7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

patrycccja : komentarze użytkownika

   36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46    


Makaron z orzechami (wegańska)
Mi z kolei poleciła ten makaron znajoma, tyle że w wersji bez czosnku. Jej małe córeczki się nim zajadają. Mi również posmakował - wcale nie jest suchy, jak się obawiałam. Postanowiłam więc go zapuszkować, a tu niespodzianka - już tu jest :)
patrycccja 2010-03-19 15:09:45.006

Dynia marynowana z goździkami, cynamonem i estragonem (wegańska)
Nie wiem czemu, ale na 3 słoiki w dwóch dynia zaczęła od góry ciemnieć :( Na szczęście jeden się udał i mogłam spróbować :) To nie jest dokładnie to, o czym marzyłam (wspomnienie z dzieciństwa - dynia marynowana z goździkami, sami rozumiecie :) ale i tak lepsze niż się spodziewałam robiąc. Pozytywnie zaskoczyło mnie, że nie jest ciapowata - już po kilku min. gotowania była miękka, a jeszcze 15 min. się pasteryzowała. Mimo wszystko wolałabym, żeby była jeszcze twardsza, jakby chrupiąca. Dodałabym też więcej cukru i goździków (teraz dałam 1-2 na słoik dżemówkę), żeby bardziej przypominała tą moją :)
patrycccja 2010-03-16 15:58:26.43

Konfitura z pomarańczy (wegańska)
Z naszych doświadczeń wynika, że skórkę (samą powierzchnię) należy cieniutko oskrobać/okroić - inaczej obieranie to na pewno masakra. Błony z cząstek pomarańczy za to nie są chyba "szkodliwe". Tak czy siak nie wiem jak z sukcesem pozbyć się tej goryczki. Inna sprawa, że każdy inaczej ją odczuwa - mój Wojtek nie przełknie tego, co dla mnie jest już bardzo akceptowalne, a ja tego, co dla mojej mamy ;)
patrycccja 2010-03-15 15:56:20.094

Konfitura z pomarańczy (wegańska)
O, a co konkretnie było nie tak? Mój Wojtek w tym roku wypróbował ze 2 czy 3 przepisy i też generalnie jeszcze nie znaleźliśmy tego właściwego, żeby konfitura nie wychodziła zbyt gorzka. Tu mi się wydaje, że wykorzystanie całej pomarańczy łącznie z białą częścią skórki poskutkuje niesamowicie gorzkim smakiem...
patrycccja 2010-03-15 11:11:50.866

Keks jogurtowo-kokosowy z kaszy kuskus (wegańska)
Fakt, jest pyszne :) Takie kokosowe! Bardzo mi smakuje chociaż za kuskusem nie przepadam. I jak śmiesznie się je robi :D Dałam 4 jogurty sojowe Ala (evergreen.pl) - najlepiej nadają się morelowy i brzoskwiniowy, bo są jasne, a kokos w końcu kojarzy się z bielą.
Jedna uwaga - ciasto należy wstawiać do NIEnagrzanego piekarnika. Pierwszym razem go nagrzałam i ciasto się dość konkretnie przyrumieniło, zupełnie niepotrzebnie. Chociaż innych negatywnych skutków nie było - nic się nie przypaliło ani nie wysuszyło zanadto, za to było bardzo zwarte i można go było dowolnie przekładać bez żadnego chłodzenia :)
patrycccja 2010-03-14 15:51:53.239

Kasza gryczana z olejem lnianym i słonecznikiem (wegańska)
O rety, jasne że wyłuskany! :D Chciałbyś jeść kaszę z łupinkami? :o Na zdjęciu też widać, że to obrany słonecznik :)
patrycccja 2010-03-14 12:34:54.718

Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska)
O rety, robi się naprawdę apetycznie! Do tego pieczone ziemniaczki i jakaś surówka, może z kiszonej kapusty... no muszę spróbować, muszę :)
patrycccja 2010-03-10 15:28:06.367

Och! Ta tarta! (lakto-wege)
Uwielbiam buraczkowy farsz :) Może trudno to sobie wyobrazić osobie przyzwyczajonej, ze buraki to barszczyk i ćwikła, ale to jest po prostu pyszne!
patrycccja 2010-03-10 10:27:37.777

Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami (wegańska)
Ryfka, jak się cieszę że sięgnęłaś po ten przepis! Kiedyś chciałam go wypróbować, ale w czasach studenckich jakoś nie za bardzo czułam się na siłach ;) Może go w tym roku wypróbuję, póki jeszcze zima ;)
Przepis Gajki, zgodnie z sugestią, dodałam jako osobny: http://puszka.pl/przepis/5544-pieczen_orzechowa_klops_z_soczewica_grzybami_i_warzywami.html
patrycccja 2010-03-08 21:39:24.905

Sezamowe tofu, brokuły i marchewka z woka (wegańska)
Razem z ryżem (u mnie pulao) i surówką wychodzi fajny obiad. Ogólnie jednak coś jeszcze by się przydało, bo tofu z warzywami wychodzi takie.. suche.
Tofu wystarczy najpierw obciążyć z góry (np. deską, a na niej paczką mąki) żeby "wypociło" nadmiar wody. Dzięki temu szybciej chłonie marynatę - ja zamiast 1,5 godz. marynowałam tyle, ile zabrały mi inne przygotowania do obiadu.
patrycccja 2010-03-08 20:03:33.57

Kasza manna po chłopsku (z kluskami) (lakto-wege)
Pewnie o makaron :)
patrycccja 2010-03-06 21:27:28.542

Domowy wegański chleb (wegańska)
Nie, na podstawie fragmentu tego ciasta dopiero się robi zakwas. Można tez oczywiście robić go od podstaw, zaczynając od mąki, ale taki młody jest kiepski, wypieki mogą na nim nie wyjść. Tak czy siak brakuje informacji ile tego zakwasu powinno się dodać - ta informacja faktycznie została pominięta.
Próbuję się skontaktować z xnikax. Jeśli nie uzupełni tych informacji to będę musiała usunąć przepis, bo jest niekompletny...
patrycccja 2010-03-06 21:24:37.596

Kanapki z awokado, tofu, pomidorem i innymi dodatkami (wegańska)
Lubię piętrusy od czasu do czasu :) Akurat wszystko miałam w lodówce - wyszła naprawdę smaczna, wilgotna kanapka. Awokado lepiej trochę posolić.
patrycccja 2010-03-04 11:38:13.366

"Bigos" z czerwonej kapusty z suszonymi owocami (wegańska)
Wspaniałe :) Doprawiłam tylko solą, sosem sojowym i sporą ilością soku z cytryny. Smaki słodki, słony i kwaskowy cudnie się przenikały - super!
Z bakalii dałam morele i jasne rodzynki (lekko kwaskowe i nie tak słodkie jak zwykłe). Następnym razem nie będę ich kroić aż tak cienko (bałam się, że większe kawałki będą dziwnie smakować - niepotrzebnie) i dodam je razem z kapustą lub niewiele później. Kapusta bardzo szybko się robi! Może dlatego, że cienko ją poszatkowałam, ale po 10 min. od wrzucenia była naprawdę miękka, a wg. przepisu powinna się gotować zdecydowanie dłużej.
patrycccja 2010-03-03 18:50:50.93

Spaghetti ze szpinakiem, czuszką i suszonymi pomidorami (lakto-wege)
Pycha! :D Szpinak i suszone pomidory - uwielbiam to połączenie. Zrobiłam wypaczoną wersję - z mrożonego szpinaku, z odrobiną sproszkowanej papryki a nie świeżej, no i bez sera. Posoliłam też szpinak i to sporo - nie wiem, może dodając ser można to sobie darować, chociaż nie sądzę.
Co do zastępników sera: starte migdały wyglądają super, ale mają zbyt delikatny smak; płatki drożdżowe lepiej pasują smakowo, ale za to mniej atrakcyjnie wyglądają. Może należy połączyć pomysły Wojmata i Magdy i je zmieszać ;) Tak czy siak, nawet bez tych dodatków jest pycha!
patrycccja 2010-03-02 16:04:09.508

Ciasteczka bananowo-jaglane (wegańska)
A mnie niestety rozczarowały :( Głównie dlatego, że spodziewałam się czegoś przypominającego ciastka owsiane, takie chrupiące, a one przypominają raczej bardzo gęstą owsiankę... ;) Dodatek jabłek (drobno je pokroiłam) i słonecznika jest super.
patrycccja 2010-02-28 21:47:12.888

Szpinak z cukinią, papryką i makaronem - mniam (wegańska)
Faktycznie fajne danie :) Paprykę z cebulką przysmażyłam mocniej, żeby później cukinii nie trzymać za długo i żeby była lekko chrupka. Czerwona papryka nie tylko ładnie całość ożywia kolorystycznie, ale daje też bardzo fajny, słodkawy kontrast smakowy. A tak nieufnie do tego dania podchodziłam ;) Szpinak oczywiście użyłam w liściach, a po rozmrożeniu trochę go pokroiłam.
patrycccja 2010-02-25 16:15:41.17

Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi (wegańska)
Uwielbiam je, po prostu uwielbiam :)
patrycccja 2010-02-25 13:15:40.48

Avohini = awokado + tahini (wegańska)
Uwielbiam sezam i tahini, dlatego ta pasta bardzo mi smakuje :) Z tahini nawet chyba bardziej niż z sezamem zmielonym na proszek, bo tahini ma wyraźniejszy smak. No ale z pewnością nie wszyscy się ze mną zgodzą - np. mój Wojtek, który w przeciwieństwie do mnie nie lubi kanapek z awokado i gomasio. A gomasio również ma wyraźny, dość dominujący sezamowy smak :) Takim osobom polecam jednak mielony sezam (lub roztarty w makutrze) - delikatny aromat na pewno będzie im bardziej odpowiadał.
patrycccja 2010-02-25 12:23:03.521

Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości (wegańska)
Moja ulubiona wersja: z kalafiorem, cukinią i koperkiem :) Do tego np. trochę zielonego groszku i papryki. Nie miałam pesto ani świeżego koperku, więc oprócz suszonego tymianku dałam mrożony koperek - wypas!
patrycccja 2010-02-24 20:56:15.344

Sałatka ryżowa czosnkowa (ovo-wege)
Użyłam majonez z makaronu wg Andy'ego (http://puszka.pl/przepis/2891-majonez_z_makaronu_wg_andy_ego.html), który sam w sobie jest idealnie czosnkowy. Z pomidorem o wiele lepsze, ma pełniejszy smak :)
patrycccja 2010-02-22 16:33:36.833

Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego (wegańska)
Efekt przerósł moje oczekiwania, zarówno jeśli chodzi o smak jak i konsystencję! Na 3/4 szkl. świderków (nieco ubitych) dałam 1/2 szkl. mleka i 1/4 oleju. Majonez wyszedł gęsty, "puszysty". Nie sądziłam, że uzyskam taki efekt, ale podczas ubijania robił się coraz bardziej puszysty, jak prawdziwy majonez. I to pomimo, że używałam ręcznego blendera, a nie żadnych mieszadeł, które mogłyby wprowadzać do niego powietrze.
Co do smaku to czosnek jest oczywiście bardzo wyraźnie wyczuwalny. Nie do wszystkiego to pasuje i nie każdy lubi. Można go więc pominąć, a zamiast tego dodać łyżeczkę łagodnej musztardy - bardzo dobrze wpływa na ostateczny smak :)
Ci, co tęsknią za jajecznym aromatem, mogą użyć czarnej soli, która ma zapach (i, podobno, posmak) gotowanego jajka. Dlatego jest też zwana solą jajeczną.
patrycccja 2010-02-22 16:06:44.305

Babeczki (mufinki) marchewkowe (wegańska)
1 szklanka oleju? To strasznie dużo :O Niestety w proporcje wczytałam się dopiero robiąc mufiny, bo chyba w ogóle bym się nie brała za ten przepis. Dodałam więc 3/4 szkl. oleju i 1/4 wody, a cukru tylko połowę. Mufiny i tak wyszły tak tłuste, że na dnie formy zostało trochę oleju, i to pomimo papierowych papilotek...
Trzeba jednak przyznać, że są przy tym naprawdę smaczne - wiórki kokosowe i inne dodatki są super! Choć ja oprócz ostrej redukcji ilości oleju jeszcze bardziej zmniejszyłabym ilość cukru ;)
patrycccja 2010-02-19 18:32:35.498

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami (wegańska)
Zgadzam się a Agą, pycha :D Też zrobiłam bez majeranku. Pierwszy raz w życiu ;) Brakowało mi tylko proporcji w tym przepisie. Poszukałam w necie i znalazłam przeróżne - na 0,5 kg kapusty jedni dają drugie tyle pieczarek, inni 200g. Ja wzięłam 0,5 kg i średnią cebulę i moim zdaniem tak jest super.
Druga wątpliwość to ile gotować kapustę... może to lamerskie, ale nie wiedziałam :) Znalazłam gdzieś, że 40-50 min., ale szczerze mówiąc po 20 i 40 min. była prawie taka sama. Podzielcie się własnymi doświadczeniami.
patrycccja 2010-02-17 16:53:59.23

Ciecierzyca po hindusku (na ryżu) (wegańska)
Wiesz co, po pierwsze tak było w oryginale :) Po drugie olej sezamowy też może być zimnotłoczony albo rafinowany. Tutaj użycie 2 łyżeczek jasno wskazuje, że chodzi o rafinowany, czyli nadający się do smażenia. Zimnotłoczony ma o wiele silniejszy aromat i w takiej ilości wystarczyłby do przyprawienia wanny ciecierzycy ;D
patrycccja 2010-02-17 11:41:14.364

   36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas