7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bakłażany w sosie orzechowym

Kuchnia gruzińska. Autorka przepisu: "W Gruzji jadłam to danie na zimno, jako przystawkę, ale smakuje też na ciepło."



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 średnie bakłażany

Sos orzechowy:
3/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
sól
1 łyżeczka zmielonej kolendry
sproszkowana ostra papryka
ocet winny lub sok z cytryny
ok. 3/4 szklanki bulionu

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w grube plastry. Można posolić, odczekać trochę, osuszyć - podobno mniej tłuszczu wtedy chłoną. Usmażyć z obu stron wkładając na rozgrzany olej. Można je też przygotować na grillu.

Sos: Orzechy zmielić lub zmiażdżyć w moździeżu. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do orzechów. Dodać zmieloną kolendrę, szczyptę ostrej papryki, ocet winny lub sok z cytryny (do smaku, nie za dużo), następnie dodawać bulion i rozcierać. Najlepiej przygotowanie sosu wychodzi w makutrze - bardzo dobrze się uciera.

Sosem polewać plastry bakłażanów.
Nadesłał(a) ~zdzichu, dnia: 2009-11-18 12:29:25.01
Źródło/autor przepisu: Na podstawie przepisu z netu (ktos cytował kogoś.... trudno dociec kogo)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Sos jest niezły, ale szału nie ma. Może to moja wina, bo nie wiedziałam jak/ nie umiałam właściwie go doprawić. Na 1/2 porcji dodałam ok. 1/4 łyżeczki soli + 1,5 łyżeczki soku z cytryny + łyżeczkę octu ryżowego. Jeśli ktoś potrafi lepiej, to chętnie spróbuję jeszcze raz podejść do tego przepisu, bo orzechy generalnie uwielbiam :)
patrycccja 2012-09-03 19:23:49.02

Hey,jak sobie radzilaś z weganizmem w Gruzji..czy mogłabyś mi napisać co można tam bez problemu jeść będąc na diecie wegańskiej..
byłoby mi miło,gdybyś odpisała mi na mojego maila :
Scansenmuseum@gmail.com
~Scansenmuseum 2011-07-13 03:27:16.861

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

grilowane bakłażany w paprykowym sosie (wegańska)
Bakłażany w marynacie do piekarnika + sos tzatziki (lakto-wege)
Makaron z sosem orzechowym (lakto-wege)
Spaghetti z sosem z masła orzechowego (wegańska)
Bakłażany faszerowane kaszą gryczaną, polane sosem śliwkowym (wegańska)
Kalafior z sosem jogurtowo-orzechowo-czosnkowym (lakto-wege)
Sos z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym do szaszłyków (wegańska)
Salsa di noci - mleczno-orzechowy sos do makaronu (wegańska)
Kasza gryczana w sosie fasolowym z masłem orzechowym (wegańska)
Sos orzechowo-pietruszkowy genialny do pizzy, zapiekanek itp. (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas