Wegańskie klopsiki na bazie granulatu i soczewicy. To tak naprawdę danie, do którego możemy dodać wszystko, co nam zalega w lodówce (ziemniaki, ryż z poprzedniego dnia, nawet pozostałości po paście do kanapek, otwarty koncentrat pomidorowy czy zalegającą włoszczyznę).
Moja sałatka z ciecierzycą powstała z produktów, które akurat miałam pod ręką. Efekt całkiem fajny - lekkie danie, którym można się najeść ;). Ja robiłam dla siebie, ale i tak wyszło tego dość dużo. Składniki dodawałam 'na oko', także proszę się nie przerazić proporcjami w opisie ;).
Pomidorowo-ziołowy, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Ja podałam do warzyw z grilla, do tego były ziemniaczki, też z grilla :) Następnym razem zrobię może do warzyw na parze lub lekko podduszonych na oliwie i np. makaronu.
Nie odcedzając z osadu i dodając mniej wody niż w przepisie uzyska się gęstszy napój, który również jest smaczny, tak więc sugerujcie się własnym gustem w przygotowywaniu mleka ;>
Nie do wiary, ale tego przepisu chyba nie ma jeszcze na Puszce. A jest to rewelacja! I doskonała potrawa na świąteczny stół.
Przepis pochodzi z portalu "Wielkie Żarcie", z moimi modyfikacjami (dostosowany do wersji wegańskiej).