7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zachwyt imama

Kuchnia turecka. W Puszce.pl znajduje sie jeszcze jeden podobny przepis, z nieco mniejszą ilością składników: Bakłażany Imam.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

4 średnie bakłażany
sól i czarny pieprz
150 ml oliwy
4 cebule
4 ząbki czosnku
2 pomidory
1 łyżeczka cukru
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
2 papryczki pepperoni

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, odciąć nasady łodyg i obrać wzdłuż nich skórkę pasami, co 2 cm. Włożyć na 15 min. do posolonej wody, wyjąć, osuszyć. Naciąć bakłażany z jednej strony głęboko wzdłuż, tak aby powstała "kieszonka". Przez 5 min. obsmażać ze wszystkich stron na oliwie. Wyjąć z oliwy i ułożyć przecięciem do góry na natłuszczonej żaroodpornej formie.


Cebulę obrać i pokroić na cienkie talarki. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie pozostałej od smażenia bakłażanów. Zdjąć z ognia, dodać pomidory, cukier, natkę i paprykę, doprawić solą i pieprzem.

Bakłażany napełnić farszem warzywnym, resztę farszu położyć na wierzchu i na każdym bakłażanie położyć polówkę pepperoni bez pestek. Pozostały na patelni sos wymieszać ze szklanką wody i wlać do formy. Bakłażany zapiekać przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Pozostawić do ostygnięcia. Przybrać natką i podawać w formie, w której się zapiekały.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: Nov 22, 2002
Źródło/autor przepisu: Herbatka z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bakłażany Imam (wegańska)
Imam bayildi z papryką (plastry bakłażana pieczone z papryką) (wegańska)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas