Owsianka to świetne, bardzo pożywne śniadanie, jednak smak ugotowanych w wodzie płatków, nawet z dodatkiem owoców jest mało atrakcyjny. W tym celu warto ugotować ją z sokiem z cytryny. Wówczas nabiera lepszego smaku, konsystencji i jest lżej strawna.
Z braku makaronu zrobiłam go wczoraj sama i wyszedł pyszny. Trochę podobny do ciasta pierogowego ^^ Makaron jest mniej czasochłonny niż się może wydawać. Wychodzi delikatny i pyszny ^^
To był ostatnio ulubiony obiad mojej Babuni... Czasem, gdy rodziców nie było w domu, to ja przejmowałam stery w kuchni i robiłam obiad: "Rany. To jest lepsze jedzenie niż w restauracji. Czemu dziadek mnie do takich nie zabierał!?", mówiła Babcia. Wiem, że żartowała :) Ale też wiem, że naprawdę obie lubiłyśmy takie proste jedzenie.
Kruszonkę dodaje się głównie do ciast drożdżowych, ale pasuje do większości wypieków, również mniejszych, jak np. mufinki. Może być też stosowana jako wierzchnia warstwa ciast z owocami, w szczególności szarlotki.