszonki to co piszesz to bzdura, to taki polskie podrasowane a'la kim chee
~Adam Dec 10, 2009 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Nowości:Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege) Ostra soczewica na pomidorach (wegańska) Indyjski miszmasz z batatem (wegańska) Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska) Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege) Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami (wegańska) Hawajska surówka (wegańska) Grofu, czyli tofu z grochu (wegańska) Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Selena Aug 12, 2011