puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Drożdżowe cebulaki
autor: miu81
dieta: wegańska
Przepis, który pamiętam z dzieciństwa. Babcia robiła go w niedziele na śniadanie.
-
Drożdżowe cebulaki
autor: miu81
dieta: wegańska
Przepis, który pamiętam z dzieciństwa. Babcia robiła go w niedziele na śniadanie.
-
Ekspresowa przyprawa warzywna
autor: martina
dieta: wegańska & RAW
Niby nic odkrywczego, a wzbogaca smak tak wielu dań!
-
Ekspresowe razowe racuszki bananowe
Robi się je naprawdę ekspresowo, kilka minut i mamy gotowe śniadanie!
-
"Fasolaka po bretońsku" z kawałkami kotletów sojowych
autor: Morth
dieta: wegańska
Prosto, szybko, smacznie, dla miłośników fasoli;)
-
Ghee - klarowane (oczyszczone) masło
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Produkt kuchni indyjskiej. Ghee można przechowywać kilka miesięcy. Wszelkie produkty smażone na ghee mają szczególny smak, ale oczywiście można zamiast ghee stosować oleje roślinne lub zwykłe masło.
-
-
"Jajecznica" z okary z warzywami
Coś dla tych, którzy nie mają pomysłu na spożytkowanie okary powstałej po produkcji tofu.
-
Kapuściane kotleciki "resztka"
"Resztka" - nie brzmi zachęcająco? Może, ale nazwa ma swoje uzasadnienie - przy robieniu gołąbków zawsze zostaje wnętrze główki, bo liście są już za małe, i trzeba coś z tym robić. Można oczywiście zrobić pyszny kapuśniaczek, ale moja mama wymyśliła jeszcze jeden sposób - kotleciki. Jak to mówią potrzeba matką wynalazku :)
-
Kasza jaglana z jajkiem i cebulką
Pyszna, pożywna i zdrowa. Idealna na każdy posiłek: śniadanie, obiad i kolację :-)
-
Kluski lane na śniadanie
Przepis pochodzi z lat dzieciństwa. Prawie zawsze jadąc do babci dostawałam na śniadanie lane kluseczki. Wtedy, jako dziecko, uwielbiałam posypywać je po wierzchu cukrem. Teraz za nic bym takich nie zjadła. Z kolei znajoma, jeśli nie posoli odrobinę mleka, to w ogóle tego nie przełknie - a naprawdę uwielbia lane kluski. Tak więc można je jeść na różne sposoby w zależności od upodobań :-)
-
Koktajl warzywno-owocowy - bomba odpornościowa
autor: Rena
dieta: wegańska & RAW
Koktajl ten pobudza układ odpornościowy ponieważ jest bogaty w elementy odżywcze, witaminę C i karotenoidy.
-
Kolorowe wytrawne muffiny pełne warzyw
Wilgotne muffiny z mąki pszennej zwykłej i orkiszowej pełnoziarnistej.
-
Krem jaglano-truskawkowy
autor: ~we2je
dieta: wegańska
Doskonały deser i śniadanie :)
-
Manna z amarantusem i suszonymi morelami
autor: aga
dieta: wegańska
Ostatnimi czasy moje ulubione śniadanie :)
-
Masło z orzeszków ziemnych
Porcja na słoiczek ok. 130 g.
-
Mleko z kaszy jaglanej i moreli suszonych
autor: ~pat
dieta: wegańska
Można użyć np. do przyrządzania kaszek i płatków śniadaniowych.
Bajaderka: "Kombinacji jest wiele i myślę, że warto zacząć wprowadzać maluchom takie właśnie mleczka... moja Jagoda lubiła jaglano-jabłkowe, jaglano-jagodowe, jaglano-morelowe... smaczek mają lekko słodki..."
-
Mój hummus
Wersja prosta, podstawowa, szybka. Idealna dla zapracowanych ;)
Hummus dziecinnie prosty, bo skomplikowane nie są fajne :D
-
Mrożony koperek lub natka pietruszki
autor: pat
dieta: wegańska
Jola L-L: "Jeżeli ktoś lubi zimą i wiosną i jesienią i kiedy tam jeszcze jeść kartofelki posypane pachnącym koperkiem albo zupę jakąkolwiek z w/w."
-
Muesli (musli) namaczane z jabłkami, bananami lub innymi owocami
Tzw. "surówka". Dzięki namoczeniu muesli jest naprawdę pyszne. Płatki nie są takie suche i twarde, wszelkie nasionka (słonecznik, siemię lniane) apetycznie chrupią, a rodzynki i żurawina pęcznieją i smakują jak kawałki owoców. Najlepsze jest jednak to, że nie traci się rano czasu na przygotowanie. A nawet jeśli zapomnimy nastawić wieczorem namaczanie, rano poratuje nas wrzątek - czyli przygotowanie zajmuje tyle, co zrobienie herbaty ;)
-
-
-
Pasta czosnkowa (w słoiczku)
autor: Rena
dieta: wegańska
Pastę można dodawać do sosów, twarożku, zup, pizzy, spaghetti.
-
Pigwa (a właściwie pigwowiec) do herbaty
Dla smaku i zdrowia :) Do herbaty jest o wiele lepszy niż cytryna - nie tylko odpowiednio kwaśny, ale też wspaniale aromatyczny :) No i bardzo zdrowy - polecany na przeziębienia! Oczywiście, zastosowań jest o wiele więcej. Pigwowiec wspaniale podnosi walory smakowe jabłek - dlatego warto go dodawać do kompotu, jabłek na szarlotkę i robiąc dżemy, nie tylko jabłkowe. Można też go używać do keksa czy innych ciast razem lub zamiast owoców kandyzowanych.
-
Podkład (nie kruchy) do ciasta z warzywami
Do ciasta pasują wszelkiego rodzaju warzywa.
|