puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
-
Kajmak (masa krówkowa)
autor: Luna7
dieta: wegańska
Wegańska masa krówkowa na mazurki, ciągutki i inne mordoklejki ;) Robi się ją praktycznie tak samo, jak tradycyjną.
-
Kajmak (masa krówkowa)
autor: Luna7
dieta: wegańska
Wegańska masa krówkowa na mazurki, ciągutki i inne mordoklejki ;) Robi się ją praktycznie tak samo, jak tradycyjną.
-
-
Pasta soczewicowo-warzywna (studencka)
Wyjeżdżasz na studia? Będą trudności z gotowaniem? Nie lubisz kupowanych pasztetów sojowych z glutaminianem i modyfikowaną soją? Przeraża Cie perspektywa permanentnego chleba z serem (lub bez)? Ta idea jest dla Ciebie ;-)
-
-
Bazylia mrożona w oliwie lub oleju (inne zioła też)
Suszona bazylia to siano! Za to mrożona... bajka! Jakby się używało świeżą :D Naprawdę :) Robimy ją od lat. W zimie jest nieoceniona do pomidorówki, spaghetti, a nawet surówek... Lata temu poznałam ten sposób od pewnej pani uprawiającej zioła na sprzedaż, a ona od jednej z warszawskich włoskich restauracji, która się u niej zaopatrywała :)
-
-
Ciecierzyca z suszoną śliwką
Tanie i błyskawiczne danie, które niemal dowolnie można modyfikować, w zależności co się ma w lodówce ;)
-
Ciecierzyca z suszoną śliwką
Tanie i błyskawiczne danie, które niemal dowolnie można modyfikować, w zależności co się ma w lodówce ;)
-
-
"Jajecznica" sojowa z cebulą
Cóż... jak pierwszy raz mi polecono tą potrawę, nazwano to jajecznica i smakowało mi rzeczywiście jak jajecznica ;) Proszę o wasze wrażenia :)
-
Karmelowa kasza manna z orzechami włoskimi
Świetna na szybkie śniadanie albo kolacyjkę. Nadaje się też na podwieczorek.
-
Kasza gryczana z fetą / pleśniakiem i pomidorami
autor: jola23
dieta: lakto-wege
Danie jest super proste, szybkie w przygotowaniu, można je modyfikować na wiele sposobów, dobre na ciepło i na zimno. Ja szykuję sobie do pojemniczka i mam posiłek do pracy. Do szkoły pewnie tak samo się nadaje :)
-
Kasza gryczana z fetą / pleśniakiem i pomidorami
autor: jola23
dieta: lakto-wege
Danie jest super proste, szybkie w przygotowaniu, można je modyfikować na wiele sposobów, dobre na ciepło i na zimno. Ja szykuję sobie do pojemniczka i mam posiłek do pracy. Do szkoły pewnie tak samo się nadaje :)
-
Kasza z imbirem, soczewicą i warzywami
Szybka potrawa z gatunku przegląd tygodnia. Sycąca i aromatyczna.
-
Letnia kalafiorowa
Dawka witaminowa w postaci kalafiora i młodych jarzyn :)
-
Makaron bez wrzenia - sposób gotowania
autor: pat
dieta: wegańska
Michał Waszkiewicz: "Od wielu lat gotuję makaron bez wrzenia, czym często wprawiam w panikę tradycjonalistów, a ostatnio nawet znajomego Włocha (metoda jest nolens volens włoska)... Tracę przez to zwykle jedną-dwie minuty, ale zwykle mnie na to stać ;)
Gotowany normalnie, tj. bulgocący makaron traci wiele dobrych rzeczy, które ma w środku - po prostu się wypłukują, a jak leży sobie w gorącym, to wszystko zachowuje, a i tak dochodzi. Polecam gorąco - najlepiej sprawdzić gotując równocześnie na dwa sposoby - różnice momentalnie czuje się w smaku!"
-
-
Mleko sojowe bez soli i cukru
autor: pat
dieta: wegańska
Mleko sojowe można pić z dodatkiem miodu, soków owocowych, owoców zmiksowanych, soków warzywnych. Na mleku można przygotowywać (gotować) kaszki, budynie i zupy. Z dodatkiem mleka można spożywać makarony zbożowe, kasze, pełne ziarna zbóż, musli.
-
Omlet ziołowy
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
-
Pasta marchewkowa lub brokułowa ze słonecznika na oko
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Puszczyk: "Ma ciekawy kolor i jest smaczna."
Dzięki niej możemy zużyć resztki ugotowanego brokuła lub marchewkę z gotowania zupy.
-
-
Pozupny, warstwowy pasztet "bez strat"
Bolało mnie zawsze, że tyle jest buraków po robieniu barszczu, które nam nie szły, aż wymyśliłem takiego cudaka. Smakuje dobrze z chrzanem czy inną musztardą i ogórkiem kiszonym na razowczyku.
|