
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() daltona 2012-07-12 01:36:41.488 ![]() Opis i wskazówki - cudowne:) Wypróbuję:) Inon 2012-07-11 20:44:36.428 Lody arbuzowe (sorbet) (wegańska & RAW) Dana mysle ze jesli najpier wzmiksujesz a pozniej zmorozisz to tego sorbetu nie medziesz mogla zjesc łyzeczka :) ~anonimowy 2012-07-11 16:16:12.216 ![]() Więcej mąki, dobrze kapustę wycisnąć, Można dodać w razie czego bułki tartej. Pozdrawiam :) vegabutik 2012-07-11 09:45:02.526 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ankaopolanka 2012-07-10 19:17:49.91 Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka (wegańska) hej hej :)! czy ktoś z was próbował wymrażać ziarna soi, albo potraktować je mikrofalówką żeby pozbyć się fasolowego posmaku? czekam na nowy zapas soi i wtedy będę coś kombinować, ale zastanawiam się, czy ktoś już podejmował takie próby? ~kajka 2012-07-10 12:49:07.732 ![]() Zrobiłam i wyszedł genialny :) Nareszcie taka konsystencja jaka powinna byc a nie cos ala woda :P Koniec z sojonezem makaronowym - choc byl pyszny nie powiem ale te kalorie :P a teraz bede juz zawsze robic ten - nie dosc ze sie go robi szybko to jest pyszny :) Tylko poszlam w slady blogerki weganskiej i ta koncowke z zyrafy wlozylam na pietnascie minut to zamrazalki - nie wiem czy to cos daje ale tak rozbilam :P no i dalam pol szklanki mleka sojowego zrobionego przezemnie i pol szklanki oleju - troche slonecznikowego troche z pestek winogron,pierwsze wlalam mleko,potem dalam czosnek,lyzeczke musztardy,lyzeczke niecala octu jakblkowego,lyzeczke soku z cytryny ,sol pieprz - troszke pomiksowalam i dolewalam ale nie powoli :P olej i wyszlo ! OpenWorld 2012-07-10 11:33:27.478 Podkład (nie kruchy) do ciasta z warzywami (wegańska) bardzo podoba mi sie Twoj przepis.To takie uniwersalne ciasto,takie lubie najbardziej.Pozdrawiam. ~Ewa 2012-07-09 22:00:48.75 Sernik z tofu z brzoskwiniami (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() panika 2012-07-09 21:36:34.995 ![]() Bardzo smaczne, ale na przyszłość dam dużo mniej granulatu sojowego. PapieroweNozyce 2012-07-09 18:21:21.451 ![]() To mnie kręci! Muszę wypróbować! Dana 2012-07-09 07:14:39.022 ![]() Świetny pomysł!! Szybko się robi, jest tanie i pyszne.Ja dałam 3/4 szklanki mąki zwykłej, tyle samo kukurydzianej i dodałam jeszcze od siebie szczyptę sody żeby bardziej wyrosły i pół łyżki mąki ziemniaczanej.Maczane w ketchupie są jeszcze pyszniejsze:) mermezd 2012-07-08 22:09:43.326 ![]() Ryż z dnia poprzedniego + domowy mus jabłkowy, najlepiej z wanilią i kokosem, to super ekspresowe śniadanie. Smaczne, syte i nawet na upały się nadaje :) patrycccja 2012-07-08 18:55:37.834 ![]() "Sernik kamieniarza" był pieczony z tofu domowej roboty. Jego smak oczywiście był ... prawie bardzo dobry! Z tofu kupowanego był przepyszny... mój ulubiony:)Zachęcam! Dana 2012-07-08 13:58:22.649 Bigos z cukinii (wegańska) Odnośnie wypowiedzi Mja. Jeśli uważasz że nazwa bigos nie pasuje (ze względu na składniki w "oryginalnym" bigosie), to nie powinnaś także proponować nazw ratatouille ( typowy skład to bakłażany,cukinia, papryka pomidory) ani tym bardziej leczo (oryginalne węgierskie leczo to papryka, pomidory i cebula plus smalec i wędzona słonina bez udziału cukini). Jeśli chodzi o szczegółowość. Ale nie czepiajmy się, jak dla mnie może być nazwa bigos. :-D. Pozdrawiam ~Jagienka 2012-07-08 10:19:05.571 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mimikra87 2012-07-07 20:17:40.853 Koktajl (smoothie) zdrowotny z dziko rosnącymi roślinami (wegańska & RAW) Zazu - rzeczywiście chodzi o smak rośliny i jej łykowatość, te młodsze są po prostu smaczniejsze. I nie chodzi tu tylko o to żeby cała roślina była młoda... Sama piję ten koktajl codziennie przez cały rok(mam tą możliwość tu w Paragwaju, gdzie zawsze jest zielono:-)), a np. pokrzywę zbieram zawsze w tym samym miejscu - kiedy zerwę liście z czubka rośliny po jakimś czasie wyrastają w tym miejscu świeże liście i tak mam zapewnione ciągłe młode roślinki. Ale starsze zrywam też chętnie, mam dobry, silny blender i on radzi sobie wyśmienicie nawet z łykowatymi dzikimi roślinami :-) Trzeba je tylko troche dłużej blendować i już :-) A smak koktajlu, gdyby rośliny okazałyby się zbyt gorzkie, można "regulować" większą ilością słodkich owoców. Iwo-na 2012-07-07 18:05:52.373 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2012-07-07 17:18:54.028 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kruszonka 2012-07-07 16:08:36.118 ![]() +odrobina dobrej oliwy do smaku i mamy najlepszą i najprostszą pastę, jaką można wyczarować z awokado :). majczi 2012-07-07 12:48:36.031 Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) Zrobiłam - wyszło świetne! Chociaż z dwóch garści wyszło go bardzo malutko. Ma ktoś doświadczenie z wytwarzaniem tego cuda w większych ilościach? Bo długi termin ważności kusi do zrobienia zapasu : ) ~Gosia 2012-07-07 12:01:23.151 ![]() Dopiero zauważyłam Twój komentarz. Ciasto widzę, że zrobiłaś z innego przepisu, ale w końcu każdy ma swój najlepszy ;) I trochę cieniej przekładałaś ciasto (albo grubsze płaty ciasta miałaś), ale też wyszło fajnie :) Stwierdzam, że do tego przepisu biszkopt musi być jasny, żeby nie przytłumiał kolorów dżemików ;) Luna7 2012-07-07 10:22:26.616 ![]() Hm, młode lepsze, mniej łykowate, smaczniejsze itp. Ale jak nie ma już młodych roślinek pod ręką, to starsze też będą dobre :) Tylko mogą wymagać więcej obróbki (np. u pokrzyw nadadzą się same liście i ew. czubki, a łodygi już będą za twarde), zwłaszcza, jeśli chodzi o dania, a nie wyciskane soki :) Mam trochę przepisów na "dzikie" w profilu, jeśli był(a?)byś zainteresowany/a :) Luna7 2012-07-07 10:17:47.453 ![]() Wiem, że są ciężko dostępne, sama ich wtedy nie miałam, więc użyłam drożdży aktywnych. Też wyszło ;) I dlatego napisałam w poprzednim komentarzu, że z aktywnymi też wychodzi (w sumie po pieczeniu w 180 st. też się robią nieaktywne) ;) Luna7 2012-07-07 10:13:31.98 ![]() Bardzo inspirują mnie przepisy z pokrzywą, mleczem i tego typu "dziczyzną", ale jedno mnie interesuje: czy liście muszą być zbierane tylko od młodych roślinek, czy wiek chwastu nie ma znaczenia? Domyślam się, że młoda pokrzywa ma mniej kwasu, niż starsza, wyrośnięta. Z góry dziękuję za podpowiedź. Zazu 2012-07-06 20:59:25.754 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |