7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:1/2 kilograma truskawek
1/2 litra kwaśnego mleka 1/2 litra kefiru 1/2 szklanki śmietanki odrobina cukru waniliowego i ew. cukru pudru Przygotowanie:Truskawki miażdżymy w misce drewnianą łyżką, dodajemy nieco letniej, przegotowanej wody (1/3 szklanki) i przecieramy przez nylonowe sitko.
Mleko, kefir i śmietanę ubijamy wraz z owocowym przecierem aż do lekkiego spienienia. Umiarkowanie dosładzamy cukrem waniliowym i ew. pudrem (przesłodzony chłodnik jest mdły i bez wyrazu). Stawiamy na pół godziny w chłodnym miejscu. Wskazówki i uwagi:Podajemy w filiżankach, bez żadnych dodatków. Do każdej filiżanki wkładamy tuż przed podaniem pokrojoną na ćwiartki truskawkę. Można też ubić oddzielnie nieco śmietanki (nie słodząc jej) i nałożyć na rozlany do filiżanek chłodnik.
Nadesłał(a) pat,
dnia: Aug 22, 2000
Źródło/autor przepisu: CHłodniki i gorące szaszłyki - artykuł z Kuriera Plus
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Chłodnik z truskawek i wiśni (bez ograniczeń)Pszenica z truskawkami (lakto-wege) Sałata z truskawkami (lakto-wege) Kompot z truskawek (wegańska) ratafia z truskawek (wegańska) Chłodnik ze szpinaku (lakto-wege) Chłodnik owocowy (lakto-wege) Chłodnik bułgarski 2 (lakto-wege) Chłodnik poziomkowy (bez ograniczeń) Chłodnik wieloowocowy (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |