puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Spagetti z kurkami
autor: pat
dieta: wegańska
-
Kotlety z czerwonej soczewicy
autor: pat
dieta: wegańska
Madzialena: "Podaję z ryżem, polane sosem pomidorowym. Mój mąż lubi je z surówką z kiszonej kapusty."
-
-
-
Owsianka szkocka
autor: pat
dieta: wegańska
Krysia Thompson: owsianke Szkoci najchetnje by gotowali z maki/kaszy owsianej, ale raczej wyszla z uzycia z miejskich warunkach (nie wiem, czy jaki Szkot bedzie teraz we mnie rzucal McLaroussem, wszystko jest mozliwe, wiec pisze to, co slysze i obserwuje). [...] Podobno na samej polnocy Szkocji wlasciwie nie uzywa sie gotowych platkow owsianych tylko make/kasze.
jeszcze dopisze, choc juz o tym wiecie, ze na wsiach etc, w
gorach raz na tydzien gospodyni szoruje szuflade w krdensie, stole kuchennym i tam sie wlewa swiezo ugotoawana owsianke, ktora zastyga i potem, jak kto glodny to sobie przychodzi i odcina kawal..cos jak kaszka krakowska...
-
Sezamowe tofu, brokuły i marchewka z woka
autor: pat
dieta: wegańska
Zosia: "To żaden skomplikowany przepis, ale wyszło mi pyszne. Gotowe w 10 minut (nie licząc marynowania), pyszne, a jakie zdrowe!"
-
Adżyka "Płomienne pozdrowienie"
autor: pat
dieta: wegańska
EuGeniusz: NIE robiłem, ale wiele razy jadłem w domach i zawsze mówiło się, że przygotowanie jest banalne, byle nie przypalić, a to, że każda gospodyni ma własne warianty... Zioła (kolendra, koper) i tak dalej...
-
-
-
Sentymentalna surówka z cebuli
autor: pat
dieta: wegańska & RAW
Kudlata: "Jest [...] jedna sałatka wprawiająca naszych gości w zdumienie (łagodnie powiedziane). To sałatka z cebuli z wiórkami kokosowymi, cała biała."
-
Adżika 1
autor: pat
dieta: wegańska
kudlata: "Wczoraj zrobiłam adżikę według receptury abchazkiej, wyczytanej na rosyjskiej kuchennej grupie dyskusyjnej. Kochani! TO JEST TO! Ten smak, ta konsystencja, ten kolor (chłop przywoził gruzińską daaawno temu).
Używa się tego do chachobili [inaczej czachobili, potrawa nie wegetariańska], a poza tym jako musztardę albo inny ketchup."
-
Adżika
autor: pat
dieta: wegańska
-
Sentymentalna sałatka pomidorowa z ananasem
autor: pat
dieta: wegańska
Kudłata: "Ten przepis towarzyszy mi od ponad ćwierćwiecza. Po raz pierwszy bowiem niebanalną sałatkę z ananasa i pomidora podano na naszym weselu. Wzbudziła zainteresowanie, zdziwienie, zachwyt u niektórych gości. I potem przez lata, w sezonie pomidorowym powtarzałam ją przy różnych okazjach. [...] Wspaniale wygląda zestaw żółtego ananasa i czerwonego pomidora z odrobiną zieleni. Wspaniale również smakuje ta słodko - kwaśna kombinacja znana skądinąd z kuchni chińskiej. Podawać proponuję w szklanej salaterce, wówczas widoczna jest cała uroda potrawy. No i konsumować od razu, bo potem pomidory tracą jędrność."
-
Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowa
autor: pat
dieta: wegańska
Podawać z pitą lub bagietką, jako przystawkę lub przekąskę.
-
Romby - kluski z kaszy manny
Pyszne na śniadanie z mlekiem (moja mama tak robiła, kiedy byłam mała), można też podawać z zupą zamiast makaronu/ innych klusek. Podając z sosami (pieczarkowym lub jakimiś warzywnymi) otrzymamy obiad, a z polewami owocowymi - pyszny deser. Można je odsmażać, chociaż wolno się przyrumieniają, więc trzeba je trochę potrzymać.
-
Adżyka
autor: pat
dieta: wegańska
-
Ciecierzyca czosnkowa z porem
Donna Hay jest świetna. Można korzystać z jej przepisów nie umiejąc gotować. Dużo można przygotować dla niespodziewanych gości korzystając z zapasów. Podam więcej przepisów - szczególnie "short order".
-
Salatet bataata
autor: pat
dieta: wegańska
Herbatka: Salatet bataata to taki bliskowschodni przysmak (nie pamietam, czy to z kuchni marokanskiej, czy z libanskiej).
-
-
Grzanki z serem, szybkie i niezdrowe
autor: olka
dieta: lakto-wege
Mój sposób na szybką przekąskę - zajmuje minutę, a po 3 grzankach jestem syta.
-
Zachwyt imama
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Kuchnia turecka. W Puszce.pl znajduje sie jeszcze jeden podobny przepis, z nieco mniejszą ilością składników: Bakłażany Imam.
-
-
Ziemniaczana zapiekanka czosnkowa
autor: pat
dieta: wegańska
Bożenka z Wilna: "Zapach cudowny, a smak jeszcze lepszy. Mniammm...."
-
Ajwar
autor: pat
dieta: wegańska
Potrawa bałkańska. Super do makaronu i kanapek. W praktyce nadaje się prawie do wszystkiego :)
-
|