7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Czerwony gulasz pieczarkowy

Potrawa przypomina trochę w smaku popularnego strogonoffa.

Średnia ocena: [4.6 z 14 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 kg pieczarek
2 spore papryki
2 duże cebule
1/2 puszki groszku konserwowego
kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobań)
olej słonecznikowy
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól
pieprz czarny mielony
papryka w proszku (ostra lub słodka - w zależności od upodobań)
zioła: bazylia, oregano, tymianek (co kto lubi)

Przygotowanie:

W rondlu lub garnku o dość grubym dnie rozgrzać nieco oleju słonecznikowego. Wrzucić cebulę pokrojoną w półtalarki. Gdy cebula trochę się zeszkli, wrzucić pokrojony drobno czosnek oraz dosypać soli, pieprzu i papryki w proszku. Chwilę podsmażyć, a następnie dorzucić pokrojone pieczarki (w grube plasterki albo ćwiartki).

Przemieszać wszystko, przykryć i dusić na średnim ogniu. Pieczarki puszczą sok i zmniejszą objętość. Kiedy będą średnio-miękkie (kilka minut), wrzucić pokrojoną (w paseczki lub kostkę) paprykę (najlepiej różnokolorową). Dusić kolejne kilka minut, w zależności od tego, czy lubimy miękkie czy chrupkie warzywa. Na koniec wrzucić groszek i zaprawić koncentratem pomidorowym. Wsypać zioła.

Gotować jeszcze około 3 minut, żeby smaki przeszły sobą, mieszając od czasu do czasu, bo może się przypalać. Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku. I gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

Smakuje podawane z makaronem. Z ryżem lub chlebem pewnie też jest dobre :)
Nadesłał(a) bartolome, dnia: May 3, 2007
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Muszę powtórzyć, bo robiłam dość dawno. Bardzo dobre, podaliśmy razem z kaszą i surówką.
sunflower_ren Apr 25, 2012

Dobre! Tylko niechcący zamiast słodkiej papryki dodałam ostrej. Ale po dodaniu koncentratu nie było jej tak bardzo czuć, na szczęście :)
Zanetak May 9, 2011

Hm, "co kto lubi" to chyba najbardziej kłopotliwe określenie. Uczę się dopiero gotować i nie za bardzo wiem jakie przyprawy dawać, jak je łączyć i po to zaglądam do przepisu :)
pozdrawiam
~Kasia Oct 26, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kolorowy gulasz warzywny z fasolką czerwoną (wegańska)
Wegetariański gulasz (lakto-wege)
Gulasz vegulasz (wegańska)
Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany (wegańska)
Gulasz sojowy z fasolą (wegańska)
Gulasz fasolowo-grochowy (wegańska)
Gulasz z boczniaka z papryką (wegańska)
Gulasz z boczniaków i papryki (wegańska)
Gulasz sojowy na ostrrro (wegańska)
Gulasz z okry i cukini (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas