puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix
Pomysł pochodzi z http://glutenfreegirl.com/ - autorka ma nietolerancję glutenu, a jej facet jest zawodowym kucharzem, więc wszyscy bezglutenowcy powinni się tym blogiem zainteresować :) Ten przepis to raczej super wskazówka, jak skomponować swój własny "biały" mix, niż sztywny przepis na jedynie słuszną mieszankę. Dzięki temu osoby z jakimiś specyficznymi alergiami, np. na kukurydzę, również mają szansę dobrać coś dla siebie :). "Biały" mix genialnie sprawdza się np. przy robieniu naleśników, gofrów, zagęszczaniu sosów, ale zaznaczyć muszę, że nie jest to mąka do wszystkiego (mimo że uniwersalna :). Większość kupnych mixów zawiera gumę guar i inne dodatki, które zastępują gluten, zapewniają spoistość i pozwalają przygotować wypieki o właściwej konsystencji. W tym przepisie tych dodatków nie ma - należy wziąć to pod uwagę przymierzając się do "pulchnych" wypieków (ciasta, chleba, pizzy). Jednocześnie na blogu autorki znajdziecie dobrą inspirację - przepisy, w których "gluten-free all-purpose flour mix" to właśnie taki domowy mix przygotowany wg poniższych wskazówek.
-
Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych
Mleko roślinne najłatwiej zrobić z orzechów i nasion. Najlepiej namoczyć je na noc, przede wszystkim dlatego, że łatwiej je później zmiksować w blenderze.
-
Owsianka - tradycyjne płatki owsiane na mleku
Według mnie najlepsza, idealna owsianka to taka, jaką robiła moja mama - gęsta, kleista i odpowiednio słona. Wtedy jest pycha :) Proporcje są zasadniczo takie same jak przy robieniu manny na mleku, tyle że płatków dajemy 2 razy tyle co kaszy - łatwo zapamiętać :)
-
Ryż do sushi - wybór, sposób przygotowania, wskazówki
Idealnie ugotowany ryż jest miękki, ale nie rozgotowany, nie ciapowaty. Daje się lepić w dowolne kształty i zachowuje je (nawet onigiri bez problemu możemy podnosić pałeczkami), a jednocześnie możemy rozdzielić go, a wszystkie ziarenka nadal zachowają swój kształt.
-
Tofucznica - tofu a'la jajecznica z pieczarkami, boczniakami lub kurkami
O ile za jajecznicą nie przepadałam, to stałam się zagorzałą fanką tofucznicy z pomidorami :) Ostatnio aż mnie skręcało na myśl o niej, dlatego postanowiłam opracować wersję zimową. Na pierwszy ogień poszły pieczarki, a później boczniaki - wyszło pyyyycha!
-
Warzywny bulion instant
autor: Luna7
dieta: wegańska
Oto przepis na bulion instant na zapas, dobry do przepisów na zupy, które wymagają użycia wywaru z warzyw oraz dla zabieganych, którzy szybko chcą przyrządzić sobie jakąś zupkę :) Może stać w duuużym słoju w lodówce albo w paru mniejszych :)
Inspirowane pomysłem niemieckim, ale nieco wzbogacone przeze mnie.
UWAGA! Ze względu na dużą ilość soli - używać oszczędnie! Poza tym, jak nazwa wskazuje, to instant, nie daje się tego łychami ;) Dzięki soli może to wytrzymać nawet rok.
-
-
Crostini
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Banalnie prosta, włoska przekąska podawana na ciepło - świetnie się sprawdza na "gadanych" imprezach i jako śniadanie czy podwieczorek...
-
Dip czosnkowo-ziołowy
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju warzyw - surowych, parowanych, gotowanych, smażonych czy grillowanych
-
Domowy bulion krok po kroku - wersja ekspresowa
Najlepszy domowy bulion to taki z całej włoszczyzny, gotowany długo na małym gazie. Nie zawsze jednak jest na to czas. Bazując na tym, że najwięcej aromatu daje por, opracowałam więc wersję ekspresową. Nadaje się tam, gdzie zupa sama w sobie ma zdecydowany aromat, a słodki posmak, który wnosi marchewka, nie jest konieczny. Robię tak czasem kapuśniak, ogórkową, żurek, krupnik, a nawet ekspresową pomidorówkę.
-
Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne)
Pięknie odchodzą od gofrownicy :) Nazwałam je gofry "kanapkowe", bo wychodzą nieco inne niż tradycyjne - nie tak lekkie, słodkie, a przede wszystkim nie tak tłuste! Trochę bardziej zwarte i nie takie chrupiące. Dzięki temu w połączeniu z bardziej wytrawnymi składnikami (choćby jakaś pasta + warzywa) świetnie nadają się do przygotowania "kanapek". Na słodko oczywiście też dobre :) Uwaga: przepis jest bardzo elastyczny - skład mąk można dobierać do swojego gustu smakowego lub alergii.
-
Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne)
Pięknie odchodzą od gofrownicy :) Nazwałam je gofry "kanapkowe", bo wychodzą nieco inne niż tradycyjne - nie tak lekkie, słodkie, a przede wszystkim nie tak tłuste! Trochę bardziej zwarte i nie takie chrupiące. Dzięki temu w połączeniu z bardziej wytrawnymi składnikami (choćby jakaś pasta + warzywa) świetnie nadają się do przygotowania "kanapek". Na słodko oczywiście też dobre :) Uwaga: przepis jest bardzo elastyczny - skład mąk można dobierać do swojego gustu smakowego lub alergii.
-
Grzybowa potrawka (gulasz) z kaszą gryczaną i soczewicą
Smaczna, naprawdę syta i bardzo pożywna potrawa. Po gotowaniu sojowych został mi wywar, miała być zupa, ale nieoczekiwanie moja spiżarka poszerzyła się o kasze i strączkowe i wyszła potrawka :)
-
-
Leczo na szybko (z kminkiem, imbirem i ziołami)
autor: ~Małgocha
dieta: wegańska
Zmodyfikowany przepis z kuchni mojej mamy, która nie wiedziała, że lubi zioła. Teraz tylko czekają z tatą, kiedy im to zrobię. Gorąco polecam :)
-
Makowy budyń jaglany (śniadaniowy)
autor: ~Panak
dieta: wegańska
Taki krem można wykorzystać jako element deserów, jako krem do ciast, tart czy tortów. Na bazie kaszy jaglanej można wymyślać ulubione kompozycje smakowe. Wystarczy zblendować kaszę jaglaną z ulubionymi owocami, bakaliami itp. by stworzyć swoją ulubioną kombinację. Eksperymenty czas zacząć!
-
Mezalians, ziemniaczano-migdałowa zupa krem
Gotując zupę ziemniaczano-migdałową po raz pierwszy nie spodziewałam się, że uzyskam tak idealną kompozycję smaków. Cóż specjalnego może być w ziemniakach? Liczyłam wprawdzie na ciekawą nutę ze strony migdałów, ale do tej pory nie mogę się nadziwić, jak z połączenia tych dwóch składników może powstać tak obłędną zupa.
-
Mus jabłkowo-pomarańczowo-bananowy
Pomarańczowy aromat jest całkiem oryginalny jak na jabłkowy mus :) Banany wnoszą pyszną, aksamitną słodycz, a pomarańcza aromat i konkretniejszy akcent. Bardzo smaczny sposób na zużycie nie pierwszej świeżości owoców. Świetny do kanapek i naleśników.
-
Onigiri
Onigiri to popularna potrawa z Japonii. Jest zrobione z ryżu uformowanego w trójkątny lub owalny kształt, czasami zawinięte w nori. Obecnie onigiri jest jedną z popularniejszych przekąsek w Japonii. Służy często jako prowiant na drogę.
-
Śmietana sojowa (na bazie mleka sojowego)
Doskonała do zup, sosów, do ciast, tortów.. itd.
-
Sos winegret (vinegrait, vinaigrette)
autor: Rena
dieta: wegańska
Klasyczny francuski sos do sałatek.
-
-
Sznycel jarski - hit baru mlecznego na Marszałkowskiej
autor: zosia
dieta: ovo-wege
W "Prasowym" podają kotleta z surówką z marchewki i porów ze śmietaną i usmażonym jajkiem. Zajadam się tym już od dwóch lat!
-
-
|