puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
patrycccja : komentarze użytkownika
Lekkie, pyszne, razowe naleśniki (wegańska)
Kurcze, przepisy z książki Klapera są zazwyczaj niezawodne i naprawdę fajne. Z tym jednak, muszę przyznać, jest coś nie tak. Na pewno w cieście brakuje soli, ale i konsystencja jest nie teges - taka... ciapowata. Ogólnie duże rozczarowanie. Może coś w czasie tłumaczenia/ przepisywania się pokaszaniło... w tej formie jaka jest powyżej na pewno nie polecam.
patrycccja
2010-10-31 13:20:49.025
Sałatka owocowa ze świeżych owoców z cynamonem (całoroczna) (wegańska & RAW)
Ja od jakiegoś czasu nie mieszam już cynamonu z sokiem tylko oprószam nim równomiernie owoce i mieszam. Nie sypię w jedno miejsce, bo porobią się "grudki".
patrycccja
2010-10-31 09:38:58.302
Pasta z bobu i szpinaku (wegańska)
Robiłam bez serka i manny, a zamiast kminku, którego nie znoszę, dałam gałkę. Wyszło b. smaczne, ale drobne włókna ze szpinaku właziły między zęby :o Trochę to irytujące ;)
patrycccja
2010-10-30 23:57:41.639
Kasza gryczana z dynią i pieczarkami (wegańska)
Hyhy, u mnie jeszcze nie czas na to danie, bo teraz zawsze robię wersję z pomidorami - póki jeszcze jest sezon pomidorowy :) Ale szklanka kaszy starcza chyba na 3-4 porcje. Z dynią, taką pokrojoną już w kostkę, celowałabym gdzieś w ok. 1,5 l. Dużo zresztą zależy od tego, kto czego więcej woli. Ja lubię dużo warzyw, ale kaszę też uwielbiam, więc tutaj... wszystkiego chcę DUŻO ;D
patrycccja
2010-10-29 19:17:49.702
Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska)
A czemu nie chcecie użyć octu? Nawet jabłkowego?
patrycccja
2010-10-29 19:03:27.803
Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem (w słoikach) (wegańska)
Zachwycił mnie ten przepis, bo nie dość że wreszcie coś bez octu (powiedziałabym że w zalewie własnej, bo ta oliwa to też tylko dodatek) to jeszcze z pieczonej papryki, która po prostu uwielbiam! :) Kiedyś się dziwiłam - że tez ludziom chce się z tym babrać, piec, obierać... ale jak spróbowałam, to już wiedziałam :D Mam nadzieję że taka ze słoiczka będzie bardzo podobna do świeżo upieczonej - wystarczy raz się poświęcić, a później pieczona papryka na wyciągnięcie ręki... mmmm :)
PS: Miałam wątpliwości czy nie będzie za mało zalewy - ale soku z pieczenia papryki jest tyle, że starcza z zapasem.
patrycccja
2010-10-28 16:55:58.41
Dynia pieczona czosnkowa (i ew. pasta z dyni) (wegańska)
Rety, Kordonia, dyni się tym olejem nie zalewa, tylko dodaje odrobinę i miesza i miesza, żeby cała się nim oblepiła :) Ja robiąc 1 kg dyni jak dałam 1/4 szkl. to max., a to przecież 4 łyżki oleju - na 1 kg dyni! Olej ma tylko rozmieszać czosnek i zapobiec wysuszaniu wystających kawałków dyni. No ale bez niego, jak widzę, też się da, więc luz :) Pisze to w zasadzie ku przestrodze kolejnych osób :)
patrycccja
2010-10-27 18:20:10.537
Dynia pieczona czosnkowa (i ew. pasta z dyni) (wegańska)
Moim zdaniem dałaś za mało sosu sojowego. Można oczywiście posiłkować się też solą, nawet już po upieczeniu. Dynia lubi może nie dużą, ale słuszną ilość soli. Właściwie sama sól wystarczy, żeby pieczona lub duszona była pyszna, choć czosnkowa przebija dla mnie wszystko :)
patrycccja
2010-10-26 17:57:22.819
Sernik z tofu z brzoskwiniami (wegańska)
Ala, sam proszek się dodaje :)
patrycccja
2010-10-24 22:40:58.832
Z borówek czerwonych dżemik z gruszkami (wegańska)
Wyszło pycha! Marzę o naleśnikach z takim dżemikiem. Jeden słoiczek zostawiłam i ciągle go dziś podjadam :) Wyszedł pyszny i bardzo aromatyczny.
Brakowało mi precyzji przepisu, ale jakoś poszło. Zrobiłam z 1/2 kg borówek i ponad 1/2 kg gruszek (objętościowo gruszek i tak było mniej). Dusiłam/odparowywałam całość blisko godzinę, bo borówki zawierają dużo wody. Później potraktowałam blenderem, dorzuciłam resztę gruszek i dodałam 6 łyżek cukru (moje gruszki niestety były mało słodkie :/ a borówki dość cierpkie), dusiłam jeszcze z 15 min. do uzyskania odpowiedniej gęstości. Wyszło 6 słoiczków po 200 ml. Muszę jeszcze dorobić, koniecznie :)
patrycccja
2010-10-24 22:26:42.433
Makaron z bakłażanem, pomidorami i natką (wegańska)
Pycha, pycha, pycha! Lubię natkę, choć raczej jako niewielki dodatek. Ale tutaj... im więcej natki, tym lepiej! Do bakłażana i kluch, przynajmniej w takim wydaniu, pasuje geeeeenialnie. Zajadamy się tym dość często :D
patrycccja
2010-10-21 19:06:52.559
Pieczone buraki z papryką i cebulą - do słoików (wegańska)
No dobra, sama też się wzięłam za ten przepis. Na 1 szkl. octu jabłkowego 5% dałam 1 szkl. wody. A na 2 kg buraków 1 płaską łyżkę soli i 2 cukru - mimo wszystko to naturalne konserwanty, a wolę doprawić teraz niż po otwarciu. Z 2 kg buraków wyszło mi 8,5 dżemówki (po 370 ml).
patrycccja
2010-10-19 22:31:27.295
Buraki z papryką i cebulą (na zimę) (wegańska)
Zrobiłam, ale ilość cukru zmniejszyłam o ponad połowę - spróbowałam "na świeżo" i nie sądzę, żeby było potrzeba więcej. Póki co wszystko wygląda bardzo zachęcająco :)
PS: Maszynki do mielenia też nie mam, więc paprykę pokroiłam w drobną kostkę, a cebulę posiekałam cieniutko.
patrycccja
2010-10-18 18:30:53.087
Sos słodko-kwaśny z pomidorami i ananasem (wegańska)
Pyszności! :) Głosuję za zestawieniem: ryż + podsmażone/ugotowane na parze warzywa + smażone tofu :D
patrycccja
2010-10-15 16:22:42.441
Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi (wegańska)
Irokezik91 może mieć rację. Chociaż przyznam, że z siostrą robiłyśmy je już wiele razy, i nigdy nie miałyśmy tego typu problemów. A nigdy nie zwracałyśmy uwagi na odmianę ;)
Mam jeszcze inny pomysł - zmiksowane (np. blenderem) ziemniaki robią się mega kleiste. Może część dobrze by było zmiksować?
patrycccja
2010-10-14 20:03:12.839
Dynia marynowana - kompot z dyni (wegańska)
Wielkie Testy rozpoczęte. Zrobiłam kilka partii z 2 odmian dyni, jedne wg. proporcji inne z trochę zmienionymi. Już nie mogę się doczekać efektów - zobaczymy która wersja najlepsza :D Podobno z marynatami trzeba czekać co najmniej 4 tygodnie...
patrycccja
2010-10-12 18:56:56.62
Zielona zupa-krem cukiniowo-brokułowa (wegańska)
Znaczy nie dodajemy ani odrobiny wody, a po wrzuceniu warzyw w ogóle nie gotujemy ani nawet nie podgrzewamy?
patrycccja
2010-10-10 12:04:36.972
Pieczone buraki z papryką i cebulą - do słoików (wegańska)
Nie mam dużego doświadczenia w przetworach, ale do tej pory prawie zawsze używałam octu jabłkowego i wszystko było w porządku. Sól i cukier to też konserwanty - utrudniają, a w pewnym stężeniu nawet uniemożliwiają rozwój żywych organizmów (np. pleśni).
patrycccja
2010-10-08 15:24:08.152
Kalafior duszony z czosnkiem i natką (wegańska)
Ja robiłam do tej pory uproszczona wersję: http://puszka.pl/przepis/2592-kalafior_z_patelni.html - uwielbiam! Musze spróbować z czosnkiem i natką :)
patrycccja
2010-10-06 17:22:05.8
Naleśniki z pieczarkami (wegańska)
Szklanka mąki to 170 g (17 dag) - w temacie przeliczników polecam http://puszka.pl/txt/przelicznik.jsp Naleśniki robię z tego przepisu: http://puszka.pl/przepis/4233-nalesniki_w_10_minut.html
patrycccja
2010-10-05 18:26:40.072
Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska)
Ja w tym roku robiłam bez mamy i popełniłam inny błąd: miałam za mało liści wiśni, więc w części dałam liście chrzanu, ale ilości korzenia chrzanu już nie zmniejszyłam... Twarde i chrupkie są, ale chrzan też bardzo dobrze czuć ;)
PS: Cieszę się że się nie poddałaś i dało się upchnąć :)
patrycccja
2010-10-05 18:18:03.824
Dżem dyniowo-jabłkowy (wegańska)
Powiem tak: ja mam stalowy garnek z podwójnym dnem, zawsze robiłam w takim i ogromnie go sobie chwalę. Polecam, bo po prostu sprawdza się, również przy codziennym pichceniu. O wiele mniejsze jest prawdopodobieństwo przypalania/ przywierania, bo ciepło rozchodzi się bardziej równomiernie. A nie musi być to designerski garnek, gdzie płacisz za wygląd i markę.
patrycccja
2010-10-05 16:07:54.199
Mus jabłkowy (bez cukru) (wegańska)
Może dlatego że są modyfikacją tego przepisu... Np. http://puszka.pl/przepis/5337-mus_jablkowy_kokosowo-waniliowy-hit_.html - co zostało jasno zaznaczone poprzez podanie źródła :)
patrycccja
2010-10-04 22:01:04.673
Prażone pestki (posypka) (wegańska)
Ja tez używam do przeróżnych dań - do kanapek akurat jeszcze nigdy ;) Zupy krem to klasyka. Drugie najczęstsze zastosowanie to drugie dania, np. sos z bakłażana, pomidorów i ew. innych warzyw. A do puree jak genialnie pasuje! Palce lizać :)
patrycccja
2010-10-04 21:22:19.051
Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe (wegańska)
Tez je ostatnio robiliśmy - są pyszne! Słonecznik ekstra chrupie :)
patrycccja
2010-10-03 21:04:46.734
|