puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Wegańska galaretka z truskawkami i porzeczką na bazie soku
Po dawnych nieudanych próbach z agarem, postanowiłam znów stawić mu czoła ;), korzystając z kończących się już (podobno) zbiorów truskawek, a jednocześnie odkrywając nowość - sok jabłkowo - rabarbarowy (uwaga, uwaga, wśród barwników zabrakło koszenili /naturalnego barwnika z wyciągu z owadów/, a pojawiła się czarna marchew).
Swoją drogą polecam, z lodem smakuje jak domowy kompot :) Zmierzając do sedna - owy sok stanowił bazę dla mojej galaretki z agaru.
-
-
Wegańskie, bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli!
autor: ~melman
dieta: wegańska
Natrafiłam na ten przepis na jednym z anglojęzycznych, wegańskich blogów i tak bardzo mnie zaskoczył, że postanowiłam rozpowszechnić przepis tłumacząc go na polski :) PRZEPIS ORAZ ZDJĘCIA NIE SĄ MOJEGO AUTORSTWA, POCHODZĄ Z NIŻEJ PODANEJ STRONY!
-
Wegańskie bezglutenowe pieguski
Pyszne, całkiem zdrowe wegańskie pieguski z mąki ryżowej i syropu z agawy.
-
Wegańskie ciastka z żurawiną i kokosem
autor: Malve
dieta: wegańska
Chrupiące wegańskie ciasteczka z wiórkami kokosowymi, żurawiną i aromatyczną pomarańczą.
-
-
Wegańskie ciasto dyniowe
autor: Pycha
dieta: wegańska
Przepyszne ciasto dyniowe (w formie "pumpkin pie") z nutką cynamonu i imbiru.
-
Wegańskie ciasto z budyniem i galaretką
Dość proste, tanie i smaczne. Polecam!
-
-
-
-
Wegańskie tiramisu z domowymi biszkoptami
100% wegańskie tiramisu z domowymi biszkoptami, serkiem z nerkowców i mlekiem kokosowym. Pycha.
-
Wegańskie toffifee
autor: Nula
dieta: wegańska
Karmel, masło orzechowe, orzech laskowy i czekolada to zweganizowana czekoladka toffifee. Smakuje niemal identycznie, jednak ma inną konsystencję, zdecydowanie karmel bardziej się ciągnie. Myślę, że można to zmodyfikować dodając więcej mleka i oleju.
-
-
Wegański śmietnik
W książce Marty Obuch przeczytałam o cieście. Że niby najprostsze na świecie, czyli cos dla mnie. Znalazłam przepis w internecie, niestety, nie wiem gdzie, bo przepis rzeczywiście prosty. Postanowiłam dać dwa banany zamiast dwóch jajek. Wyszła pychota, chociaż mimo zmniejszenia o połowę ilości cukru ciągle bardzo słodkie.
-
-
Wykwintne trufle czekoladowe
Pyszne i naprawdę pięknie wyglądające trufle kakaowe, które można dowolnie modyfikować :) Ich przygotowanie jest trudne, gdyż bardzo trudno wyczuć odpowiednią konsystencję masy do lepienia. Ale są naprawdę warte zachodu.
-
-
Zdrowe orzechowe kuleczki z karobem
I znów powrót do zdrowych słodyczy. Bez cukru, mąki i ciężkich kremów. Piekarnik ma chwilę wytchnienia. Tym razem pierwsze skrzypce grają orzechy włoskie. Bogate w minerały, szczególnie w wapń, potas i magnez, idealnie sprawdzą się w czasach intensywnych rozmyślań. Ja najbardziej lubię te młode, z delikatną przezroczystą skórką, która z czasem zmienia się w intensywnie brązową i nadającą głęboki, gorzkawy posmak. Właśnie w tej skórce znajduje się najwięcej wartości odżywczych, dlatego, pomimo że wolę łagodniejszy smak orzechów włoskich, to nigdy jej nie usuwam.
Słodkości kulkom nadają daktyle i obecnie mój ulubiony (z kakaem jesteśmy w separacji) karob.
Nasze słodkości obtaczamy w wiórkach kokosowych, karobie i chia. Ale możemy też użyć zmielonych pistacji, migdałów, czy sproszkowanej zielonej herbaty matcha.
Kuleczki sprawdzą się idealnie jako przysmak dla dzieciaków, bo po pierwsze zdrowe i odżywcze, a po drugie słodkie. Co więcej małe rączki same mogą formować kulki i brudzić ubranka, buzie i co tylko się da.
-
-
Zielsko na talerzu - kwiaty bzu smażone w cieście
autor: Luna7
dieta: wegańska
Piękne i pachnące kwiaty bzu kuszą tych, którzy mają je w okolicy. Pachną przecudnie, jest z nich wspaniały syrop na zimę. A co poza tym? Poza tym można je smażyć w gęstym cieście naleśnikowym, jak kwiaty akacji czy liście żywokostu. Są przepyszne :)
-
Żółte owocowe koreczki
autor: ~zen
dieta: wegańska & RAW
Kontrast faktur i smaków... ale nie kolorów :)
|