
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Zupa "kapuściana" (wegańska) ale kostki rosołowe są chyba w ogóle niewegetariańskie, choć chyba zależny jakie. Przeczytajcie skład, to się dowiecie dlaczego. Zresztą te przyprawy do zup pogarszają ich smak, jeśli chcemy intensywny aromat to nie dodajemy żadnych glutaminowych przypraw tylko więcej warzyw. Jak robię jakąś zupę, to więcej jest warzyw niż zupy :) ~ktoś 2009-04-23 13:42:15.771 Marmolada z bananów (wegańska) A po jakim czasie można zajadać? :-) I gdzie to trzymać po przelaniu? Do lodówki od razu chyba nie bo za ciepłe... ~niuton 2009-04-23 12:20:34.44 Karczochy z ziemniakami, cebulą i marchewką (ovo-wege) gdzie można kupić karczochy w naszym pięknym kraju? jeszcze się nigdy z nimi nie spotkałam. Może ktoś wie kiedy jest na nie sezon? zosia 2009-04-22 20:51:09.839 Koktajl bananowo-kawowy (wegańska & RAW) Zaparzyłam filiżankę sypanej kawy i dodałam do bananów i mleka. Pycha! arahja 2009-04-22 19:17:24.802 ![]() Pyszności!!! Sam, z serkiem i rzodkiewkami, z pastami i ......słów mi brak. Chciałoby się go jeść bez przerwy. Dana 2009-04-22 13:56:38.438 ![]() Potwierdzam poprzednie, super pozytywne komentarze. Dana 2009-04-22 13:54:25.679 Ciasto marchewkowe - niby piernik (wegańska) proponuję nie ograniczać się tylko do cynamonu - do ciasta marchewkowego dodaję jeszcze łyżkę utłuczonych w moździerzu goździków, pół łyżeczki gałki muszkatułowej, łyżeczkę kardamonu, kilka utartych ziarenek ziela angielskiego, odrobinę pieprzu, czasami anyż. Zachęcam! zosia 2009-04-21 10:38:47.528 ![]() Super extra łatwy przepis - no i bardzo smaczny chlebek:) w sam raz dla takiego amatora jak ja; jeszcze dobrze nie ostygł a już połowy nie ma:)Polecam!!! pidzamaa 2009-04-20 22:07:32.1 Quinoa + brokuł z porem i papryką (wegańska) Bardzo dobre, nie dodałam co prawda papryki, dodałam trochę sosu sojowego i mielonego siemienia. Cytrynka 2009-04-19 22:08:57.802 ![]() Jako panierka dobrze pasują do tego rozdrobnione migdały - wtedy smakuje tak orientalnie ;) Mja 2009-04-19 16:06:46.462 ![]() skoro grochowe puree to zmielony suchy groch, to dla leniwców takich jak ja polecam użyc mąkę z ciecierzycy :) aga 2009-04-19 10:42:10.405 Imbirowe tagliatelle z dynią (ovo-wege) jajco- olej + wiecej maki i do teog odpowiednie proporcje wody :D przynajmniej ja tak czasem robie :P ~Silverka 2009-04-17 18:57:13.233 ![]() Poza tym co jest w przepisie dodałam suszoną miętę i odrobinę koncentratu pomidorowego. Też nie potrafiłam dostać liści winogron (znalazłam tylko gotowe już faszerowane...), więc zapiekankę przełożyłam liściami kapusty od góry i dołu, a resztę kapusty, która mi została posiekałam w drobne paski, poddusiłam z cebulką i dodałam do zapiekanki. W ten sposób wydaje mi się bardziej pełna. Obiadek był udany! ryfka 2009-04-17 16:59:42.672 ![]() Patryniu, po latach przypomniały mi się jeszcze dwa tajemne składniki, podnoszące walory smakowe: 1-2 jabłka starte i dodane do warzyw oraz musztarda jako przyprawa Dana 2009-04-17 15:33:01.786 ![]() Potwierdzam, działa :) Tylko kokardek nie polecam gotować tym sposobem - mają zbyt grube środki, żeby ładnie, równomiernie się ugotowały i we wnętrzu pozostają surowe (białe). Ale dla innych rodzajów makaronów się sprawdza :) patrycccja 2009-04-16 20:35:26.721 Pokrzywowy farsz do naleśników (lakto-ovo-wege) Zrobiłam, było nawet niezłe, chociaż nie równa się szpinakowi w tym wydaniu ;> efedrina 2009-04-16 16:35:55.338 Tempura (wegańska) Ale frytki, żeby ziemniaki nie były surowe smaży się trochę dłużej- w tym czasie ciasto by się raczej przypaliło, a tu chodzi raczej o takie delikatnie ozłocone zewnętrze i nie surowe wnętrze nam. efedrina 2009-04-16 16:28:52.376 ![]() Zapiekanka bardzo dobra. Zrobiłam prawie dokładnie według pierwszego przepisu z tą tylko różnicą, że słonecznik uprażyłam, a pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę i zmieszałam z całością. Pycha! Myślę, że tak przygotowana kasza świetnie nadawałaby się jako farsz np. do bakłażanów, papryki czy dużych kapeluszy pieczarek. Muszę kiedyś wypróbować. ryfka 2009-04-16 14:59:04.296 Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska) Kurczę, wrzuciłam przepis w piątek, zaraz jak upiekłam i miałam nadzieję, że pojawi się szybko i ktoś jeszcze zdąży zrobić na święta:D Ale to ciasto jest tak pyszne, że można je jeść przez cały rok:P Olga 2009-04-15 21:24:19.205 ![]() Można się nabrać bo w smaku z tego co pamiętam to przypomina rybę w occie :D Bananusiek 2009-04-15 15:15:46.636 Tempura (wegańska) Nie rozumiem dlaczego tak piszecie, nie trzeba niczego wcześniej gotować, to sie robi w gorącym tłuszczu, przecież gdy robimy frytki nie gotujemy wcześniej ziemniaków... polecam też twarde części kapusty :-) ~sangria 2009-04-15 14:27:32.855 Zupa po mediolańsku (wegańska) Proponuje kostkę bulionową dla wegetarian lub wegan, bo podana wcześniej przeze mnie "bulion oliwa z oliwek" niestety zawiera glutaminian sodu. Ten związek nie należy do zdrowych dodatków, więc lepiej go unikać. ~bulek_nologin 2009-04-15 12:45:37.653 Gofry bananowe (wegańska) Zjadłabym.... Ale nie mam gofrownicy;-( ~milka 2009-04-13 17:15:13.295 ![]() milka, to jest naprawdę proste: ciasto powstaje z suchej masy dzięki temu, że namięka sokiem z jabłek. Zobacz mój przepis, właściwie taki sam, tylko dokładniej opisany i ze zdjęciem: www.puszka.pl/przepis/44-szarlotka_wandy_sypana_.html Ty dodałaś półtorej szklanki oliwy... strasznie dużo tłuszczu, jak na mój gust :/ Ja dodaje tylko kilka łyżek do wierzchniej warstwy. patrycccja 2009-04-12 19:43:02.73 Lasagne szpinakowa z groszkiem i fasolą (wegańska) Zrobiłam lasagne, tylko nie dodałam fasolki, zrobiłam jeszcze sos, no i już niewegańsko dodałam ser żółty. Wyszło pyszne i sycące. Zdecydowanie polecam, przepis świetny! justay 2009-04-12 19:20:03.379 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |