Ponieważ widzę, że afrykańska zupa ziemniaczana bije rekordy popularności, postanowiłam wrzucić przepis na północno-afrykańską zupę ziemniaczaną. Oba te przepisy są autorstwa Carolin Mueller Pawlak (co przy afrykańskiej zupie ziemniaczanej nie zostało zaznaczone). Ponieważ afrykańska zupa ziemniaczana ma już swoje grono zwolenników, może północno-afrykańska też je znajdzie...
Agata N.: "Chciałbym zaproponować Wam taką zupkę. Ma same zalety. Jest pyszna, robi się ją bardzo szybko i łatwo, jest dietetyczna. Trochę ściągnęłam z Makłowicza, ale [...] moja jest wegetariańska (kolejna zaleta ;-) ) Spodobało mi się, że robi wywar warzywny bez użycia włoszczyzny i postanowiłam zaadaptować ten pomysł na swoje potrzeby."
Dot: "Baaardzo dobre. Ja to robię wodniste jak zupę, bo tak lubimy. I skrapiam swoje zieloną cytrynką. Można jalapenos na miseczce podać, coby wszyscy sobie dozowali ostrość. Dobre do nakarmienia tłumów."
Jeden przepis, a szaleć można z coraz to nowymi zupami przez półtora tygodnia :-) Najlepszymi dodatkami do zup kremowych są grzanki lub groszek ptysiowy.
Delikatna w konsystencji i lekko pikantna w smaku. Idealnie gładka, smaczna i niezwykle prosta w przyrządzeniu, a odpowiednio podana robi ogromne wrażenie :)