7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Biscotti migdałowe z morelami

Włoskie ciastka pieczone dwa razy, idealne do chrupania i maczania w kawie/herbacie/czekoladzie... robi się je bardzo prosto!

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: około 30 biscotti

1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej (ale takiej dobrze zmielonej)
1,5 szkl. mąki białej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (można dać pół, morele są słodkie)
3/4 szkl. (lub ciut więcej) musu z jabłek (jabłko rozgotowane na mus, zmiksowane na gładko)
1-3 łyżek oleju (im mniej, tym twardsze będzie biscotti)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
podprażone migdały, posiekane i posiekane suszone morele - razem 1,5 szklanki, można pół na pół albo więcej moreli jak ktoś lubi

Przygotowanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 190 st. C.
2. Mieszamy w dużej misce mąki, proszek i sól, dodajemy orzechy i morele.
3. Mieszamy w mniejszej misce mus jabłkowy, olej i aromaty.
4. Wlewamy "mokre do suchego", mieszamy łyżką, kończymy mieszanie rękami, masa może odrobinę się lepić.
5. Oprószonymi mąką rękoma formujemy dwa podłużne prostokąty, wysokie na jakieś 2,5-3 cm, szerokie na 10 cm albo jak kto chce.
6. Pieczemy około 25 minut, wyjmujemy, czekamy aż trochę przestygnie, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C.
7. Kroimy prostokąty ostrym nożem, pod kątem.
8. Kładziemy biscotti na pergamin, pieczemy ponownie - z każdej strony jakieś 5-10 minut, aż się leciutko zrumienią (jak ktoś nie lubi bardzo twardych można piec 4-5 minut z każdej strony).
9. Wyjmujemy, trzymamy w puszce nawet do 2 tygodni.

Wskazówki i uwagi:

Dla mnie pół szklanki cukru wystarczy, ale jeśli dajemy mało morelek to można sypnąć hojniej.
Nadesłał(a) aleksandra, dnia: Mar 11, 2012
Źródło/autor przepisu: zmodyfikowany przepis z http://www.biscottilovers.com/veganalmondbiscotti.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Niezłe :) Nie dawałam w ogóle cukru, zamiast musu jabłkowego gruszkowy oraz sporo daktyli (potem się przestraszyłam, że przesłodzę i dałam jeszcze morele i śliwki suszone). Wyszło coś w rodzaju wegańskiego keksu ;) Fajne :)
Luna7 May 20, 2012

sprobuj, ja uwielbiam te morele wlasnie ale daktyle tez moga byc pyszne :)
aleksandra May 16, 2012

Hmm, wygląda wspaniale :) Tylko ja bym zrobiła z daktylami zamiast moreli :) Albo może pół na pół :)
Luna7 May 16, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Biscotti Maddalena (ovo-wege)
Sernik z morelami (bez ograniczeń)
"Sernik" na zimno z morelami (lakto-wege)
Babka ryżowa z morelami (bez ograniczeń)
Kompot jabłkowy z suszonymi morelami (wegańska)
Sałatka owocowa z morelami i gruszkami (wegańska & RAW)
Manna z amarantusem i suszonymi morelami (wegańska)
Zupa migdałowa (lakto-wege)
Ciasteczka migdałowe (ovo-wege)
Migdałowy brownie (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas