7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

"Tajska" zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i warzywami

Pycha! Zachęcam do eksperymentowania z innymi warzywami, choć dynia z kapustą pekińską świetnie współgrają z całością :) Z ich dodatkiem zupa od razu ładniej wygląda i ma bardziej urozmaiconą fakturę.

Średnia ocena: [4.571428571428571 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4 porcje

1,5 szkl. soczewicy
duża marchewka
porównywalnie duża pietruszka
kawałek pora - zielona część będzie atrakcyjniejsza kolorystycznie (ok. 10 cm)
kawałek dyni (ok. 2 szkl. po pokrojeniu)
4 liście kapusty pekińskiej
puszka (400 ml) mleka kokosowego (niezbyt rozwodnionego - najlepiej ok. 60%)

2-3 łyżki oleju do smażenia
4 szkl. wody
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
sól - ok. 4 płaskich łyżeczek
pieprz
chili - 2-3 szczypty lub więcej
ew. inne przyprawy do smaku, np. imbir, curry, olej sezamowy
ew. natka kolendry do posypania

Przygotowanie:

Warzywa obieramy ze skórki i myjemy. Marchewkę, pietruszkę i pora przekrawamy wzdłuż i siekamy w cienkie plasterki (marchewka może być nieco grubsza). Przesmażamy je w garnku na odrobinie oleju - gaz nie może być za duży, żeby się nie przypaliły. Kiedy lekko zmiękną, marchewka charakterystycznie zjaśnieje, zalewamy wodą i niech zacznie się już gotować.

W tym czasie obieramy dynię i kroimy w niedużą, dość cienką (ok. 1 cm) kostkę. Kapustę pekińską siekamy w dość duże kawałki, tym większe im dalej od "głąba" (do 3-5 cm). Dodajemy do zupy razem z soczewicą, uzupełniamy wodę tak, żeby przykrywała warzywa, mieszamy i gotujemy 10-15 minut. Czerwoną soczewicę łatwo rozgotować, więc uważamy.

Dodajemy mleko kokosowe, koncentrat i przyprawy. Przy podanych proporcjach wyjdzie aromatyczna, ale delikatna w smaku zupa.

Można ją dodatkowo zakwasić większą ilością soku z cytryny (lub limonki), dodać więcej chili lub curry dla ostrości (mleko kokosowe znacznie łagodzi ich smak) albo kilka kropel oleju sezamowego dla charakterystycznego, wytrawnego aromatu. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Trudno ją dostać, ale zupie świetnie też zrobi trawa cytrynowa.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-03-11 17:19:58.174
Źródło/autor przepisu: na bazie zupy curry z czerwonej soczewicy, pomidorów i mleka kokosowego
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Hauadaj, fakt, ta zupa jest nieco orientalna w smaku, ale na spokojnie i bez trudno dostępnych składników :) Jak chcesz pojechać na całego to przede wszystkim świeży imbir, trawa cytrynowa i listki kolendry! Plus ew. odważniej z chili. Cudowności, palce lizać :)
patrycccja 2013-10-04 20:43:56.999


Bardzo smaczna, ale spodziewałam się bardziej egzotycznego smaku, muszę pokombinować z przyprawami następnym razem.
hauadaj 2013-10-04 15:35:44.987


bardzo dobre
pixi 2013-09-25 21:25:47.316

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki (wegańska)
Zupa-krem z czerwonej soczewicy z ziemniakami i mlekiem kokosowym (wegańska)
Jesienna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, curry i imbirem (wegańska)
Nudle z warzywami w tajskim stylu (wegańska)
Zupa-krem dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa-krem kukurydziana z curry i mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - delicje! (wegańska)
Zupa-krem z brokułów z mlekiem kokosowym (wegańska)
Makaron ryżowy z warzywami w sosie na mleku migdałowym i oleju kokosowym (wegańska)
Brązowy ryż z warzywami w sosie na mleku migdałowym i oleju kokosowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas