7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pasztet sojowy z pieczarkami, tofu, kiszoną kapustą i warzywami

Pasztet wegetariański wymyśliłam sama i od 13 lat ciągle go piekę dla mojej mamy, która jest mięsożercą. Bardzo smakuje jej i całej rodzinie. Oczywiście jemy go na święta z chrzanem na zimno.

Średnia ocena: [5.0 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [14]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2 formy keksowe (30 cm długości)

3 puszki odsączonej soi
600 g pieczarek
600 g mocno odciśniętej kwaszonej kapusty
350 g tofu
4 duże cebule
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
parę kulek ziela angielskiego
liść laurowy

2 zwykłe bułki
sos sojowy
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki przecieru pomidorowego
gałka muszkatołowa
pieprz
papryka
chilli
jarzynka
sól
0,5 szklanki mąki
4 łyżki oleju sojowego
2 łyżki tartej bułki do wysypania formy

Przygotowanie:

Jarzyny gotujemy na miękko z paroma kulkami ziela angielskiego, listkiem laurowym i solą. Do usmażonej na złoto cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i solimy.

Przekręcamy rzez maszynkę soję, pieczarki z cebulą, kwaszoną kapustę, ugotowane jarzyny (bez listka laurowego i ziela), starte na drobnej tarce tofu oraz wcześniej namoczone i odciśnięte bułki. Można zemleć 2 razy. Do masy dodajemy sos sojowy, przyprawy (można dodać swoje przyprawy, aby tworzyły własny ulubiony smak). Dokładnie mieszamy dodając 0,5 szklanki mąki i 4 łyżki oleju sojowego.

Całość wykładamy do wcześniej wysmarowanej olejem i posypanej tartą bułką głębokiej blachy i pieczemy ok. 1,5-2h. Kroimy dopiero po dokładnym wystudzeniu. Świąteczny pasztet gotowy.

Wskazówki i uwagi:

Składniki powinny być dokładnie zmielone i dokładnie wymieszane.
Nadesłał(a) mikki, dnia: Aug 26, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

dobre tofu ! vegevege.pl/category.php?id_category=15
~tario Dec 7, 2015


trochę zmodyfikowałam przepis, ograniczając się do soi, warzyw i kapusty kiszonej. DOSKONAŁY! Kiszona kapusta to najlepszy pomysł na świecie!
hauadaj Apr 18, 2014


przepyszny! smakuje całej rodzinie, również mięsożercom.
Marcela Oct 31, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasztet sojowy z pieczarkami (ovo-wege)
Pasztet sojowy z cukinią i pieczarkami (wegańska)
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami (wegańska)
Krokiety z tofu i kapusty kiszonej (wegańska)
Pasztet wigilijny - sojowy z tofu i suszonymi grzybami (ovo-wege)
Farsz - soczewica, pieczarki, por, kapusta kiszona (wegańska)
Kotlety z kaszy gryczanej, tofu i kapusty kiszonej (wegańska)
Stir fry z zielonych warzyw z pieczarkami i tofu (wegańska)
Pasztet z fasoli lub soi z warzywami, pieczarkami i suszonymi grzybami (wegańska)
Pasztet z pieczarek (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas