7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Quinoa + brokuł z porem i papryką

Średnia ocena: [4.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

szklanka quinoa
brokuł
pół dużego pora (lub cały mały por)
dwie papryki
olej do smażenia
ew. sól

Przygotowanie:

Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy aż będzie "prawie ugotowany". Wyciągamy z wody. Pora i papryki kroimy w paseczki. Smażymy najpierw pora, potem, jak troszkę się zacznie "rozwalać", dorzucamy paprykę i brokuła. Smażymy wszystko nie za długo, żeby było dalej jędrne, świeże i smaczne.

Qinoę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (czyli szklanka quinoi, 2 szklanki wody, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, a potem ostawiamy na kilka minut). Podajemy razem.

Wskazówki i uwagi:

Ja tego niczym nie przyprawiam, ew. solą.

"Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej. Od pradawnych czasów było uprawiane przez Indian Inka. Niezwykle przez nich cenione, zostało nazwane "matką zbóż". Rosło na wysoko położonych tarasach, niemal pod szczytami niebotycznych Andów, a dzięki swoim właściwościom pomagało przezwyciężyć wpływy niesprzyjającego, chłodnego i wietrznego klimatu. Quinoa rozgrzewa i wzmacnia całe ciało. Zalecane szczególnie osobom ze skłonnościom do przeziębień. Posiada smak słodki i kwaśny, jest termicznie ciepłe i wzmacnia nerki. W porównaniu z innymi zbożami, quinoa posiada największą zawartość białka. Zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Stanowi bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Polecane w połączeniu z innymi zbożami lub w postaci mąki. Doskonałe dla wegetarian, zwłaszcza w zimie tęskniących do odżywczego i dodającego sił pożywienia."
- opis ze strony jednego z producentów: Bio-Avena
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2008-10-30 05:11:31.037
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

dodałam jeszcze podprażonego słonecznika, curry i pieprz cytrynowy <3
kiń 2013-02-16 13:24:16.246

Bardzo dobre, nie dodałam co prawda papryki, dodałam trochę sosu sojowego i mielonego siemienia.
Cytrynka 2009-04-19 22:08:57.802

fajne danie :) dodalm tylko groszek zielony bo mialam otwarty :D nie mialam dzis pomyslu na quinoe a tu prosze :) dzieki za przepis.
Silverka 2009-01-21 11:00:38.251

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Cannelloni (brokuł, papryka, por) (wegańska)
Brokuł z porem (wegańska)
Quinoa z czarną fasolą, cukinią, papryką i cebulą (wegańska)
Quinoa ze smażoną marchewką, papryką i innymi warzywami (wegańska)
Sałatka z brokułów z papryką, pomidorami i fetą (bez ograniczeń)
Tofu z kalarepką, papryką, porem i nerkowcami (z woka) (wegańska)
Surówka z groszku i kukurydzy z porem, jabłkiem i papryką (wegańska & RAW)
Sałatka z kukurydzą, papryką, porem i kiełkami fasoli mung (wegańska)
Fenkuł z quinoa i warzywami (wegańska)
Smażona quinoa z warzywami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas