7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pęczak z kiełkami ciecierzycy i zielonym koperkiem

Fajne, szybkie, sycące danie. Idealnie pasuje do wiosennych surówek.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

pół szklanki kaszy pęczak
szklanka 3-4dniowych kiełków ciecierzycy
zielony koperek (ja dałam suszony, ze świeżym wyjdzie jeszcze lepsze)
sól
łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

Kaszę wrzucamy do garnka, zalewamy standardową ilością wody i gotujemy.

Kiedy kasza jest już prawie gotowa (czyli pewnie po jakichś 15 minutach) dorzucamy do niej kiełki i gotujemy razem jeszcze parę minut - powinno skończyć się na tym, że kasza jest miękka, a wody praktycznie nie ma (jeśli coś nie wyjdzie ilościowo, można nadmiar odlać lub niedomiar dolać oczywiście).

Zdejmujemy z ognia i do gorącej mieszanki dodajemy łyżeczkę oliwy i koperek (duuużo koperku, świetnie się komponuje z resztą) i szczyptę soli. Mieszamy i jemy.

Wskazówki i uwagi:

Surowe kiełki ciecierzycy mają smak zbliżony do młodego groszku, często są dość gorzkie (podobno zwłaszcza kiedy się je nieumiejętnie hoduje na oświetlonym parapecie). Po krótkim, 2-3 minutowym podgotowaniu smak zmienia się radykalnie - przypomina nieco zwykłą ciecierzycę w połączeniu ze słonecznikiem i zero goryczki.
Nadesłał(a) katasia, dnia: Apr 16, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

40 minut? teraz to ja jestem zdziwiona...nigdy nie gotuję pęczaku tak długo...max 20 minut.
mammalin Nov 9, 2011

pęczak po 15 minutach ??????????????
to bardzo twarda kasza, ja nie dość ,ze namaczam go na noc , to jeszcze potem gotuje z 40 minut minimum.
~zdziwiona Apr 21, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka z ciecierzycy z koperkiem i wegańskim sosem czosnkowym (wegańska)
Wielowarzywna surówka z marchewką, zielonym kalafiorem i kiełkami gryki (wegańska)
Kluseczki z pęczaku (lakto-wege)
Pęczak z soczewicą (wegańska)
Ryż z zielonym groszkiem (wegańska)
Brokuły z wody z koperkiem (wegańska)
Pęczak z sosem pieczarkowym (lakto-wege)
Pomidorówka z pęczakiem i cukinią (wegańska)
Pęczak z soczewicą i pomidorami (wegańska)
Sałatka z pęczaku z marchewką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas