7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Farsz lub sos: pieczarki w śmietanie słonecznikowej

Potrawa także dla dorosłych. Dzieciom raczej podawać po 2 roku życia. Nam sprawdziła się jako farsz do naleśników i jako sos.

Średnia ocena: [4.5 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

0,5 kg pieczarek
oliwa/olej do smażenia
sól
3-4 łyżki zmielonych ziaren słonecznika + 1 szkl. wody
2 łyżki mąki pszennej razowej lub 1 łyżka białej
ew. 0,5 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w plastry. Posolić, wrzucić do garnka na rozgrzany olej i dusić bez przykrycia. Ziarna słonecznika zmielić i rozpuścić w szklance wody.

Po 10-15 min. pieczarki zmiękną, wydadzą piękny aromat. Wtedy należy zabielić je zmielonym słonecznikiem i mąką również rozprowadzoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Do sosu można też dodać natkę pietruszki.

Wskazówki i uwagi:

Powinno wyjść gęste. Nie polecam przyprawiania np. ziołami, bo skutecznie zabiją smak grzybów.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: Jan 17, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi pyszne. Do tego szybkie, proste i niedrogie:).
zielenina Aug 15, 2014


Wow, to działa! Miałam opory, czy smaki będą pasować, ale komentarze takie pozytywne... więc spróbowałam i wyszło super :) Słonecznik zmieliłam w młynku do kawy i wraz z dodawaniem wody faktycznie zaczął przypominać śmietanę. I nie miał proszkowej faktury, czego się obawiałam :)
patrycccja Apr 2, 2012

Fajny przepis, na pewno jeszcze skorzystam:)
veganjihad Jan 16, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieczone pieczarki w sosie słonecznikowym (wegańska)
Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW)
Brokuły w słonecznikowym sosie (lakto-wege)
Sos pomidorowo-słonecznikowy (wegańska)
Sos słonecznikowy z dodatkiem pomidorków (wegańska)
Farsz do naleśników ze szpinaku z żółtym serem i śmietaną (lakto-wege)
Orkisz z oliwkami i sosem pomidorowo-słonecznikowym (wegańska)
Sos grzybowy na zasmażce i śmietanie (lakto-wege)
Farsz - soczewica, pieczarki, por, kapusta kiszona (wegańska)
Lasagne z pomidorowym farszem z pieczarkami i granulatem sojowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas