7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Szybka czerwona fasola z tofu - danie z patelki

Szybkie, przesmaczne danie, gdy pustki w lodówce ;)

Średnia ocena: [5.0 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

puszka czerwonej fasoli
cebula średniej wielkości
1-2 ząbki czosnku
kostka tofu wędzonego (ok. 250 g)
oliwa z oliwek do smażenia

sól, pieprz świeżo mielony
oregano, czerwona papryka w proszku

Przygotowanie:

Tofu pokroić w zgrabne, niezbyt duże kostki. Podsmażyć na łyżce oliwy, popieprzyć, przesypać do miseczki.

Na (tej samej) patelce zeszklić cebulkę, dolewając nieco oliwy. Dodać całą puszkę fasolki (fasola + sos), wymieszać i zagotować. Posolić, popieprzyć wg uznania, sypnąć odrobiną oregano i szczyptą papryki. Myślę, że z przyprawami można tu poeksperymentować :)

Dodać tofu, wymieszać, wcisnąć ząbek lub dwa czosnku (jeśli ktoś nie przepada - można z niego zrezygnować).

Wskazówki i uwagi:

Podawać np. z makaronem gryczanym (nitki) lub świeżym pieczywem i sałatką z pomidorów.

Bez tofu też jest pysznie.
Nadesłał(a) EwaH, dnia: Mar 28, 2012
Źródło/autor przepisu: Błażej :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

wszystko fajnie ale tej zalewy nie powinno się jeść- dużo sodu i bpa... trzeba z niej płukać fasolę a nie przyrządzać z tego sos :|
~hasa Nov 15, 2016


Pycha! a ja niemądra nie wiedziałam, że tą zalewę można jeść- teraz widzę fasolę w całkiem innym świetle. Dla mnie kluczowe w tym daniu jest zagęszczenie zalewy mąką ziemniaczaną/kukurydzianą, wtedy robi się taki gęsty sosik :D robiłam już parę razy, z tofu i bez, z białej fasoli, z różnymi przyprawami i zawsze było pyszne.
Thuvien Apr 10, 2014

to jest pycha, a na drugi dzień jeszcze lepsze! :D
orzechova Jan 17, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka z czerwonej fasolki i tofu (wegańska)
Pasta z czerwonej fasolki i wędzonego tofu (wegańska)
Szybka pasta na kanapki (z fasolki konserwowej) (wegańska)
Sałatka z czerwonej fasoli (ovo-wege)
Sałatka z czerwonej fasoli i sera (lakto-wege)
Potrawka z jarmużu z fasolką czerwoną (wegańska)
Sałatka z awokado i czerwonej fasolki (wegańska)
Sałatka z rzodkwi i czerwonej fasoli (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką (wegańska)
Prosta pasta z czerwonej fasoli (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas