
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Papka z pomarańczowej soczewicy z konserwową fasolką i groszkiem (wegańska) A teraz najważniejsze pytanie: ILE DAĆ WODY??? ~Jacek 2012-06-25 13:32:16.188 Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska) Mam pytanie, robiłam według przepisu, miksowałam i miksowałam i rzadki wyszedł - smakiem to i owszem ale konsystencją to nijak się ma do majonezu... Czy miksować dalej, czy mogę dodać np. mazeinę? Wszelkie porady mile widziane a2na 2012-06-25 12:31:18.583 Naleśniki w 10 minut (wegańska) spróbowałam, wyszły rewelacyjnie, zrobiłam z mleka sojowego waniliowego z biedronki :) można jeść bez dodatków, pycha! asiaczek24 2012-06-24 22:24:59.404 Szybka czerwona fasola z tofu - danie z patelki (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Raszka 2012-06-24 20:38:45.095 ![]() Zapytałam na Fejsie i na pewno syrop był za gorący albo margaryna za zimna, przy czym prawdopodobnie "większe znaczenie ma tu temperatura syropu niż margaryny". Syrop powinien być płynny, ale zimny. Ogólnie zasada przy robieniu kremów "maślanych" jest taka, że wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę. Dla pewności warto też dodawać karmel do margaryny po łyżeczce. No, to kompilacja wszystkich rad, jakie dostałam :) Ktoś polecił też tą stronę: news.bbc.co.uk/dna/place-lancashire/plain/A1090630 - generalnie chodzi o badanie temperatury karmelu bez termometru, przy czym różnym temperaturom odpowiada różna zawartość wody w karmelu, co przekłada się też na jego właściwości i zastosowania. Z załączonej tabelki widać, że do zrobienia kremu potrzebujesz karmelu o najniższej temperaturze, żeby zachował stan płynny. Stąd wniosek, że cukier należy podgrzewać tak krótko, jak się tylko da. Szkoda, że przepis o tym nie wspomina.... Ale mam nadzieję, że powyższe rady się przydadzą i następnym razem wszystko się uda :) Daj znać, jeśli jeszcze raz się podejmiesz zadania :) admin 2012-06-24 20:22:41.863 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() anatemka 2012-06-24 16:43:44.188 ![]() mi wyszła z drobinkami ale tylko dlatego że nie moczyłam tylko uprażyłam i zalałam wrzątkiem i krótko blendowałam. ale do zupy pieczarkowej całkiem zacnie tiny 2012-06-24 15:13:21.86 Trójkąciki ze szpinakiem (wegańska) świetny pomysł! ~mart 2012-06-23 21:56:50.104 Smażone pierogi drożdżowe z pieczarkami (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() lasair 2012-06-23 21:41:02.122 ![]() wszystko pieknie ladnie,tylko jak dodalam syrop do margaryny to mi sie zrobil jeden wielki cukierek w margarynie...DLACZEGO? beasingh 2012-06-23 16:22:13.196 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Asiu 2012-06-23 14:30:20.148 ![]() Znakomite! Polecam:) Wg mnie najlepiej wrzucać na mocno rozgrzany olej, a następnie po kilkunastu sekundach zmniejszyć nieco płomień palnika. Dzięki temu powstanie na powierzchni "skórka", która utrzymuje omlet w całości i ułatwia jego przewracanie na drugą stronę. Dana 2012-06-23 14:12:04.057 ![]() ja robię takie masełko z olejem. a poza tym można też zrobić masełko wieloziarniste np. z dodatkiem prażonego sezamu, słonecznika, dynii... konsystencja masła na razie mi nie wyszła, ale świetnie nadaje się do smarowania :) tiny 2012-06-23 13:34:41.432 ![]() sam makaron + brokuły do mnie nie podchodzi, ale makaron z brokułowym sosem już jak najbardziej ;p. najpierw smażę na oliwie cebulkę posiekaną w pióra, dodaję brokuła, duszę razem, podlewam śmietaną owsianą (kilka łyżek), ewentualnie zagęszczam jeszcze mąką kukurydzianą, zagotowuję i przyprawiam. polecam taką wersję ;) majczi 2012-06-23 13:31:50.045 ![]() Rewelacja! Pyszne, kruche, słodkie (może troszkę nazbyt). Jak dobrze, że od razu robiłam z podwójnej porcji! ;) Zastanawiam się nad zmniejszeniem ilości cukru o połowę i zrezygnowaniem z proszku do pieczenia. Tak czy siak - pychotka! ;) Luna7 2012-06-22 22:29:53.835 Sałatka z makaronu, truskawek i bananów (wegańska) Zrobilam dzisiaj dzieciakom, zwlaszcza, ze kolega dzieci przyszedl, mysle uracze ich makaronem inaczej niz normalnie z pomidorami. Zrobilam z tego bardzoej sos w mikserze, niestety zadno nie zjadlo. Nikomu nie smakowalo procz mnie, a uwazam , ze o naprawde PYCHA, trche smak z przedszkola bo mielismy czasem zupy wisniowe pyca, albo makaron z serem i cukrem. No nc, dzisiejsze dzieci sa jakies inne, ciezko im dogodzic, ciagle by jadly to samo. ~krutka 2012-06-22 20:37:41.227 Sernik z tofu czekoladowy - pyszny (wegańska) aż mi ślinka pociekła. ;) muszę spróbować. ~warszawiak 2012-06-22 18:54:06.713 Grzanki francuskie doskonałe na syte śniadanie (lakto-ovo-wege) Lubię to:) ~Fae 2012-06-22 10:00:46.568 Smażone bakłażany marynowane z czosnkiem (wegańska) extra przepis, to stara żydowska potrawa. Oryginal mowi: bakłazana posmarowanego papryką - piec Marynata: + cebula, + pomidory:-) Mysle ze spak jest podobny, palce lizac ~scotla@o2.pl 2012-06-21 23:13:49.572 ![]() mmm,wygląda i brzmi niewiarygodnie pysznie, jak tylko dorwę naturalny jogurt sojowy to od razu zrobię. majczi 2012-06-21 21:59:18.888 ![]() Bardzo smaczna. Lubię takie połączenia smaków. Niestety w Szkocji nie można dostać takich rarytasów, jak ogórki małosolne, nie ma tu nawet jak zdobyć ogórków gruntowych, dlatego dodałam jednego kiszonego, który też całkiem dobrze się komponuje :) ryfka 2012-06-21 19:27:10.295 ![]() Jeszcze jedna uwaga. Dżem ma piękny, intensywny, czerowo-pomarańczowy kolor. Niestety z czasem go traci, staje się coraz bledszy. Najlepiej więc zużyć go w przeciągu 3-4 miesięcy. Później nadal smakuje dobrze, ale wygląda już nie tak atrakcyjnie... patrycccja 2012-06-21 10:57:27.883 ![]() miksujemy młynkiem do kawy Tomasz Nowicki 2012-06-21 09:30:16.215 Babeczki (muffinki) kokosowo-waniliowe (wegańska) Pyszne. Nie zmieniałam nic w przepisie, dałam tylko ocet jabłkowy zamiast white vinegar (bo nie mam i nie wiem co to takiego). Na górę każdej mufinki dałam całą truskawkę. Ładnie wyrosły, ale środku trochę się zapadły, pewnie z powodu mokrej truskawki (nie było zakalca). Po wystygnięciu miały chrupiącą górę i bardzo miękki środek. Zostawiłam 3 mufinki na drugi dzień, do pracy i bardzo zmiękły całe. Właściwie to wtedy były smaczniejsze. Następnym razem chyba będę musiała upiec podwójną ilość :-) Dzięki za przepis. ~Marta 2012-06-21 00:29:16.726 Muffiny bananowe (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() jagienka 2012-06-20 22:15:21.843 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |