Skład i smak chłodnika jest uzależniony od zawartości lodówki i szafek kuchennych. Doskonały na obiad z młodymi ziemniaczkami, ewentualnie z jajkiem sadzonym lub jako samodzielne danie w plenerze.
Ponieważ podstawowym składnikiem chłodnika jest zsiadłe mleko lub kefir, doskonale nadaje się na upalne dni. Można go podawać jako samodzielną potrawę lub do ziemniaków z duszoną cebulką i zieleniną (tak jak tradycyjnie podaje się ziemniaki ze zsiadłym mlekiem). Kolejna potrawa z dzieciństwa :)
Mając ochotę w gorące dni na szpinak, zdecydowałam się na przyrządzenie chłodnika ze szpinaku. Jest to z pewnością alternatywa dla chłodnikolubnych, którzy chcieliby na chwilę zapomnieć o oklepanym chłodniku z botwinki, czy rzodkiewki, które jak wiemy - smakują podobnie.
Chłodnik... pyszny, lekki, idealny na gorące wakacyjne dni. Pełen witamin! Smakuje tym dużym jak i tym najmniejszym pociechom. Prosty w przygotowaniu. Naturalność to jego pasja:)
…czyli oddajemy się francuskiej zupie cebulowej. Powszechnie znanej i lubianej, coraz częściej pojawiającej się w polskim menu. Podobno lubiana nawet w kręgu niecebulowych ludzi. Spotkałam się z wieeeloma sposobami na jej przyrządzenie i ja także mam swój – zapraszam do zapoznania się z nim.
Podstawą dobrej zupy jest wywar, jak dla mnie jest on podstawą każdej zupy, nie toleruję magicznych kosteczek bulionowych i innych czarodziejskich pyłków.