puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
Biscotti migdałowe z morelami
Włoskie ciastka pieczone dwa razy, idealne do chrupania i maczania w kawie/herbacie/czekoladzie... robi się je bardzo prosto!
-
Blok w waflu
Z racji tego, że blok uwielbiałam przed byciem weganką, postanowiłam zweganizowac przepis mojej mamy. W dodatku na co dzień nie mam dostępu do margaryny roślinnej, wiec postanowiłam zrobić go na oleju. Efekt jest dla mnie zadowalający :) Zachęcam wszystkich, którzy lubią taki przysmak, do wypróbowania tego przepisu.
-
Budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym
Pyszny "budyń" z kaszy jaglanej - mój synek go uwielbia :))
-
Chałwa z marchewki
autor: aisza
dieta: wegańska
Tego jeszcze nie było! Przepis prosto z Indii.
-
-
Ciasto czekoladowo-orzechowe
Proste, szybkie i soczyste ("mokre") ciasto wegańskie.
-
Ciasto jabłkowe
Moje pierwsze wymyślone ciasto. Wszystkim smakowało, wiec zachęcam. ;)
-
Ciasto jaglane bez pieczenia
autor: Nula
dieta: wegańska
Taki "niby sernik" bez pieczenia. Pyszne i bardzo sycące. Do ciasta można zrobić dowolny spód, ja z tego zrezygnowałam, gdyż ciasto ładnie się trzyma i odkleja od formy.
-
-
Crumble z rabarbarem i truskawkami
autor: Malve
dieta: wegańska
Przepyszny wegański crumble z truskawkami i rabarbarem.
-
Cytrynowy sernik z tofu i kaszy jaglanej
autor: ~wd
dieta: wegańska
Ania D.: "Jestem bardzo zadowolona z połączenia kaszy jaglanej z tofu. Nie czuje się posmaku tofu, a sernik staje się delikatny i nie jest tak skoncentrowanym źródłem białka."
Kamm z wegedzieciak.pl: "Wyszedł pyszny, niesamowity ! :-) Przyznam, że nie do końca byłam przekonana że wyjdzie z tego coś tak wspaniałego. Tym bardziej, że nawet przed wege nie lubiłam serników - były za bardzo sernikowe ;-) :-> Ten jest po prostu cudowny!"
-
Czekoladowy tofurnik na orzechowym spodzie
autor: Nula
dieta: wegańska
Tofurnik jest bezglutenowy (należy zwrócić uwagę na skład budyniu, lecz z reguły są bezglutenowe).
-
Demo-babeczki w 4 smakach
Pyszne babeczki nadające się na każdą okazję. Są niezwykle proste w wykonaniu, dlatego każdy sobie z nimi poradzi :) Można było ich spróbować na ostatnim prozwierzęcym demo pod Sejmem, skąd nazwa.
-
Deser jabłkowy z płatkami kukurydzianymi
Świetne danie! Sprawdzi się jako śniadanie, deser lub podwieczorek.
-
-
Drożdżówki z tofu
autor: Nula
dieta: wegańska
Wykonanie drożdżówek nie jest trudne, tofu świetnie się spisuje w roli sera. Drożdżówki można dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce, dżem, czekoladę, wiórki kokosowe, czy lukier.
-
Fafernuchy na Trzy Króle (6 stycznia) - słodkie, żytnie ciasteczka marchewkowe
autor: ~Etno
dieta: wegańska
Kurpiowska potrawa regionalna tradycyjnie jadana na Trzech Króli.
Blog ethnomuseum.pl: "Łakociami przeznaczonymi do zjadania w okresie Szczodrych Dni były fafernuchy — ciasto z dodatkiem miodu, pieprzu i tartej marchwi (także buraka cukrowego), o lekko pikantnym smaku i pomarańczowej barwie."
-
-
Gorące jabłka łasucha
Prosty i pożywny deser, który zaspokoi łaknienie na coś słodkiego. Najfajniejsze jest to, że nie zawiera ani jednego ziarenka cukru – tylko miód, bakalie, orzechy i pieczony miąższ owocu.
-
-
-
-
-
Kaddu ka Halwa - halawa z dyni
Jest to przepis bazujący na indyjskim oryginale. Wywaliłem z niego jednak cukier, krowie mleko i ghee (klarowane masło) zastępując je składnikami wegańskimi. Moim zdaniem dobrze zrobioną halawę z dyni spokojnie można zaliczyć do najsmaczniejszych potraw świata.
|