7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciasto jaglane bez pieczenia

Taki "niby sernik" bez pieczenia. Pyszne i bardzo sycące. Do ciasta można zrobić dowolny spód, ja z tego zrezygnowałam, gdyż ciasto ładnie się trzyma i odkleja od formy.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: tortownica o średnicy 16 cm

1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru lub jakiegoś syropu
laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
1 puszka zimnego mleka kokosowego (400 ml)

odrobina oleju do formy (np. kokosowego)
garść otrąb owsianych
1 łyżka dżemu borówkowego
borówki amerykańskie do ozdoby

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy pod ciepłą wodą i gotujemy w 2 szklankach wody - pod przykryciem i na małym ogniu przez 15-20 minut. Można ją lekko rozgotować.

Do garnka z ugotowaną kaszą dodajemy sok z cytryny, 3 łyżki cukru pudru, ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy. Dodatkowo otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym i dodajemy do kaszy 2 łyżki mleka, resztę puszki wkładamy z powrotem do lodówki.

To wszystko blendujemy na gładką masę. Najlepiej jest użyć tak zwanej "żyrafy".

Foremkę lekko natłuszczamy olejem kokosowym, spód obsypujemy otrębami i umieszczamy masę z kaszy jaglanej. Wyrównujemy zmoczoną w wodzie łyżką lub dłonią.

Ciasto odstawiamy, aby ostygło. Gdy już będzie na tyle zimne, że można będzie je włożyć do lodówki, wierzch ciasta smarujemy dżemem borówkowym (dosyć cienko). Ciasto wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Po tym czasie ubijamy mleko kokosowe z 1 łyżką cukru pudru. Bitą śmietanę nakładamy na wierzch ciasta, dekorujemy borówkami i odstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki.

Wskazówki i uwagi:

Podane proporcje przeznaczone są ma małą, okrągłą tortownicę o średnicy 16 cm. Jeśli robimy w większej, powyżej 20 cm, polecam zwiększyć ilość składników razy 2 :)
Nadesłał(a) Nula, dnia: May 25, 2014
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2014/05/ciasto-jaglane-bez-pieczenia.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Mam ochotę wypróbować to ciacho. Za bitą śmietaną nie przepadam, ale poradzę sobie jakoś ;)
Natka Sep 1, 2015

Zrobiłam to wczoraj na balkonowe party i wszyscy byli zachwyceni! Uwaga, spakowało temu, który nie przepada za kasza jaglaną!:) Więc polecam, na pewno zrobię jeszcze raz
~Agata Aug 17, 2015

Świetna opcja dla jaglanki. Dla mnie bomba!
~Marta Jul 5, 2015

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto kokosowe (bez pieczenia) (lakto-wege)
VanilaLoco z truskawkami (ciasto bez pieczenia) (wegańska)
Szarlotka duńska bez pieczenia (z "ciastem" z bułki tartej) (lakto-wege)
Makowiec bez pieczenia (wegańska)
Pizzerki bez ciasta (lakto-wege)
Bananowiec z galaretką bez pieczenia (wegańska)
Ciastka owsiane bez pieczenia (lakto-wege)
Stefania wegetariańska (bez pieczenia) (bez ograniczeń)
Rolada kokosowa (bez pieczenia) (lakto-wege)
Wiśniowe chocoloco (bez pieczenia) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas