
7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
w tym 4924 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Trójkąciki ze szpinakiemWersja naleśników ze szpinakiem dla najbardziej wybrednych - czyli dzieciaków ;) Doskonałe również na zimno - jako przekąska do szkoły (...i do pracy).
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:naleśniki:
szklanka mleka sojowego szklanka wody mąka pszenna łyżka mąki ziemniaczanej sól cukier nadzienie: szpinak (użyłam mrożonego) cebula czosnek sól pieprz kolorowy Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto na naleśniki łączymy wszystkie składniki.
Mąkę dosypuję zawsze stopniowo i zawsze "na oko" ;) Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Smażymy na patelni teflonowej, bez tłuszczu. Układamy jeden na drugim, aby odparowały i zmiękły. Szpinak przygotowujemy według bardzo prostego przepisu. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju i przesmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek (ok. 4 ząbki). Zgarniamy wszystko na bok patelni i wysypujemy mrożony szpinak. Gdy nieco się rozmrozi mieszamy wszystko i przyprawiamy mała ilością soli i sporą ilością pieprzu kolorowego. Na połowę naleśnika nakładamy szpinak i składamy tradycyjnie "na dwa". Powstałe trójkąty wkładamy do tostera i zapiekamy, aż lekko się zarumienią. Wskazówki i uwagi:Robiłam także wersję z pomidorowym pesto i serem - podałam na zimno. Polecam:)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
świetny pomysł!
~mart Jun 23, 2012 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Falafel ze szpinakiem (lakto-wege)Chłodnik ze szpinaku (lakto-wege) Cannelloni ze szpinakiem (lakto-wege) Makaron ze szpinakiem (wegańska) Frittata ze szpinakiem (bez ograniczeń) budyń ze szpinaku (bez ograniczeń) Lasagne ze szpinakiem (bez ograniczeń) Jajecznica ze szpinakiem (bez ograniczeń) Krupnik ze szpinakiem (wegańska) Pasztet z soi i szpinaku (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Bardzo fajne, choć miałam nadzieję, że będą chrupiące :) Świetne na lunch do pracy.
patrycccja May 9, 2014