W naczyniu wymieszać ciepłą wodę, łyżkę cukru, drożdże, mielone siemię, odczekać 5 minut. Wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i ugniatać aż wszystko się dobrze połączy. (W tym momencie można odstawić ciasto na około 1 h do wyrośnięcia lub można to zrobić na samym końcu przed upieczeniem.)
Po wyrośnięciu uderzyć ciastem w stół, posypać blat mąką, rozwałkować ciasto tak, by przypominało bardziej prostokąt. Na tak przygotowanym cieście rozprowadzić olej, posypać równomiernie cukrem i cynamonem – użyj tyle, ile chcesz.
Zwinąć w roladę i pokroić na około 5 cm kawałki. Każdy kawałek oprószyć mąką i umieścić na blaszce wyłożonej pergaminem, rolki należy ułożyć tak by pomiędzy nimi była luźna przestrzeń (ciasto jeszcze urośnie). Jeżeli nie odstawialiśmy wcześniej ciasta należy to zrobić w tym momencie, przykryć ściereczką i odstawić na około 40-45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Całość pokropić wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20-30 minut, aż ciasto się zezłości.
W czasie pieczenia przygotować polewę, wymieszać wszystkie składniki.
Polewą można polać od razu lub bezpośrednio przed podaniem.
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej smakują na ciepło :)
Nadesłał(a) weganini,
dnia: Feb 16, 2014
Źródło/autor przepisu: veganricha.com