puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Ciasto à la tiramisu
autor: Nula
dieta: wegańska
Postanowiłam zrobić ciasto na wzór tiramisu. Nie jest idealnym odzwierciedleniem, nie smakuje tak samo, więc jeśli ktoś ma takie oczekiwania to może się rozczarować. Mimo wszystko ciasto jest pyszne i fajnie udaje ten włoski przysmak.
-
-
Ciasto bakaliowe z polewą kakaową
Ciasto z wyglądu przypomina piernik, ale to chyba ze względu na zawartość banana i sody do pieczenia. Ciasto idealne do spożycia dnia następnego.
-
Ciasto bananowo-bakaliowe
Moja wersja ciasta znalezionego tu.
-
-
Ciasto czekoladowe z masą budyniową i orzechami
Król drugiej edycji łódzkiej kuchni społecznej, ujawniamy przepis, no nikt nie wierzył, że wegańskie :)
-
-
Ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki
autor: ~wd
dieta: wegańska
Ania D.: "Ja robię raczej bez cukru (to jest wersja dla teściów). Daję słód, miód lub trochę słodu/miodu i sporo rodzynek."
-
-
Ciasto gruszkowo - jabłkowe
autor: natik
dieta: wegańska
Ostatnio wpadłam w szał pieczenia, a jabłka i gruszki były akurat pod ręką. Nie chciało mi się (jak zwykle) spędzać wieków w kuchni, miało być kruche ciasto a zrobiłam puszyste.
-
Ciasto jogurtowe z owocami
Wegańskie ciasto na domowym jogurcie owsianym.
-
Ciasto kokosowo-jabłkowe z okary
Przepis pochodzi z książki "Nakarmic duszę", wyszperałam go na jakimś blogu, a wersja zaprezentowana poniżej przedstawia moją modyfikację.
-
Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami
Witajcie, przygotowałam dla Was przepis idealny do popołudniowej kawy. Jest to ciasto drożdżowe z owocami. Ciasto jest miękkie i wilgotne dzięki dyniowemu puree, owoce są tu kwestią indywidualną- użyjcie takich, jakie lubicie najbardziej, aromatyczny cynamon i kardamon nadają mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Nie pozostaje więc nic innego do roboty jak upieczenie ów ciasta!
-
Ciasto pestkowo-daktylowe bez cukru
Ciasto nie zawiera ani grama cukru! Jest idealne dla cukrzyków, ale nie tylko, ponieważ jest bardzo smaczne :) Zobaczyłam ten przepis w dzień dobry tvn.
-
-
-
Ciasto z rodzynkami i figami/ wegański, bezglutenowy keks
Robiłam wegańskie kokosanki (na podstawie przepisu na wegańskie bezy) i zostało mi namoczone siemię lniane. Ponieważ szkoda mi było tak go wyrzucić postanowiłam zrobić ciasto. Przerosło moje oczekiwania! Jest miękkie i gąbczaste jak ciasta z pszenicy!
-
Cynamonowa "biedronka" z wiśniami
Prosty i smaczny sposób na wykorzystanie wiśni.
-
-
-
Czarno-białe muffiny
autor: Luna7
dieta: wegańska
Te przepyszne muffiny znalazłam na niemieckiej stronie. Nieco zmodyfikowałam przepis (może ciut więcej, niż nieco), ale na dole podaję link do oryginału. Wyszły wspaniałe i takie dostojne - czarno-białe ;) Niezłe na eleganckie przyjęcia ;) Ale na kinderbale też pewnie będą dobre. 12 szt. to nie tak znowu dużo, na przyjęcia lepiej robić z podwójnej lub potrójnej porcji. Ale dla rodziny na deser czy jako przekąskę będzie akurat :)
-
-
Czekoladowa polewa deserowa, błyszcząca i aksamitna
Aksamitna i błyszcząca polewa czekoladowa deserowa (półsłodka). Idealna do oblania ciasta, naleśników, deseru. Szybka, tania i prosta. Do tego bez margaryny, masła i żelatyny (jak to bywa w przypadku polew tego typu) ;-)
-
Czekoladowe babeczki z awokado
autor: Olexy
dieta: wegańska
Babeczki, oprócz tego, że są pyszne, to nie zawierają oleju, który przeważnie pojawia się w wegańskich wypiekach. Krem ma obłędny zielony kolor, a kawałki czekolady przyjemnie chrupią podczas jedzenia :)
-
|